Xiaomi ax1800 İpv6 Ağ Ayarları Native ve Nat6 Hakkında

Native seçiliyken;


Nat6 seçiliyken;





Taracert testinden anladığım kadarıyla nat6 ile de sitelere ipv6 ile bağlanmıyorum doğru mudur? Çünkü ben keenetic kullanırken google.com’a tracert attığımda ipv6 ile bağlanıyordu bunda ipv4 ile bağlanıyor.
Yani benim Native ile bağlanabiliyor olmam gerekli değil mi cihazların ipv6 alıp internete çıkması için?

Merhaba, modem ayarını yaptıktan sonra yeniden başlatınca yine aynısını yapıyor mu ?

1 Beğeni

Resetle hiç bir şey değişmiyor. Native seçiliyken zaten değişen bir şey yok testleri geçmiyor hiç bir şekilde ve sitelere yavaş giriyor wifiden bağlanan cihazlar. Nat6 seçiliyken 2 şey değişiyor 1. si test sitesindeki browser yazan yerdeki fallback bazen 10 sn bazen no bazen 1sn görünüyor, 2. değişen şey bilgisayar ağ ayarların ipv6 bağlantısı internet yok yazıyor cmd den komutlarla ağı sıfırlayınca internet yazıyor ama bütün testler aynı.

Bazı cihazlar için ipv6 desteği olumsuz gösterebiliyor. Bazı siteler ve uygulamalar internete girişini engelliyor. Whatsapp sorunu yaşayanlar oluyor.

Native de oluyor yavaşlık cihazlara ip dağıtmıyor ki zaten testleride geçmiyor. İpv6 yenilemesi istedim acil diye de belirttim ürünü iade sürem geçmek üzere ama 2 gün oldu yenilenmedi, yenilenince de native de çalışmazsa iade edeceğim bu gidişle ipv6 için aldığım ürün teknik desteğin ilgisizliği yüzünden elimde kalacak!

1 Beğeni

İade edersen ipv6 destekli : TP link Router : Ax10 veya c80 al derim. Buradaki alan kişilere kurulum yaptırdım çalıştığını gördüm.

Bakalım artık yarın ipv6 yenilenirse denerim olmazsa zaten mecbur yarın iade etmem lazım.

Bu ipv6 tanımlamasını yenilemek bu kadar zor bir iş mi? Hani bize özel teknik ekip vardı anında müdahale oluyordu hep reklam 4 5 senedir bir sorunum olsa sorunumun zamanında çözdüğünü görmedim teknik desteğe ne zaman işim düşse haftalarca aylarca uğraştırıyorlar insanı.

Merhabalar, durumunuzu ilgili birime iletmiştim. Twitter üzerinden tekrar bildirimde bulunduğunuzu görüyorum. En kısa sürede gereken işlem sağlanacak :handshake:

İş işten geçtikten sonra interneti tekrar icat etseler neye yarar? Bütün her yerden yazıyorum 3 gündür durumun acil olduğunu iade süremin geçeceğini biraz önce 6 da aramışlar dalga geçiyorlar resmen insanla.

xiaomi routerlarda ipv6 kullanmak için root olmak gerekiyor sadece nat6 modunda ve ilaveten lokal ip nin de fd yerine dd ile başlaması gerekiyor. ip dd ile başladığında router lokalde ip leri dağıtabiliyor.
Bu değişikliği de yapabilmek için modeme yönetici olarak bağlanıp ayar dosyaları elle değiştirmek gerekiyor.

Bilemiyorum artık teknik destek yardımcı olmadığı için iade ettim. Nat6 ile bağlanmak ne kadar doğru bir erişim onuda çözemedim. Testte görüldüğü gibi cihazlar ipv4 ile bağlanıyordu bende sitelere, sizde durum nasıl bilmiyorum testleri atarsanız başkalarına yardımcı olur belki. Zaten benim anladığım ipv6 ya native olarak bağlanmak gerekli ki cihazlar internete ipv6 ile çıkabilsin.

roota hangi dosyayı editliyorsunuz acaba network dosyasınımı? bende 10/10 alınca hiç kurcalamadım ama herhalde yarım yamalak bağlanıyor bunu yapmayınca.?

@Axoy64
nat6 ile çıkış yapınca lokal ip in ile çıkış ip si farklı oluyor. direkt ipv6 olarak çıkış yapılıyor. native de harici ipyi lokalde dağıtarak çıkış yapılıyor. /64 ip de lokalde dağıtalımadığı için çıkış olmaz. relay/pass through yada nat6 yapılması gerekiyor. nat6 pek tavsiye edilmiyor performans yada muhtemel çıkabilecek sorunlar nedeniyle çünkü ipv6 yapısı gereği nat olmadan iş görecek şekilde tasarlanmış. ama elde olan bu mecbur kullanıyoruz.

@kerimcem
bende xiaomi nin ax3600 modeli var. openwrt tabanlı yazılımı var her modemde nat6 olmayabilir. anladığım kadarıyla xiaomi kendi ilave olarak nat6 özelliğini dahil etmiş.
network dosyasıyla bir işim yok. değiştirdiğim dosyalar
/etc/config/ipv6
/etc/init.d/ipv6

1 Beğeni

Routerın daha garantisi var bence geri ver. Diğer routerlar böyle şeylere gerek kalmadan ipv6 geçebiliyor.

1 Beğeni

ax1800 de openwrt bazlı bende TurkNet 'te google test ipv6 çalışmıyor gösteriyordu, dediğin yöntemi bende bir denerim TurkNet 'e bir daha geçersem ax3600 openwrt destekli aslında mi nin yazılımında niye duruyonki openwrt direk bağlanırdı?

Sil

şuan için openwrt yazılımında performans sorunları var. stok yazlımının mevcut performansından memnunum ileride openwrt de modem desteği ana deposuna dahil olduğunda geçeceğim. şuan için sorunları ile uğraşmak istemiyorum diyelim.

aslında neden öntanımlı FD ile başlayan yerel ip yi DD yapmak gerektiğini açıklamamışım.
nat6 ile bağlanan cihazlar fd ile başlayan ip alıyor fakat fd li ip ler direkt ipv6 üstünden internete çıkışına izin verilmiyor. bu sebeple testlerde ipv6 desteği var. fakat tarayıcınız öntanımlı ipv4 üstünden çıkış alıyor gibi uyarı verir.
ipv4/ipv6 destekli sitelerde her zaman ipv4 üstünden bağlantı olur. mesela normal www.google.com giriş yaparsanız ipv4 üstünden bağlantı sağlanır. fakat ipv6.google.com bağlanırsanız ipv6 üstünden bağlantı olacaktır. çünkü ipv6.google.com bağlı bir ipv4 adresi tanımılı değildir.
fd ile başlayan ip sadece yerel ağ bağlantıları için tanımlanmış. internete çıkışta öntanımlı olarak dikkate alınmıyor.
bu çözmenin yolu rezerve statüsünde olan yani ipv6 dökümantasyonunda herhangi bir kullanım tanımlaması yapılmamış boşta duran dd ile başlayan ip kullanmak yeterli oluyor.

1 Beğeni

Fiber altyapısından bu cihazı router olarak Gpon direk bağlayıp kurduktan sonra uzaktan ev dışından modeme erişebiliyormuyuz acaba

Selamlar,

Bende uzun bir süreden beri bu sorunla uğraşıyordum. Biraz önce bunu çözdüm. Aşağıya ilgili forumdaki linki ve çözüm yolunu yazdım. Kolay gelsin.

https://forum.turk.net/t/router-ipv6-yardim/26085/9?u=_bugra

IPv6 ‘i sorunsuz çalıştırmayı başardım. Cihazın config dosyasına ufak bir satır eklemesi yaptım. Cihaza root erişiminiz varsa ve SSH ile erişim sağlayabiliyorsanız /etc/config/network altındaki konfig dosyasına pppoe-wan’ dan düşük bir metric değeri girerek sorunu çözebiliyoruz. Aşağıdaki resimde kırmızı kutu içerisine aldığım değeri girdim.

Yaptığımız bu değişiklikle cihazı yeniden başlatmalarda veya internet erişimin gidip gelmesinden etkilenmeden sorunsuz çalışacaktır.

Bu sorunun kesin çözümü aslında delegated-ipv6-address (LAN) alanın framed-ipv6-address (WAN)'dan farklı vermekle çözülecektir. Bu eğer yapılırsa birçok modemde sadece ipv6 etkin edilmesi ile sorunsuz çalışacaktır.

Eğer Mi Ax1800’un root erişimini nasıl aldığımı merak eden arkadaşlar olursa web’de biraz araştırma yaparak bunu sağlayabilirler. Kısaca önce Chinese firmware kullanarak root erişim elde ediyoruz sonra global firmware ile de web Gui’i ingilizce olarak kullanıyoruz. Bu arada benim TurkNet devrem TurkTelekom VAE üzerinden sağlanıyor. Turktelekom fiber modem’i hiç kullanmadan da direk olarak Mi Ax 1800 ile erişim sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan PPPoE erişim sağlarken vlan 35 olarak subinterface seçeceğinin seçilmesi olacaktır. Şuan için sorunsuz IPv4 ve IPv6 erişim sağlayabiliyorum.

1 Beğeni