Gigafiber Yavaş indirme

İndirme bölgesi neresi oluyor. Hepsini denedin mi

Tabikide kablolu kullanıyorum cat6 kablo 1gbps destekliyor benim hızla alakalı bir problemim yok 500mb alıyorum 50mb civarı indirmesi lazım 10-20 arası indiriyor.

gigafiber kullanıyorsanız hızınızda da problem var gibi… 900 küsür çıkması lazım normal şartlarda

bu arada cat6 kabloyla alakalı birşey yazmadım ethernet kartının ayarlarında 1 gbps kanalı var onu açmadan tam hız alamazsınız

hocam pc donanımlarıda çok etkiliyor biraz eski olunca yavaşlaması normal gibi

Steam’de indirme sınırı var belli bir download üstüne çıktıgın zaman sistem seni kısıtlıyor ama 200 mb/s indirmeye kadar kısıtlamaması gerekiyo , steam İndirme ayarlarından bantgenişligi sınırı açık mı onu kontrol edermisin

1 Beğeni

07:45’den sonrası senin olayı açıklıyo galiba

1 Beğeni

Öncelikle Bilgisayarım sağ tık özellikler oradan aygıt yöneticisine gelip, ağ badaşdırıcılar kısmına gelip wifi olanı değil realtek PCIe family controllere sağ tık özellikler de gir. Sizde farklı olabilir bu isim. Gelişmiş sekmesine tıkla. Auto disabled gigabit varsa onu disabled yap. Birde tam hatırlamıyorum ama gigabit aktif et tarzında birşey olacaktı onu enable yap. Sonra aynı yerden güç yönetimine gir. Güç kazanımını sağlamak için bu aygıt kapatılsınının tikini kaldır… Değişen birşey olacak mı hızda bir görelim. Hız sorunum yok demişsiniz ama GigaFiber’de en az 750 DOWN almanız lazım… Gelelim bir anda indirir iken hız düşmesine… Yanılmış olmayayım Her site indirmeyi belli bir oranda kısıtlar. Mesela steam 200 e kadar kısıtlama yapmaması lazım. Yukarıda arkadaş belirtmiş. Bazı siteler bunu 100 de tutar 50 de tutar vs gider. Steam ayarlar dan indirme bölgesini sana en yakın olan ili seç. İzmir ve istanbul var diye biliyorum sadece zaten. Birde öyle dene… Olmadı 2 sini ayrı ayrı dene. Bunlar yardımcı olmaz ise indirme yapar iken o anda görev yöneticisini aç performans sekmesine tıkla ve oradan Disk kullanımı işlemci ve ram kullanımlarını takip et. Disk kullanımı o anda %100 oluyorsa veya cpu kullanım oranı yada ram… Darboğaz var demektir. Yani indirilen veriyi disk yazma da karşılayamıyordur. Karşıladıkca indirme devam eder… HDD ise zaten hele eski nesil 5400rpm ise vay haline :slight_smile: SSD nin bile bazen zor yetiştiği bir hız… Cok eski bir laptopum var. Onda eski nesil 5400rpm HDD var. FİLM falan arşivleyeyim dedim. Ben 100mbps kullanıyorum. Onda bile indirirken hdd karşılayamadığı anlar oluyor. Bir anda 11mb ile indirir iken bi takılıyor 4 e 3 düşüyor. Bir çıkıyor. Bir 3 4 sabit kalıyor feci bir durumdu…

Steam Istanbul bendede 20-40 MB/s arası indiriyor. Steam’de üst sınır mevcut gibi duruyor. Hattım GigaFiber.

Dipnot:

Steam’de üst sınır mevcut gibi duruyor.

Cevabı kontrol edin. Benim bu işlemciyle ulaşabileceğim maksimum hız gibi. Belki cidden bir limit yoktur(?)

Düşürmüşler O zaman yada türkiye’ye sınır koymuşlar yabancı ülkelerde 200 mb/s kadar indirme yapılıyordu

Sırf meraktan kontrollü birkaç test yaptım. 52.6 MB/s benim elimdeki bilgisayarla anlık olarak ulaşabileceğim en üst sınır gibi duruyor. En azından Steam’de öyle.

Bazı detaylar

  • i7 işlemci (10. nesil), NVMe SSD, 1Gig Ethernet Kartı (kablolu), boş bir ethernet switch
  • İşlemciden yük azaltmak için Steam’den sıkıştırılmamış yeterince büyük bir oyun.

Sıkıştırılmamış oyunu bulması zor ama yakın bir değer buldum. 75 GB boyutlu, 65 GB indirmeli XCOM2 ideal sayılır. Daha küçükleri daha az sıkıştırılmış olsa da siz ölçemeden bitiyor maalesef.

Standart, günlük arkaplanda indirmece

Standart kullanımda (aşağıda vereceğim programlar kapatılmadan) böyle bir sonuç çıkıyor.

Gereksizleri kapat, kontrollü indirmece

  1. Chrome kapat. (müzik dinliyordum, ~%10)
  2. Discord (boşta %2 gibi bir işlemci kullanımı var)
  3. Win10 telemetry kapat. (durduk yere %10 a varan işlemci tüketimi yapıyor, tam kapatması zor)
  4. Gereksiz arka plan uygulamalarını kapat. (Logitech, Intel driver updater (DSATray.exe))
  5. Bluetooth ???

En azından bende işlemci dar boğaz yapıyor onu fark ettim.

2 Beğeni

Çok güzel bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık. 10.nesil i7 bile canını teslim ediyorsa, biz bitmişiz😅İ9 veya ryzen 5800 gibi bir şeye ihtiyaç var sanırım
enteresan. Steam sıkıştırması da işlemciye ekstra yük bindiriyor o da ayrı konu. Epic origin gibi yerlerde denemeler yaptınız mı? Bir Internet download manager ile mailru veya youtube üzerinden bir şeyler indirmeyi denediniz mi? Sonuçları merak ettim açıkçası.

IDM biraz site bazlı olduğu için elimde şuan şöyle bir veri var hali hazırda. Düz vs Download manager

Epic pek sevdiğim bi şirket değil üyeliğim yok maalesef denemedim ki Türkiye’de sunucuları yoksa Steam kadar yüksek çıkmayabilir.

Her site çok bağlantı açmaya veya o bağlantılara izin vermeyebiliyor.
Örneğin Zippyshare:

Youtube için ise, Youtube-DL ile paralel indirme açmadığınız sürece DASH protokolü size maksimum hız vermiyor. Youtube’nin izin verdiği kadar önbelleğe alıyorsunuz, sonrası yavaşça yükleniyor.

Anladım. Özetle hem pc donamımlarından hem de sunucu limitlerinden dolayı tam performansa erişilemiyor gibi anladığım kadarıyla. Dünya gigabite hazır değil, neyin peşindesin TurkNet😀Nperf veya speedtest’ten elde ettiğiniz sonuçlar nedir peki? 940/940 alanlar da bu dertlerden muzdarip mi acaba?

En az 750 almanız gerekiyo demişsiniz ben genel olarak 500 alıyorum kablom pek kaliteli değil onla alakalı olabilir mi acaba?

Geçen hafta yaşadıklarım nedeniyle ben şuan sevmek ile nefret etmek arasındayım. Detaylı GigaFiber

Geçici birşey olabilir diye durumumu izlemeye aldım o yüzden sadece foruma konu açıp arıza kaydı bırakmadım. Detaylara yukarıdan ulaşabilirsiniz. Siz sordunuz diye şuanlık verileri gönderdim yoksa bu gece tekrar güncelleyeceğim o konuyu.


Pingler standart 1-4 ms, dip yapılan yerlerde 24ms ye kadar çıkıyor. Sunucu halis mulis TurkNet Speedtest serverı.

1 Beğeni


modem arayüzünde hat değerlerimi neden göremiyorum acaba gigafibere geçmeden önce tp-link bir modem kullanıyorduk sıkıntı yoktu şimdi türknetin verdiği zyxel bir modeme geçtik fakat hat değerleri görünmüyor.

GigaFiber ise xDSL sayfasında göremezsiniz. xDSL sadece ADSL ve VDSL hattı bağlı ise gösteriyor. GigaFiber adı üstünde Fiberoptik kablo üzerinden veri alıyor. Modem üzerinden görülmüyor malesef bendede Zyxel modem var. Belki ONT modemde (küçük olan eleman, ONT idi galiba tam emin değilim adından) görünüyordur ama kurcalamak istemedim.

Bana diyorsanız, hız testlerini altyapının doğruluğunu ölçmek için yapıyorum, saatlik otomatik. Beklentim %100 hız değil zaten onun mümkün olduğuna bende inanmıyorum. Pazarlanan hızın %50sini alsak bana yeter ki zaten pazarlarken 750 Mbps sabit hız garantisi diye bir detay geçiyor.

Buradan görebileceğiniz üzere internetin nasıl çalıştığından, sunucu kapasitesi, anlık talep vs bilgiliyim. Sadece bana pazarlanan hızın %60 ını aldığımdan emin olmak istiyorum ki hız testlerinin doğrulu %80 olsa (ki daha fazla, veritabanımda 2 binden fazla hız testi kaydı var) bu ISS’ye halen hata payı bırakır. Ben bunu istemiyorum.

Zaten şimdilik yukarıda dediğim gibi onun bir tesadüf, arıza olduğunu düşünüyorum ki fiberoptik altyapıda yoğun saatlerde hızın o kadar düşmesi arıza hariç mümkün değil.

Teşekkür ederim. Umarım sorununuz düzelir, can sıkıcı gerçekten.