Router İpv6 yardım

Huwaei ax3 ve Xiaomi ax1800 bu iki cihazda ipv6 çalışıyor mu acaba bilen var mı? Nat6 çözümüyle Xiaomi çalıştırıyor dediler testleri de geçiyormuş (google testi hariç) bilgisi olan var mı?

bende ax1800 var, şu ayarlar var;

-native’de niye çalışmadı bilmiyorum, muhtemelen prefix esas (ax1800’ün bağlı olduğu) router’da olduğu için sanırım.

-nat6 zaten nat4’ün ipv6 için olanı ve çalıştı.
-static yapamadım, kendisi yine nat6 olarak kaydetti o ayarları yok sayıp.

not: ax1800 vb global xiaomi router’larında vlan id girme olayı var. fiber için işe yarar.

image

image

1 Beğeni

Sizde ana router başka sanırım doğru mu anladım? Fiber varsa tek deneme şansınız var mı acaba?

1 Beğeni

maalesef, router’ı falan duvara sabitledim, deneme yapmak için sökemem.

1 Beğeni

Ürünü aldım native seçince routerda WAN ipv6 ve LAN ipv6 görünüyor ama ipv6 testlerin hiçbirini geçmedi. Nat6 seçince google testini geçmedi diğerlerini geçti ama bir uyarı ile tarayıcınız destekliyor ama ipv6 ile ilgili sitelere bağlanmada sorun var gibisinden bir şeydi herhalde. Telefonda ve bilgisayarda test sitelerinde ipv6 görünüyor. Bilgisayarda ipv6 internet yok olarak görünüyor. Ağ ayarlarından ipv6 internet protokolü ayarlarını girince internet olarak da göründü ama tracert ve ping testleri yaptım ipv4 ile bağlanıyor sitelere yine. Ayrıca bu cihazda Lan ayarlarında ipv6 ayarı ile ilgili bir bölümde yok.

Merhaba,

Bende aynı ürünü kullanıyorum. TurkNet müşteri modemlerine WAN ve LAN’a sadece tek bir /64 prefix atadığından dolayı bu sorunu yaşıyoruz. Modemin’in WAN ve LAN’ında IPv6 adreslerin oluştuğunu, modem’e bağlı cihazların da uygun IPv6 adres aldığını gördüğümüz halde modem’deki routing sorunundan dolayı bu gerçekleşmiyor. Aslında tüm sorun bundan kaynaklanıyor. TurkNet burada WAN ve LAN için farklı IPv6 prefix tanımı yaparsa inanın birçok modem sorunsuz olarak çalışacaktır. NAT6 (NAT66) ile neden düzgün çalışıyor konusuna gelecek olursak, LAN ve WAN 'da IPv6 adresler farklı bloklarda çalışıyor. Birde bunun üzerine NAT yapılıyor. Bu yüzden sorunsuz erişim sağlanıyor.

Bazı modemlerde tek bir /64 prefix’le çalıştığını görüyoruz. Bunlar ya modemin LAN ve WAN portlarını bridge olarak çalıştırıyor ya da herbir client için /128 static route yazarak bunu sağlayabiliyor.

Aşağıdaki çıktıdan bu durumu görebilirsiniz. Benim aklıma gelen ufak bir çözüm daha var. Aslında WAN portunda real IPv6 adresi ihtiyacım bulunmamaktadır. Default route link-local adres üzerinden yapılıyor. Eğer modemin br-lan metric değerini pppoe-wan 'dan daha düşük olacak şekilde ayarlarsam sorun ortadan kalkacak. Bu ise kulağı biraz tersten tutmak olacak ama deneyince bilgi veririm.

1 Beğeni

Ssh erişiminiz varsa pppoe-wan yönüne olan rotayı silebilirsiniz, ancak ne kadar çalışacağını bilmiyorum. 10 dk sonra o rota kendiliğinden geri gelmezse bağlantı kesilene kadar işe yaraması lazım.

Ben iade ettim cihazı iade ettikten sonra teknik desteğin muhteşem çözüm önerisiyle ipv6 yı iptal ettirdim. Xiaomi ax1800 İpv6 Ağ Ayarları Native ve Nat6 Hakkında - olci tarafından #17 şu konuya yazın isterseniz başlığı daha uygun birileri faydalanır belki.

IPv6 ‘i sorunsuz çalıştırmayı başardım. Cihazın config dosyasına ufak bir satır eklemesi yaptım. Cihaza root erişiminiz varsa ve SSH ile erişim sağlayabiliyorsanız /etc/config/network altındaki konfig dosyasına pppoe-wan’ dan düşük bir metric değeri girerek sorunu çözebiliyoruz. Aşağıdaki resimde kırmızı kutu içerisine aldığım değeri girdim.

Yaptığımız bu değişiklikle cihazı yeniden başlatmalarda veya internet erişimin gidip gelmesinden etkilenmeden sorunsuz çalışacaktır.

Bu sorunun kesin çözümü aslında delegated-ipv6-address (LAN) alanın framed-ipv6-address (WAN)'dan farklı vermekle çözülecektir. Bu eğer yapılırsa birçok modemde sadece ipv6 etkin edilmesi ile sorunsuz çalışacaktır.

Eğer Mi Ax1800’un root erişimini nasıl aldığımı merak eden arkadaşlar olursa web’de biraz araştırma yaparak bunu sağlayabilirler. Kısaca önce Chinese firmware kullanarak root erişim elde ediyoruz sonra global firmware ile de web Gui’i ingilizce olarak kullanıyoruz. Bu arada benim TurkNet devrem TurkTelekom VAE üzerinden sağlanıyor. Turktelekom fiber modem’i hiç kullanmadan da direk olarak Mi Ax 1800 ile erişim sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan PPPoE erişim sağlarken vlan 35 olarak subinterface seçeceğinin seçilmesi olacaktır. Şuan için sorunsuz IPv4 ve IPv6 erişim sağlayabiliyorum.

2 Beğeni

Çözüm.