Sizce direk UPC pigtail ile mi devam etsem yoksa verdikleri APC ile mi? Maalesef santrali full UPC ile donatmışlar anladığım kadarıyla. Dolayısı ile APC ile bağlanmamın bana pek artısı olmayacağı belli.
Arkadaşlar sanırım ping artışının sebebinin UPC ve APC’den ziyade, IP’min CGNAT olmasıyla alakası var. 1.1.1.1 DNS’ye ben APC ile test yaptığımda 19 Ping çıktı ama sonra UPC takıp aynı testi yapınca 12 ping çıkınca hayret ettim fakat UPC’yi çıkarttım sonra aynı UPC’yi gene takınca bu sefer UPC’de de 19-20 ping çıktı. Bu da demektir ki IP her değiştiğinde farklı performans gösteriyor. Bu sorunu nasıl çözeriz?
Türk telekom bir ara istenildiği zaman CGNAT tan çıkartıyordu isterseniz deneyebilirsiniz eğer çıkartmazsa aylık 45,90₺ a statik ip alabilirsiniz ancak fiyatı biraz pahalı.
En güzeli pon dahil upc girişli yapıp öyle kullanmak. Sonuçta farklı girişler kullanmak onlara zarar vereceği söylendi…
UPC Portlu OLT seçtilerse, o zaman bence UPC portlu versiyon Nokia ONT vermeliler, değil mi? Elimdeki Nokia ONT’nin birebir aynısı olacak ama sadece portu UPC version olacak. Gene her zamanki gibi 112 Mbps Download alacağım yani 100’den fazla olacak şekilde vs…
Tekniker adam santrali bildiği için yalan söylemez zaten. Bana dediği şey, bağlı olduğum Nokia OLT cihazında komple UPC kullanmışlar. Ancak, en önemli merak etmemiz gereken şey, kullandıkları OLT cihazının UPC portlu mu yoksa APC portlu olmasına rağmen UPC portla mı bağladıkları… Bu ihmale gelmez, cihazı zamanla mavheder.
Telekomcu adam hiç zararı olmaz demişti ama ben inanasım gelmiyor bazen. UPC to APC çeviri ile bağladım ama bu sefer azıcıkta olsa performans düşüyor bazı yönlerden sanki. Karar veremedim.
Bu sorun bendede var 4-5 ms artış yaşanıyor.
Bu sorun daha WAN da oluşuyor yani tek cihaz kullanırken bile bu sorunu yaşıyorsunuz bu yüzden Router dan hız limitleme ve trafik kontrolünden önce operatörün limitlemeyi düzgün yapması lazım.
Hangi programı önerirsiniz bunun için?
Limitleme yapmak yerine, Türk Telekom hiç limitleme koymasa, eğer port müsait ise 2.5 Gbps alabilirim GPON’dan sanırım… Hem bufferbloat sorunu da kalmaz çünkü limit olmaz. Bu konuda IKH olarak çalışmalarınız ne durumda acaba? Gelmişken sorayim dedim.
Huawei tarafında limitleme düzgün çalışıyor olabilir fakat nokiada belki sorun vardır. Farklı markalar sonuçta. Ayrıca upload hızın 9 Mbps olmuş Nokiada 8.2 yi anca görüyordu. Farklılıklar olabiliyor yani.
Zamanında test yaparken 800 Upload pingi çıkardı. Ama Telekom ne yaptıda bufferbloat sorununu çözmüş gibi sanki? O zaman neden yayın açarken Download hızım düşüyor ve ping fırlıyor?
İnanır mısın TrukNet’te yaşıyordum. Hatta internetim gidiyordu upload 100% kullanılınca. Mecbur uploadın bitmesini bekliyordum.
Erdem Bey şu an bufferbloat ile uğraşmalıyız, bunu isteseniz tek başınıza bile çözeceğinizi düşünüyorum. Sosyal medyadan TT ye mesajlar gönderdim, siz de benzer şekilde uğraşabilirsiniz.
Türk Telekom Nokia GPON Bufferbloat sorunu - YouTube
@mixerboy hız limitlemesi yapmışsınız o yüzden buffebloat düzeldi sanıyorsunuz. Limitleme yaptığınız download hızınızın 100 de kalmasından net olarak anlaşılmakta.
Asimetrik aboneliklerde iletişim aynı anda çift yönlü olmaz bu yüzden upload hızına tam yüklenirseniz (upload hızının 1 Mbps veya 1000 Mbps olması bunu değiştirmez) download hızınız azalır. Etkilenmesini istemiyorsanız metro ethernet abonesi olmanız lazım. Metro ethernette size özel fiber çift hattı verilir. Upload ve download eşit hızda ve ayrı fiberden gelir böylece tam yüklendiğinizde etkilenmez.
Peki eğer XGS-PON altyapım olsaydı ikisi bağımsız çalışabilir miydi? Sonuçta çift fiber kablo giriyor ama metro ethernet değil, XGS-PON ?
Ayrıca en azından limitleme olmadan Download ve Upload verilse, ben yayına 50000 Bitrate versem, yinede ping yükselmezdi herhalde? Bufferbloat olmazdı limitlemesiz verilse hızlar.