TurkNet'in Teknik Yetersizliği Nvidia GeForce Now Sorunu ve Bütün Türkiye'yi bilerek internette gecikmeli bağlamasına sebep olması

Merhaba,

Yıllardır TurkNet kullanıyorum hız olarak evet Türkiye’de rakipsiz, fakat şimdi sizlere anltacağım GeforceNow ile neden TurkNet’in teknik olarak yetersiz olduğunu anlatacağım.

Herkesin bildiği gibi Nvidia GeforceNow Türkiye Ankara sunucularını aktif etti.
Sunucular Ankara’da Türkcell SuperOnline yapısında bulunuyor, bende Ankara’da yaşıyorum arkadaşımda Ankara’da yaşıyor, arkadaşım(SuperOnline kullanıyor) 3 ms ping ile GeforceNow sunucularına bağlanıyor ben(TurkNet kullanıyorum) 22 ping ile bağlanıyorum. Çünkü TurkNet’te Ankara’da yaşayıp Ankara’daki bir sunucuya bağlanmaya çalışsanız bile sistem sizi Ankara-İstanbul-Ankara hattında gezdirip hedefe ulaştırıyor. Neden bu şekilde bir rota yapınız var anlamıyorum. Fazladan rota ile hem beni hemde binlerce kullanıcının bağlantısının yavaşlamasına ve maliyet artmasına sebep oluyorsunuz. Hani uzun yoldan gidip taksimetreyi artırmaya çalışan taksi şoförü gibi.


Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi; bağlanmak istediğim sunucu ve ben Ankara’dayım ama TurkNet beni bir İstanbul turuna çıkarıp geri Ankara’ya getiriyor. Ankara-İstanbul arası ortlama 15 ms ping, benim ulaşmak istediğim hedef ile aramda ping süresi ortalama 6 ms ping. Yani normalde 6-10 ms arası ping almak gerekirken fazladan bir istanbul dolanması ile 20-25 ms ping alıyorum. Soruyorum NEDEN bu mantıksızlık? Hemde GeforceNow gibi müşterilerinizi kaybetmenize sebep olacak bir servis üzerinden
TurkNet’i başka şehirlerdede kullandım her yerde bu şekilde bir bağlantısı var, tamam hız yüksek ama herşey hız değil isterseniz 5000 mbit hız verin kullanıcılara ping ms değerleri diğer sağlayıcılardan 2-3 kat fazla olunca hızın çok bir önemi kalmıyor. Dengeli bir performans ile kalite ve müşteri memnuniyetinizi artırabilirsiniz. Yada sayfaların yüklenme veya ping sürelerini önemsemeyen ortayaş üzeri müşterilere hitap ediyor olacaksınız.
Şimdi umarım bir yetkili bana; kablolu bağlantı kurunuz, diğer cihazları kapalı deneyiniz, dns değiştiriniz gibi şeylerle gelmez.

Nvidia GeforceNow Türkiye Sunucu İsmi : TR Central 1 - Alliance Partner / NPA-TKC-ESB-01
Nvidia GeforceNow Türkiye Sunucu Dns: tr-central.tkc.geforcenow.nvidiagrid.net
Nvidia GeforceNow Türkiye İp Bloğu : 85.29.14.0 - 85.29.14.255
Sunucu Durumlarını : status.geforcenow.com/

9 Beğeni

Bu görselde GeforceNow uygulamasının arkaplanda sorguladığı dns leri paylaşıyorum.

2 Beğeni

Bu görselde Wireshark ile arka planda yakaladığım dns lerin GeforceNow testine ait.

2 Beğeni

Hiç kullanmadım daha fakat şimdi bi test yaptım böyle bir sonuç aldım.

3 Beğeni

Evet sadece sunucuya 23 ms ping var, birde o oyun kendi sunucusuna bağlanacak daha.
TurkNet ping süreleri ve gecikme konusunda en zayıf sağlayıcı, GeforceNow ile bu daha da ayyuka çıkacak ve müşteri kaybetmesine sebep olacak. Ben şuan Milenicom(Superonline) altyapısına geçmeyi düşünüyorum. Daha pahalı olsun daha ucuz olsun farketmez yoruldum artık, TurkNet’in kalitesini artırmak için müşteri olarak ben neden çalışıyorum, bana katkılarıda yok. Dinlemiyorlarda.

2 Beğeni

Hatta şöyle komik olacak bir tahminim var, İstanbul’daki bir TurkNet kullanıcısı, Ankara’daki bir TurkNet kullanıcısından daha düşük ms ping ile Nvidia GeforceNow sunucusuna bağlanacaktır teorik olarak. Yani sunucu Ankara’da ama İstanbul’dan Ankara’ya ulaşan kişi Ankara’dan Ankara’ya ulaşmaya çalışan kişiden daha az yol katetmiş olacak. Varsa İstanbul’dan bir arkadaş sonuçları paylaşırsa ben heyecan ve tebessüm ile bekliyorum. Ya daha düşük ya da aynı çıkacak ping süreleri. :grinning:

2 Beğeni

:DDDDD Steam’e en hızlı bağlanan 2. Servis sağlayıcısı deme öyle xD Frankfurta 85ms Sakarya-İstanbul 35ms ile bağlanıyorum arabayla gitsem 120km zaten.Benim bağlantım ise kanka İstanbul’a gitmeden Çakallı’da Menemen yapıp öyle gidiyor sunuculara büyük ihtimal

5 Beğeni

Tahmin etmliştim, cidden trajikomik TurkNet, yakınınızdaki ki tahminim Ankara/Ümitköy civarında falandır Turkcell SuperOnline GeforceNow sunucuları yani bana 10 km falan ama arkadaş Kırklareli’nden benden daha düşük ping ile bağlanıyor. Sağolsun TurkNet Ankara’da deniz yok ama data paketlerimiz bir İstanbul boğaz turu yapıp Ankara’ya geri geliyor.
Ripe Sorgusu’da şu şekilde;


Coğrafya kader değildir, TurkNet gerçeği vardır diyerek selam ederim. Bu yazdıklarımızı okuyup anlayan bir TurkNet çalışanı olma ihtimalini düşünüyorum bazen.

6 Beğeni

Tüm yurtiçi sunucuları aynı şekilde İstanbul’da iseniz sorun yok ama başka sehirde iseniz olması gerekenden ortalama 15-20 ms fazla gecikme alıyorsunuz

3 Beğeni

Ankara’dan bağlanan bir SuperOnline’lı arkadaşta test yapsa 3 ms ping ile şenlensek, arkadaşa ulaşırsam test yaptırıp ben ekran görüntüsü atmaya çalışacağım.
Şöyle bir video bağlantısı bırakayım, durumu anlatan. :grinning: :grinning: :grinning:

1 Beğeni

Bu konuya bir yetkilinin geleceğini sanmıyorum. Hatta şöyle bir ekleme de ben yapayım. Counter-Strike oyununda topluluk sunucuları var. Bu sunucu sağlayıcılarından birine (csduragi.com) bağlantıda TurkNet kaynaklı sorunlar oluyor (bunu söyleyebilmemin sebebi oyunda sadece TurkNet kullanıcılarının pingi yüksek oluyor). Yaklaşık 3-4 haftadır bu sunucuya bağlantım yurt dışına çıkıyor. Anlaması güç. Destek kaydı açıyorum, çözülüyor; ertesi hafta tekrar aynı sorun başlıyor ve bir daha destek kaydı açıyorum. Gerçekten anlam veremiyorum çözülen bir şey nasıl tekrar bozulabiliyor.

Daha dün akşam ping değerlerim normal seviyelerdeydi (10-20), bu sabah kalktım oyuna gireyim dedim bir de ne göreyim pingim 60.

2 Beğeni

Birebir aynı sorunu yaşıyorum, Ankara da olmama rağmen karşı binadaki arkadaşım TürkTelekom ile 5 ms alırken ben TurkNetle 20 ms alıyorum. Ve Turknetin bu sorun ile ilgileneceğini de hiç düşünmüyorum.

2 Beğeni

TurkNet şunu söylüyor o zaman; “bendeki ürün bu ister kullanın ister kullanmayın” modunda. Manav gibi şirket mi yönetiliyor anlamıyorum ki. Neyse seçim bize ait sanırım daha fazla kızamayız. Alternatif sağlayıcıya geçmek dışında çaremiz yok gibi. Ben sorunlarını olumlu bir eleştiri ile anlatıyorum ama anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar.

6 Beğeni

Katılıyorum. TurkNet’in yapacağı 2 şey var; ya gigafiberle uğraşmak yerine (uğraşmasın demiyorum ama daha öncelikli şeyler var) bu altyapıları şehirlere kursun ya da reklamlarında yazan en düşük ping ibaresini kaldırsın.

7 Beğeni

Actual delay değerim 0 a 1 ken normal olan değer yani geforce nowda 13 ms aldım şimdi arttırdılar 21 alıyorum

1 Beğeni

Ping de cidden çok kötü arkadaşım oyunlarda 40 50 ping alırken biz mobil veriden pingi alıyoruz 70 90 arası… :pensive: Mobil veriyle aynı ping destek kaydı açsak sorun yok diyorlar…

1 Beğeni

Bu sorunları sabit ip de yaşayan var mı, sabit ip deneme şansımiz var mı acaba TurkNet te duzelirse belki sabit ip alirim

1 Beğeni

Bendede fazladan bir yönlendirme var, çözüm bulamadım bir türlü. Nereye ping, tracert atarsam atayım İstanbul da olmama rağmen Denizli de ki TurkNet sunucuları üzerinden dolaşıyorum. Denizli ne alaka yani.

Mesela valve…

starting traceroute to vie.valve.net
traceroute to vie.valve.net (146.66.155.1), 30 hops maximum, 84 byte packets.
1 172.17.1.59 (172.17.1.59) 4.363 ms 3.839 ms 4.181 ms
2 25.118.223.31.srv.turk.net (31.223.118.25) 9.313 ms 7.603 ms
3 26.118.223.31.srv.turk.net (31.223.118.26) 4.330 ms 3.995 ms 3.808 ms
4 29.118.223.31.srv.turk.net (31.223.118.29) 7.137 ms 9.360 ms 7.197 ms
5 118.22.146.159.static.turk.net (159.146.22.118) 4.755 ms 5.080 ms 5.204 ms
6 vie.valve.net (146.66.155.1) 48.336 ms 49.486 ms 46.045 ms

(Kalın yazılı olanlar Denizli)

İp adresim İstanbul / fatih te

Ama valveye giderken fatih den,
Denizli
Denizli
Denizli
İstanbul / şişli
Viyana ( valve )

Aradaki Denizli olmasa ping daha düşük olacak her yere.

Bu arada İstanbul dan, Ankara’da ki geforce now tr sunucusuna 12 MS alıyorum…

2 Beğeni

Ben bu uygulamadan bakıyorum

Tracert yaptıktan sonra her hop un ipsini tek tek uygulama içersinden sorgulayın…

1 Beğeni

ben bu uygulamaya girince ip adresi yazan yer benim oturdugum yer değil sizde de bu şekilde mi

1 Beğeni