Farklı hız sonuçları ve dalgalı Steam indirmeleri

Steam, oyunları hem şifreli hemde CDN ağında yükü azaltmak ve genel hızı arttırmak için sıkıştırma uyguluyor. Sıkıştırma ile bant genişliği, trafikten kurtarıyor. Client oyunları indirirken hem şifresini çözüp hemde dosyaları çıkarttığı için (on the fly) işlemciye yük bindiriyor. Diğer oyun dağıtıcılarını pek bilmiyorum, araştırmadım.

Gözlemlerime göre: Ubisoft üzerinde sizin gönderdiğiniz denediğiniz oyun sıkıştırılmamış sayılabilir bir oyun. Anno 1800’ü indirirken bende 90 MB/s gördüm ki işlemci kullanımım %40 gibi bir civardaydı. Daha hızlı olabilirdi, görüntü aldığımda ağ müsait değildi, sunucu açıktı yoksa eminim 100’ü geçerdi.

Bize bağlandığı ilk ay TurkNet GigaFiber altyapısını stress test etmek için kurduğum Speedtest ve Steam caching sunucularım aralıksız 1TB veriyi ortalama hattın kapasitesi olan 80-95MB/s ile indirmeyi başardı o yüzden Steam sunucularının genellikle sağlam olduğunu düşünüyorum. Hepsi RAM üzerinde test edilmişti o yüzden SSD vs HDD diyemeyeceğim.

SATA 3 burada yavaş değil. Anno 1800 SATA 3 SSD ye indirildi.
SATA 2 olsa bile problem çıkmazdı, spesifikasyonlar uygun.

EA ve Ubisoft’taki oyunlar, Steam’a nazaran bu kadar sıkıştırılmış değil ki zaten bende Steam’de olabilecek en iyi performansı test etmek için yukarıdaki verdiğim linkteki gibi kütüphanemdeki en büyük boyutlu ve en az sıkıştırılmış olan XCOM 2’yi denemiştim.

Eski bir haber:

İndirdiğiniz oyun fazla sıkıştırışmış değil o yüzden pek problem olmamıştır. Diskteki write cache kapatıp işlemci kullanımına bakarken test edin derim.

Masaüstü dediğimiz, 3.5 inch 7200rpm HDDler zaten genellikle 80-180 MB/s arası kesintisiz idare edebilir.
HDD içindeki disklerin dış halkaları daha uzundur ve daha fazla veri içerir. Okuduğunuzda veya yazdığınızda, devir başına daha fazla veri alırsınız, dolayısıyla daha yüksek aktarım hızı sağlanmış olur.
İşletim sistemi önce dış halkaları yüklemeye ve kullanmaya başlar. Bu yüzden yeni bir sürücü biraz daha hızlı olur, hissedilir. Ayrıca genel performans kullandıkları depolama teknolojisi ile direkt alakalıdır, CMR diskler SMR disklere göre daha performanslıdır.

SMR hk.

Örn, Seagate IronWolf Pro (CMR) disklerimde problem yaşamadım fakat, Seagate Barracuda (CMR adı altında SMR sattılar) ve WD Blue diskler SMR olduğu için write-cache bittiği an tıkandılar.

Canlandırma, full wipe edilip, tekrar %50 doldurulmuş SMR diske sıralı şekilde cacheden büyük tek parça dosya yazımı:
https://youtu.be/uCHC31fFZF0
https://youtu.be/gmq0jk-RKAo

Ayrıca, pili sağlıklı bir laptop cihazınız veya UPS güç kaynağınız yoksa HDD/SSD cihazlarınızda zaten write cache açmayın. Sistem çökmesi veya olası elektrik dalgalanmasında veri kaybına/sistem hatalarına uğrarsınız. Teknik olarak, önbellek hem işlemcide hem de bellekte ek yüke sahip olduğundan, SSD’ye yazmayı yavaşlatabilir.

Teknik olarak hız kaybettiğiniz için problem çıkmadı. VPN zaten sunucu tam kapasite verse bile alabileceğiniz hız tekrardan sunucu ve istemcinin işlemci kapasitesiyle doğrudan alakalıdır.

Benim söylediklerimin üstüne zaten bu rehberdende çıkartılabileceği gibi problemin GigaFiber veya Steam’den çok donanım kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

1 Beğeni