TurkNet neden ASUS Router tercih etmiyor?

Santraldeki OLT’deki kurulum bile UPC olabilir, bilemeyiz.

Ellerinde APC uçlu pigtail olmayabilir. APC pigtaili füzyon yaparak eklerseler sağlıklı olur. Binadaki sarı fiber kablonun dışı boylamasına esnek bir kablo olduğu için (resimdeki gibi) yapısı gereği manuel eke uygun/pratik değil. Çok iyi bir şekilde yapılmazsa sorun olur. Bu şekilde olmasındansa UPC kalsın daha iyi.

image

1 Beğeni

Santraldeki OLT’ye de muhtemelen UPC kurulum yaptılar. Aynı şekilde evin giriş katındaki dolap dahil… Sıkıntı komple. UPC olması illa ki biraz olumsuz etkiler?

Bu arada fiber hattım potansiyel olarak 1 ms ila 2 ms görebilir. Çok ama çok nadir anı yakaladım ve ilk defa 3ms görmeyi başardım. UPC kurulum iptal edilip komple APC yaparlarsa bence rahat 1 ms görebilirim.

İzmir’de olsaydın alırdın ya da internet hizmeti aldığın şirketin senin şehrinde sunucusu olsa yine alırdın. Ben İzmir’e 5-6 ms alıyorum kendi şehrime 9-10 ms alıyorum. Senin test yaptığın sunucuya 16 ms alıyorum şuan 5-6 ms alıyordum önceden yönlendirmeden dolayı artmış sanırım. Fiber kullanıyorum.
Şuan

Önceki değer aynı sunucu

Bu firmadan internet alsam 1 ms alacaktım akrabam kullanıyor 1 ms alıyor yerel şirket sunucusu bu şehirde.

1 Beğeni

Ne upc ne apc imiş arkadaş…

2 Beğeni

Santral ve saha dolaplarında ek yapılmıyor, soket türü ne ise o şekilde kullanılır. Buralarda zaten hazır kablolar kullanılır, OBK sadece bina içerisinde kullanılan bir kablo.

1 Beğeni

Peki ya aynı sunucuya her hız testi yaptığım zaman değişken ping çıkması sizce de anormal değil mi? 4-5 ms’den 9’a çıkıyor. Fiber ilk bağlandığı günler böyle birşey yoktu. Sonrada oldu ve geçmedi. Fiber ilk bağlandığı zamanlar avrupa sunucularında ortalama 55 ms alıyordum. Şimdi 90 ms’lerde kaldı ve geçmedi…

Kullandıkları OLT cihazımı UPC girişli acaba? Ekonomik olsun diye biraz alt model bir cihaz mı kullanıyorlar?

Bu arada sadece 10 saniye önce forumun tasarımı gözlerimin önünde değişti… Bilgin olsun. :smiley:

Muhtemelen en hızlı bilgilendirmeyi yapan tek kişiyim.

Bağlı olduğun santraldeki OLT herhalde Huawei. Ancak Huawei 2. sınıf lazer kullanıyormuş. Nokia ise 1. sınıf lazer… Ancak Huawei hız limitlemeleri konusunda daha kötü olduğu için avantaj oluyor müşteriye… :))

Şu anda pingim 20ms de kaldı ve düşmüyor. Öyle kaldı…

Abi valla bakın fiber hattımda pingler baya dengesiz. UPC ile alakası yok diyorsun ama… Bak şu an 17ms’de kaldı. İlk pinge baktığımda ne güzel 7ms idi… Tüm sunucularda böyle. Suçu sunucuya atmamak lazım. Fiber hattım stabil değil bana soracak olursan… Yerli bir Minecraft sunucusunda aldığım dengesiz ping.
Adsız

Bu arada ZTE H298A routerı ASUS a bağlayıp köprü modunu acinca internet erisimi gitti. Anlam veremedim. 2 router birden calismaz mi?

Not: Neyse çözdüm sorunu… ZTE H298A takılmış, aç kapa yaptım ve birkaç ayar yaptım düzeldi… ASUS DSL-AC51 WAN ayarlarından automatic IP seçeneğini seçtim.

Bu arada acil birşey soracağım, şimdi ZTE H298A router’ı bridge olarak ASUS DSL-AC51 router’a bağladım. Bridge modunda çalışabilmesi için ASUS’un lokal IP’aini 192.168.2.1 olarak değiştirdim çünkü ZTE’nin lokal IP’si 192.168.1.1 olarak geliyordu. Bunu yapınca körpü modu olarak ikiside çalıştı fakat, şimdi bilgisayarım ZTE router’a bağlı ve ben aynı zamanda ASUS modemin paneline bilgisayar üzerinden ZTE router’ı kullanarak bir şekilde, ASUS modem paneline erişim sağlayabilir miyim? Denedim ama başaramadım. Bir yolu var mı?

ZTE ZXHN H298A Router’ı ASUS DSL-AC51 router’a bridge’ledim… Çalıştı… :slight_smile: Konum farkı da var. ASUS modem benim oda kapımın hemen yanında olacak şekilde konumlandırdım. Böylelikle, uzaktan daha iyi çekeceğine inandım fakat bazı odalar için aynı durum söz konusu değil. ASUS modemin anten gücü ZTE’den daha zayıf olabilir veya yeni çıkan beta firmware’sini kurmam gerekebilir. Önemli konum farkları var. Bu sebeple, ASUS router ile uzak mesafeden daha iyi hız alınmasını sağlayabileceğimi düşünüyorum.

En azından salonda işe yaradı… ZTE H298A WiFi 5 GHz kanalı ile 20-30 Mbps hız alabilirken, ASUS ile 70-80 Mbps hızı 5 GHz’de görmeyi başardım.

Önce ZTE sonrada ASUS ile 5 GHz bandından hız testleri yaptım… ASUS’un ethernet portu 100 Mbps ile sınırlı olduğu için yapacak pek birşey yoktu bu arada… Zaten odamda uzun süredir beklemiş ve 1 metre cıvarı bir CAT5 kablo buldum ki zaten CAT5 100 Mbps ile sınırlı. ASUS için CAT5 en ideali idi…

Asus cihazı doğrudan ONT cihaza neden bağlamadın. Ben Archer’da sorun yaşayınca DSL-AC56U cihazı direk bağlayarak sorunu çözmüştüm.

1 Beğeni

Evdeki kablo kaosundan bulabildiğim en uzun ethernet kablosu ile ASUS DSL-AC51 modem router’ı, ZTE H298A router’a bağladım. Buna köprüleme deniyor. Yatak odamın kapısının hemen yanında. Oysa ZTE H298A router, bilgisayar monitörümün hemen solunda ve orası ile ASUS modem router’ın bulunduğu konum arasında ciddi farklar var.

Ayrıca ASUS DSL-AC51 için henüz yayınlanmamış beta firmware çıkmış. Onu kurdum. Belki WiFi performansı daha iyi olmuştur.