Hız test uygulamaları sağlıklı değil. Bütün ihtimalleri ortadan kaldırıp en sağlıklı kontrol için sorun yaşadığın IP adresine modem üzerinden bir kaç defa ping attırmayı denemelisin. Bu testi yaparken interneti aktif olarak kullanmamalısın. Örnek resim;
1 adet e-wan girişli cihaz ve 1 adet router cihaz varken neden köprüye ihtiyaç olduğunu çözemedim. E-wan girişli cihazın olmasaydı köprüye ihtiyacın olabilirdi. Öncelikle hangi cihaz ont’ye bağlı iken daha performanslı çalışıyorsa onu tercih. Odalara dağıtmak için de kablo ya da menzil genişletici ile daha etkin bir çözüm üretebilirsin.
Bu arada şunu farkettim, ASUS DSL-AC51 en güncel firmware ile bile pek stabil çalışmıyor. Yani en azından ZTE router kadar iyi değil. Muhtemelen ASUS cihazın RAM’i arada darboğaza uğruyor yada birşey yetmiyor… Sonuçta fiber hızı modemde darboğaz yapabilir biraz… Ancak modemin dibinde ASUS ile 96 Mbps gördüm. ZTE H298A ile 112 Mbps görüyorum.
Sanki 4.5G baz istasyonu varmış gibi oluyor evde…
ONT’de sadece tek bir ethernet çıkışı var. Ayrıca ZTE H298A’dan daha ileri teknoloji değil. Örneğin 100 Mbps port limiti var.
Evde 2 router çalışınca kendimi kurumsal gibi hissettim. İyi hissettiriyor.
Merhaba, @mixerboy Cihazlarda herhangi bir limit yoktur. Ont cihazları sadece 1 gigabit hızları taşıyabilir. Söylediğiniz hızı TT’nin vermiş olduğuna göre veriliyor.
Yok yanlış anlattım galiba. ASUS DSL-AC51 modem router’ın ethernet portunda 100 Mbps limit var teknik olarak… ONT cihazı ise 1 Gbps destekliyor. Ancak TTNET 1 Gbps vermiyor. 1000 Mbps paket ise uygun fiyatlı değil ve Upload sadece 50 Mbps ile sınırlı.
TT şuanda bir gigabit hızları verebilmektedir. Paketi pahalı olduğundan dolayı çoğu kişi alamıyor. Asus modemi 100 mbps portları olduğu için 95 mbps alırsın. 1 gigabit portları olan bir router takarsan 110 mbpsleri görebilirsin.
Yaptım… Sonuçlar böyle:
Not: ASUS DSL-AC51 router, ZTE H298A’ya bridge olarak bağlı. Ancak pinge etkisi yok gibi birşey.
ASUS DSL-AC51’de neden 100 Mbps sınırlı port koymuşlar ki? Saçmalık aslında…
Eskiden bütün servisler bu hızları göremiyordu, o yüzden yüksek hızlı bir cihaza gerek olmadığı için portları düşük hızlara göre tasarlanmıştır.
Bu arada cihaz her ne kadar eski olsa da, ASUS ile hız testi yaparken 96 Mbps’teyken cihazın işlemci kullanımına baktım, %40 falan oluyor. Yani yinede çok zorlamaması şaşırtıcı. %100 olmuyor yani…
O modemi zorlamak için çok cihaz bağlı olduğundan gerçekleşir.
DSL-AC56U ile 107~ Mbps hız alabiliyorum.
erdemthemixer
ASUS DSL-AC51’de neden 100 Mbps sınırlı port koymuşlar ki? Saçmalık aslında…
Bu durum fiyatı doğrudan etkilediği için sizin tercihiniz bu yönde olmuş ama fark etmemişsiniz.
Yaptım… Sonuçlar böyle:
Sonuçlar stabil görünüyor.
Bu arada Speedtest’teki bağlandığım sunucuların IP’lerini nereden öğrenebilirim? Speedtestteki İzmir TurkNet sunucusu IP’si nedir? CMD ile bir ping atayim bari.
Bu arada görüşünüz nedir bu videom hakkında?