Farklı hız sonuçları ve dalgalı Steam indirmeleri

Arkadaşlar merhaba. Esenler, Fatih Mahallesinde oturuyorum. Altyapım 1000Mbps destekliyor. 15 Temmuz tarihinde TurkNet GigaFiber’e geçiş yaptım. Başvuru ve kurulum süreci gayet olumlu gerçekleşti. Genel olarak testler, ping ve indirme-yükleme hızlarına tabi ki diyecek söz yok, istediğimi aldım memnunum. İlk testte indirme 900’e yakın, yükleme de 930 civarındaydı. Ancak özellikle Speedtest gibi siteler ile TurkNet hız testleri arasında ilginç farklılıklar var. Hangisi daha doğru acaba? İndirme 900’ü hiç geçmedi galiba.

Bir de Steam oyun indirmelerinde (SSD’ye indiriyorum) indirme hızı hiç stabil değil ve sürekli sıfıra düşüyor ve duruyor. Sonra tekrar yükseliyor tekrar düşüyor. Dolayısıyla bir indirme yapamıyorum. İndirme bölgesi değiştirme, hız limiti koyma veya indirme önbelleğini sıfırla gibi yolları denedim ancak bir sonuç alamadım. Diğer platformlarda veya tarayıcı indirmelerinde böyle bir sorun yok. Valorant 4 ping verirken, CS:GO 60’tan aşağı düşmüyor. Bir de bu fark neden kaynaklanıyor? Modem ayarlarıyla, DNS ayarlarıyla hiç oynamadım.

Son olarak da 5GHZ Wi-Fi bağlantısında kopma oluyor sık sık. (2,4 ile kullanıcı adı ve şifreleri farklı). Hız testleri Wi-Fi kapalı iken yapıldı. Modem: VMG3625-T50B.

turknet

Öncelikle aldığın hız sunucunun yoğunluğuna göre,desteklediği bant genişliğine göre vs. değişiklik gösteriyor. En doğru sonuç için speed test uygulamasını indirip sunucuyu grid telekom olarak değiştirip öyle denemen olacak. Steam’de indirme sorunu genel olarak çoğu insanda var senlik bi sorun yok. Benimde başıma çok geliyor o yüzden oyunları epicten indirmeye çalışıyorum. 5ghz içinde modeminin ayarlarından kanal seçimini 44 bant genişliğini 20/40/80 yapıp dene. Ayrıca mesh özelliği açık ise onu da kapatmanızı öneririm.

2 Beğeni

Hız testini de dediğiniz şekilde yaptım sonuçlar böyle. Çok iyi.

2 Beğeni

Bant genişliği ayarı zaten söylediğiniz şekildeymiş. Steam indirmeleri bence göz ardı edilmemeli. Bir çözümü olmalı, oynadığım oyunlarım çoğu Steam üzerinde. Bir de Mesh özelliğine nereden erişebiliyorum?

Bu rehberde yazanları deneyebilirsiniz Steam Community :: Guide :: Steam Download Issues and How To Fix Them

@letitmove bu sorunu yaşayan çok kişi var hocam steam ile alakalı başka bir forumda konu açılmış başka gigafiber kullanan arkadaş Dostum serveri Düsseldorf’a al düzeliyor demiş dene istersen.

Valorant İstanbul sunucusu var ancak CS:GO’nun yok. Ondan CS de normal ping olması.

1 Beğeni

Benim bildiğim kullandığın modemde mesh özelliği yok.

Mesh özelliği son sürüm yani 6. sürümde eklendi.

1 Beğeni

Konumu Düsseldorf yapma veya Steam rehberindeki işlemler işe yaramadı. Modem üzerinden DNS değişikliği yaptım o da işe yaramadı. Son olarak VPN deneyeyim dedim o da 20MB üzerine çıkmıyor ancak daha stabil diyebilirim.

Bilgisayarda işlemciniz nedir acaba? Belki indirmenin durması buradan kaynaklıdır veya SSD’nin okuma/yazma hızı yetmiyordur.

1 Beğeni

Burayada yazayım sizede ulaşsın:

Daha öncelerde bu konu hakkında kendim birkaç test uyguladım. Sahip olduğunuz sistemden dolayı indirme hızınız değişiyor. Daha detaylı buradan okuyabilirsiniz:

SSD bozuk olabilir. Windows Computer Management üzerinden Performance Monitor kısmından Disk Queue uzunluğuna bakın, SSD cache yetmiyor veya bozuksa genelde indirme hızınız 0 a düşer.
Linux torrent ile eski bir HDD ye indirme yaparken aynı problemi yaşadım, sistem bile dondu.

FX-6300 işlemcim eski baya. SSD ise yarı hızında kullanıyor çünkü sata 6 yok anakartımda.

Galiba dediğiniz gibi. SSD sorunlu olabilir ama sanmıyorum, sadece sata 3 portunda kullandığım için hızının yarısını kullanabiliyorum sadece. Bu indirmeyi depolama olarak kullandığım HDD içine yaptım. İndirme hızı stabil değildi ancak sınırları zorladı ve 1 kere falan sıfır oldu. 50, 40, 60, 30 MB civarında seyretti. Bir de HDD içine kurulu olan Windows üzerine bir indirme yapıp sonuçları paylaşacağım. Ayrıca bir laptopa da indirme yapacağım, 10. nesil i5, SSD diski vs var bakalım onda nasıl olacak.

1 Beğeni

Selam, ben de GigaFiber kullanıcısıyım ve Steam olsun bir kaç program olsun indirme hızları aşırı dalgalı. Ancak bunun indirdiğin platform kaynaklı olduğunu farkettim. EA Programını indirip oradan ücretsiz oyunlardan indirmeyi deneyebilir misin? Steamde 30-40 geçemezken oradan 100-120mb/s arası indiriyorum.

Steam, oyunları hem şifreli hemde CDN ağında yükü azaltmak ve genel hızı arttırmak için sıkıştırma uyguluyor. Sıkıştırma ile bant genişliği, trafikten kurtarıyor. Client oyunları indirirken hem şifresini çözüp hemde dosyaları çıkarttığı için (on the fly) işlemciye yük bindiriyor. Diğer oyun dağıtıcılarını pek bilmiyorum, araştırmadım.

Gözlemlerime göre: Ubisoft üzerinde sizin gönderdiğiniz denediğiniz oyun sıkıştırılmamış sayılabilir bir oyun. Anno 1800’ü indirirken bende 90 MB/s gördüm ki işlemci kullanımım %40 gibi bir civardaydı. Daha hızlı olabilirdi, görüntü aldığımda ağ müsait değildi, sunucu açıktı yoksa eminim 100’ü geçerdi.

Bize bağlandığı ilk ay TurkNet GigaFiber altyapısını stress test etmek için kurduğum Speedtest ve Steam caching sunucularım aralıksız 1TB veriyi ortalama hattın kapasitesi olan 80-95MB/s ile indirmeyi başardı o yüzden Steam sunucularının genellikle sağlam olduğunu düşünüyorum. Hepsi RAM üzerinde test edilmişti o yüzden SSD vs HDD diyemeyeceğim.

SATA 3 burada yavaş değil. Anno 1800 SATA 3 SSD ye indirildi.
SATA 2 olsa bile problem çıkmazdı, spesifikasyonlar uygun.

EA ve Ubisoft’taki oyunlar, Steam’a nazaran bu kadar sıkıştırılmış değil ki zaten bende Steam’de olabilecek en iyi performansı test etmek için yukarıdaki verdiğim linkteki gibi kütüphanemdeki en büyük boyutlu ve en az sıkıştırılmış olan XCOM 2’yi denemiştim.

Eski bir haber:

İndirdiğiniz oyun fazla sıkıştırışmış değil o yüzden pek problem olmamıştır. Diskteki write cache kapatıp işlemci kullanımına bakarken test edin derim.

Masaüstü dediğimiz, 3.5 inch 7200rpm HDDler zaten genellikle 80-180 MB/s arası kesintisiz idare edebilir.
HDD içindeki disklerin dış halkaları daha uzundur ve daha fazla veri içerir. Okuduğunuzda veya yazdığınızda, devir başına daha fazla veri alırsınız, dolayısıyla daha yüksek aktarım hızı sağlanmış olur.
İşletim sistemi önce dış halkaları yüklemeye ve kullanmaya başlar. Bu yüzden yeni bir sürücü biraz daha hızlı olur, hissedilir. Ayrıca genel performans kullandıkları depolama teknolojisi ile direkt alakalıdır, CMR diskler SMR disklere göre daha performanslıdır.

SMR hk.

Örn, Seagate IronWolf Pro (CMR) disklerimde problem yaşamadım fakat, Seagate Barracuda (CMR adı altında SMR sattılar) ve WD Blue diskler SMR olduğu için write-cache bittiği an tıkandılar.

Canlandırma, full wipe edilip, tekrar %50 doldurulmuş SMR diske sıralı şekilde cacheden büyük tek parça dosya yazımı:
https://youtu.be/uCHC31fFZF0
https://youtu.be/gmq0jk-RKAo

Ayrıca, pili sağlıklı bir laptop cihazınız veya UPS güç kaynağınız yoksa HDD/SSD cihazlarınızda zaten write cache açmayın. Sistem çökmesi veya olası elektrik dalgalanmasında veri kaybına/sistem hatalarına uğrarsınız. Teknik olarak, önbellek hem işlemcide hem de bellekte ek yüke sahip olduğundan, SSD’ye yazmayı yavaşlatabilir.

Teknik olarak hız kaybettiğiniz için problem çıkmadı. VPN zaten sunucu tam kapasite verse bile alabileceğiniz hız tekrardan sunucu ve istemcinin işlemci kapasitesiyle doğrudan alakalıdır.

Benim söylediklerimin üstüne zaten bu rehberdende çıkartılabileceği gibi problemin GigaFiber veya Steam’den çok donanım kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

1 Beğeni

SATA 2 demek istemiştim karıştırmışım. Laptopuma da 5GHZ Wi-Fi ile indirme yaptım, her şey stabil ve iyiydi. İşlemci kullanımı vs artıyor bu arada masaüstümde, kasmalar yapıyor. Laptopta da artıyor ama kasmalar olmuyor. Genel olarak şimdilik tamamdır bir sorun var diyemem. SSD diskim zaten 240GB bi oyun yüklesem doluyor, okul işleri için kullandığımdan dolayı Write Cache olayını da yapmam herhalde. Oyun için kullanmam olur biter. Ya da HDD üzerine yükleyip SSD üzerine atarım. Teşekkürler herkese.