Türknet hız ve yayın sorunu

Herkese merhabalar, yaklaşık 2 hafta önce gigafiber hizmetine geçiş yaptım. Yani 1000 indirme ve 1000 yükleme gibi muazzam bir hız.

Fakat hız testinde 1000 hızı gösterirken, steam den indirme yaparken stabil olmadığını fark ettim 100 mbs lere kadar düşüyor hız ve sabit değil maximum 700 mbs ye çıkıyor. Youtube ye video yüklerken de aynı şekil 500 mbs üzerine çıkmıyor. Twitch de 8000 bitrate vermeme rağmen 2 dakika sonra yayın da kasmalar donmalar meydana geliyor.

Bilgisayar özelliklerim;
Rx580 8 GB
R5 5600X
16 Gb Ram

Oynadığım oyunlar çokda sistemi yorucak oyunlar değil.
Cs.Go
Squat

Yardımlarınızı bekliyorum.

Merhaba
Hizli indirme sadece online cikma hiziniza bağli degildir.

  1. İslemci gucunuz
  2. disk iops ve yazma değeriniz
  3. Steam eden sunucunun yogunluğu yada slot başı verdigi hız
  4. Sizin bu sunucuya uzakliginiz yada aradaki malzemeler.
    İlk 2 sini siz sağliyorsaniz samsung evo 970 disk ve uzeri varsa elinizde
    Diger iki secenek icin yapacak cok biseyiniz bulunmamakta.
1 Beğeni

steam indirdiği paketleri arka planda açıyor…açma işlemi yaparken okuma yapıyor…aynı sırada indirme de yapıyor…işlemci bunların ikisini de aynı anda yapmak zorunda kalıyor…hem işlemci hem sabit sürücü dar boğaza sebep oluyor genelde…

youtube için ise sunucunun o sırada kapasitesi o kadarmış demek ki…

1 Beğeni

Bilgisayar donanımının, dev firmaların sunucularının falan darboğaz oluşturduğu ve yetişmediği bir İnternet paketine sahipsin. Sen bir süre daha iyi İnternet hızına ihtiyaç duymayacaksın ve steam’in, Google’ın ve bir sürü dev şirketin altyapılarına daha fazla yatırım yapmalarını bekleyeceksin. Tabi bilgisayarını da biraz geliştirmen gerekebilir :grin::sweat_smile:.
Ama dediğim gibi onun da çok acelesi yok. Önce sunucular yetişsin hızına, sonra bilgisayarını güncellediğinde (ileriki yıllarda tabii) ve artık İnternet peketim sanki darboğaz yapıyor, biraz kıstlıyor dediğinde mevcut altyapına TurkNet’in 10Gbps yi verdiğini göreceksin.
Sırtını yasla ve tadını çıkar.
TurkNet ile teknolojinin önündesin…

1 Beğeni

Tamamına katılmak ile beraber ek madde olarak çoğu oyun tek dosya şeklinde inmiyor. Bazi dosyalar 100 mb bazıları 3 mb bazıları 500mb.

3 mb lık dosyayı 1 gbps te indirmeyeceğini düşünürsek hız düşüş artışı göstermesi veya yavaş inmesi normal. Elite Dangerous mesela. Kaç bin dosya var. SSD de olsa dosyalar 3 MB falan. Black Desert ortalama dosya başına 8MB. :smiley:

ARK tam bir işkence mesela. 37GB indirme yapıp ortalama 267GB yer tutuyor. Sıkıştırma sistemi kullanmadığı için diskte boyut açma işlemi yapmak için sıklıkla indirme aksıyor.

1 Beğeni

İşlemcinin iyi olduğunu düşünüyorum. İyi bir ssd ile çözülür diyorsunuz yani. 550 mbs yazma özelliği olan ssdim var normal hardisck de var ikisine de indirme yaptım sonuç aynı.

1 Beğeni

550 mbs yazan ssd ye de yüklediğim de daha kötü sonuçlar aldım. 50 mbs ye kadar düşüyor. İşlemcimin iyi olduğunu düşünüyorum.

Daha iyi bir ssd alırsam sorunumun çözüleceğini mi söylüyorsunuz yani.

Steam için, SSD olup olmaması, oyunun ne kadar sıkıştırılmış olması vs Steam hızlarını etkilemektedir. Daha önceden ayrıntılı bilgi verdiğim şu konulara bakabilirsiniz.

Ayrıca yayınlarda şu anda bende bir bitrate kaybı ve packet loss yaşıyorum. Arıza kaydı açacağım gibi. Discord, VOIP vs de bendede packet loss oluyor şu sıralar. %40 a çıktığını gördüm.

HDD’niz şişiyordur.

Mekanik diske indime islemini steamden yapiyorsan dosya once steam kurulu oldugu ana klasore (cache ) iner ordan acilip indirmek istedigin klasore aktarilir bu biraz hizlandirmis gozukuyor olabilir. Ayni diske yazmanda bundan yavaslatiyor olabilir. Bunlar kaynak izleyici ile bulunacak şeyler. Ama m2 Nvme bir ssd iops degeri yuksek olursa bilgisayarindaki darboğazi kaldiracaktir. Bu islemden sonra sorun bende değil diyebilirsin artik.

İndirme sırasında windowd performans göstericisini aç hangisi işlemci ram hdd/ssd hangisi % 90-100 gösteriyorsa darboğazı yapanı bulursun.