TurkNet neden ASUS Router tercih etmiyor?

Bu arada ASUS RT-AX89X router’daki SFP fiber girişi APC değil mi? Yoksa UPC mi? Bunu belirten bir renk koymamışlar girişe sanırım nedense?

erdemthemixer

Peki eğer XGS-PON altyapım olsaydı ikisi bağımsız çalışabilir miydi? Sonuçta çift fiber kablo giriyor ama metro ethernet değil, XGS-PON ?

XGS-PON tek fiberle çalışan simetrik hizmet bu yüzden etkilemez ancak kullanıcı tarafında maliyeti fazla. PON sistemlerde hız ne olursa olsun bir çok kullanıcının bu hattı paylaştığını unutmayınız.9,953 Gbps hızı 256 kişiye kadar paylaştırabilirler ki herkes aynı anda indirme yaparsa artık size ne kalır :slight_smile:

Ayrıca en azından limitleme olmadan Download ve Upload verilse, ben yayına 50000 Bitrate versem, yinede ping yükselmezdi herhalde? Bufferbloat olmazdı limitlemesiz verilse hızlar.

Limit olsa da yükselmez, yeter ki hız o limite dayanmasın.

Bu arada ASUS RT-AX89X router’daki SFP fiber girişi APC değil mi? Yoksa UPC mi? Bunu belirten bir renk koymamışlar girişe sanırım nedense?

Giriş portunun APC veya UPC olması ile ne ilgisi var anlayamadım.

1 Beğeni

Mesela Nokia ONT cihazım APC girişli ama UPC taktı Telekom… Ancak hasar veriyor bunu yapmak. ASUS RT-AX89X modelindeki SFP portunun APC mi yoksa UPC mi olduğu ile ilgili bir renk belirtilmemiş girişte… Nasıl anlarız?

SFP portu boş geliyor yani içerisinde modül yok, fiberi SFP modülü alıp ona takıyorsun ama TR de GPON da normal şartlarda bunu yapamazsın çünkü ISS in sistemi senin modülü tanımaz.

1 Beğeni

Bunu bilmiyordum. Ben içerisinde dahili APC modülü var sanıyordum SFP+ portunda? Yok mu normalde?

Bu arada bizim santraldeki Nokia Alcatel OLT cihazı acaba UPC midir yoksa APC mi? Neden evdeki APC ONT’ye UPC taktılar? Speedtest yaparken en yakın sunucuda 4-5 ms alırken arada 8-9’a fırlıyor. Gece gündüz farketmeksizin. Yoğun kullanım ile de alakası yok. Ayrıca Fortnite Avrupa sunucusunda 90-100 ping alıyorum. ADSL hattım varken bile 50 ping alırdım. Çok anormal hoplamalar, zıplamalar var pingte. Yayın falanda yapmadım, bufferbloatlık bir duruma sebep olacak hiçbir şey yapmadan testler yaptım pinglerde… Durum felaket. Fiberde düşük ping gerekirken bunu alamıyorum. Ne yapmam lazım? ONT cihazı hasar mı gördü acaba? APC girişe UPC takıldığı için?

Bufferbloat için eğer keenetic modem kullanıyorsanız hız limitleme yerine öncelik ayarından en yüksek seçerseniz upload pingi 5ms gibi sürelere düşüyor.

Ben fiber ile az önce Fortnite avrupa sunucusundan ilk başta 28 ping tam alırken sevinirken kısa süre içinde pingim 80-90’lara fırlayıp oralarda hep kalması ne anlama geliyor?

Router’ım ZTE H298A oluyor.

Bufferbloat sorununu ASUS DSL-AC51 modemimi router modunda çalıştırarak çözdüm fakat portu 100 Mbps ile sınırlı ve açıkçası oyun pinglerinide test ettim ancak pek farketmedi diyebilirim… Bence sorun UPC direk… ONT’de zarar gördüğü kesin. Fiber ilk bağlandığı gün pinglerim düşüktü ama git gide arttı ve artıyor ve oralarda sabit kalıyor gibi…

Bu arada ASUS DSL-AC51 ile yaptığım testler böyle… Cihazı WAN moduna alıp gereken ayarları yaptım. ONT’yi direk bu eski router’ıma bağladım.

UPC’yi APC’ye çeviren dönüştürücünün ise faydadan çok eksileri oldu. 0.50 dB insert loss yapıyor zaten. Gereksiz oldu. ONT cihazı değişmeliydi ve en azından APC pigtail bağlanmalıydı yani yeniden fiber kabloya kaynatma yapılmalıydı veya fiber kabloya direk APC uç takılmalıydı. Bu iki işlem yapılmazsa asla verim alamayız. Artı olarak evin giriş katındaki kutudaki tüm UPC uçları APC ile değiştirmeleri gerekiyor… Ama bizi dinleyen yok.

Erdem adsl den kurtulsun diye fiber getirdiler ama hata ettiler herhalde :joy: Bu ping sorunu tespit edilemeden çözülemeyecek gibi görünüyor. Fiber portlarıyla olacak iş değil. Herkese böyle işlemler yapılıyor zaten. En iyisi biraz zamana bırakmak sorun ortadan kalkabilir zamanla ve sende sorunu tam manasıyla tespit edersin bu şekilde

2 Beğeni

Fibere geçtikten sonra ben de bunu araştırmıştım. SFP portu bulunan bir router alıp tek cihazla internete bağlanmak fikri güzeldi ama ne yazık ki TR’deki ISS’ler buna izin vermiyor.

1 Beğeni

Öncelikle teknik gelişmelere mesafeli yaklaşmamalıyız ki teknolojik gelişmeler yaşayabilelim.

Ben 56K modemden 100mbit hızlara geldim, belki aramızda 14K ya da daha öncesi ile bağlantı kurup sadece metinlerden ibaret olan bir internet dünyası görmüş arkadaşlar bile vardır. Mobil internet ilk kullandığımda hız testi diye bir şey yoktu ama o günkü teknolojinin desteklediği son hız 40K idi.

Bu sebeplerden dolayı son kullanıcıya ne kadar yüksek hız verilirse o kadar geniş bir dünyaya sahip olabiliriz.

2 Beğeni

Kısaca TTNET’in denetlemesi gereken 3 aşama var (tüm fiber aboneleri için geçerli olmalı);

1. Santraldeki OLT cihazlarının girişlerinden emin olmak. APC girişine APC takılması gerekir.

2. Evin girişindeki fiber kutusunda kullanılan konektör uçlarının APC olup olmadığına bakmak

3. Her fiber kullanan dairedeki ONT cihazının yenisiyle değiştirilmesi ve yeni ONT cihazına APC uç ile sağlıklı bağlantı sağlanması

Ek şeyler: Didim’deki fiber için POP noktalarının sağlıklı olup olmadığına da bakılabilir. Daha iyi ping alabilmek için POP noktalarında güncelleme yapılabilir.

Ben başka router bağladım ancak bazı sunucularda %80 packet loss bile gördüm ve yüksek pingler söz konusu idi.

Ayrıca santraldeki Nokia Alcatel OLT cihazı APC girişli ise ve UPC taktılarsa muhtemelen o cihazlar ileride zarar görür ve bozulabilirde ? Bozulursa zaten oho…

Bir gün Türk Telekoma biz destek kaydı açmadan, “çok özür dileriz, bizim hatamız oldu siz haklıydınız” diye gelip kapımızı çalarlarsa asla şaşırmayacağım. Genel bir bakım bile söz konusu olabilir. UPC girişine APC takmak şakaya gelmez bence… Santralden gelen dB değeri ne olursa olsun, her zaman riskleri var bence… Ben fiberden ziyade 112 Mbps hız gören VDSL2 kullanıyor gibi hissediyorum malum pingler yüzünden.

Ayrıca ben her speedtest yaptığımda sabit ping göremiyorum. Sıkıntı var bir yerde… En yakın sunucu İzmir TurkNet serverına her bağlanışımda sabit 4-5 ping almam gerekirken, bazen 5 olurken o ping bazen 8-9 oluyor. Gece saati de yapsam durum aynı. Fiber ilk bağlandığında pingler daha düşüktü ve speedtestte aynı sunucuda her hız testi başlattığımda sabit olarak 4-5 ping görebiliyordum yani öyle 8-9’lara çıkmıyordu yani en azından ilk gün öyleydi ancak zaman geçtikçe bozuluyor birşeyler.

Hatta çok ama çok nadir anlarda Fortnite’da fiber ile 28 pinge kadar düştüğünü gördüm ancak sonrasında anında 90-100’lere ping fırladı ve öyle kaldı ve hala daha böyle. Birçok kez farklı maçlara, farklı avrupa sunucularına girdim ancak değişen birşey yok. Artık ping 100 ve üzerinde. Her geçen zaman ping ortalaması dahada yükseliyor ve bu korkutucu.

Bu ping nedir Allah aşkına? Birde en iyi Avrupa sunucusu, en yakın avrupa sunucusunda 100+ ping alıyorum. ADSL hatta bile 50-60 ping görüyordum stabil. Fiberde ping iyice düşmesi gerekirken olan şeylere bakın? ASUS Router ile de denedim değişen birşey yok. ZTE routerdan mı oluyor dedim ama yok. Şüphem ONT cihazı bozuldu ve dahada bozulacak bu gidişle. Evin girişindeki fiber kutusunun içinede bakmaları lazım. Bunu sırf benim için değil, herkes için yapmalılar. Santraldeki OLT cihazı APC’dir muhtemelen ama ona UPC taktılarsa büyük hata zatende pek sanmıyorum. Ancak evin girişindeki kutudan şüphelenirim. Muhtemelen UPC taktılar. Çok ama çok büyük hata var. Acaba bizim sokaktaki daha kaç kişiye APC ONT veripte UPC bağladılar kimbilir…

En altta kendi IP adresime tracert testi yaptım. Bunun dışında 1.1.1.1 ve 8.8.8.8 DNS’lerede tracert yaptım.