Ping Değerleri Hakkında Aydınlatma

Selamlar değerli TurkNet Forum üyeleri,

En düşük ping değerlerini sunarak kullanıcılarımıza keyifli bir oyun deneyimi yaşatma konusunda özveriyle çalışıyoruz. TurkNet olarak üzerinde fazlaca durduğumuz ping konusu hakkında sizleri birkaç başlık ile aydınlatmak istedik. Gelin bu başlıklara birlikte bakalım;


Hangi ping süresi normal?

Bu soruya yanıt verebilmek için TurkNet’in internet çıkışlarının nerede olduğunu, hizmet aldığımız şehri ve erişmek istediğimiz sunucunun nerede olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Öncelikle TurkNet internet çıkışlarını İstanbul’dan yapmaktadır. Birkaç farklı provider ile çalışarak erişilmek istenen sunucuya hangi provider üzerinden daha hızlı erişilecekse trafiği o provider üzerinden yönlendirerek müşteriye en düşük ping sürelerini sunmaya çalışmaktadır.

Erişmek istediğimiz sunucuları yurtiçi ve yurtdışı olarak ikiye ayırabiliriz. Yurtiçindeki sunucularda TurkNet firmalar ile Peering kurarak en iyi ping süresini hedeflemeye çalışmaktadır.

Buna bir örnek verecek olursak RIOT Games ile olan Peering’imizi söyleyebiliriz. RIOT Games TR sunucusu İstanbul’dadır ve İstanbul’daki bir TurkNet müşterisi genel olarak 15ms’nin altında ping süreleri ile oyunlara bağlanır.

Sunucusu yurtdışında bulunan oyunların ise genel olarak sunucu lokasyonları Avrupa olduğundan bu sunucularda İstanbul’dan alacağımız ping süresi ortalama 60ms’dir. İnternet çıkışları İstanbul’da bulunduğu için referans noktamız İstanbul olacaktır. Peki İstanbul’da olmayan bir TurkNet müşterisi ne kadar ping süresi görebilir?

Hizmet alınan şehirden internet trafiğinin İstanbul’a gelmesi için geçen süre bu sürelere eklenmelidir. Şehrin İstanbul’a uzaklığına göre +10 ile +30ms arasında süreler değişebilir.

Örnek: Balıkesir’deki müşterinin trafiği İstanbul’a 10ms civarında ulaşır yani Avrupa’daki hedefine vardığı zaman 70ms civarında bir süre görmesi normaldir.

Benzer örneği başka bir şehir için düşünelim mesela Hatay, Hatay-İstanbul arasında geçen süre 30ms civarıdır. Bu sebeple Avrupa’daki hedefine vardığı zaman 90ms civarında bir süre görmesi normaldir.


Ping değerlerini yorumlarken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Testler kablolu olarak yapılmalı. Testlerin yapıldığı sırada testin yapıldığı cihazda arka planda farklı bir download & upload işleminin gerçekleşmediğinden ve ağa bağlı hiçbir cihaz olmadığından emin olunmalı.

  • Donanımsal bir sorun olmadığını teyit etmek için üçüncü parti yazılımlar devredışı bırakılmalı, driverlar güncellenmeli.

  • Cihaz özelinde sorun yaşanmadığının teyit edilebilmesi için farklı cihazlarla da kablolu test yapılmalı.

  • Ping süresini görmek ve ping sorunlarını analiz edebilmek için oyunun sunucusuna kablolu bağlantı ile Windows’da tracert – MacOS’ta traceroute çıktısı alınmalıdır denebilir. Bunu dedikten sonra bu çıktılar nasıl alınır görselli açıklama yapılabilir.

  • TurkNet Şeffaflık Raporu — Altyapı Çalışmaları, Hizmet Açılış ve Dönüş Süreleri bağlantısı üzerinden platform ve bölge özelinde ortalama ping değerlerine göz atabilirsiniz. Bu değerler ortalamadır ve 9+ms olarak farklılık gösterebilir.


CDN ve Peering Nedir?

CDN, bir veriyi en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile yani en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere coğrafi olarak farklı bölgelerde konumlandırılmış sunuculara verilen isimdir. Yani bu sistem sayesinde bazı veriler size çok daha hızlı ulaşır.

CDN ve Peering en temelde sitelerin verilerini kullanıcılara çok daha hızlı ulaşmasını sağlar. Peki bunun günlük hayatımıza direkt etkisi nedir?

İnternet kullanımlarımız artık çoğunlukla bir platform üzerinden içerik tüketmeye dayalı. Bu bazen film, bazen müzik bazen de oyun gibi içerikler olabiliyor. Sizin internetiniz ne kadar hızlı olursa olsun bazı durumlarda platformda istediğiniz hızı alamayabiliyorsunuz. Bunun temel sebebi bahsi geçen platformların çok yoğun kullanımlara sahip olması ve sunucularının uzak olması. Yani sizin arabanız ne kadar güçlü olursa olsun trafikte belli bir hızın üzerine çıkamazsınız. Aslında durum bundan ibaret, siz trafiğe takılıyorsunuz.

Netflix, Steam gibi platformları düşündüğünüzde karşınızda milyonlarca kullanıcı oluyor. Oluşan trafik sonucunda da siz ya içeriğe ulaşamıyor ya da çok düşük kalitede ulaşabiliyorsunuz.


Sunucuların IP Adresleri

Zula

62.244.246.0

62.244.249.0

62.244.233.0


Geforce NOW Sunucuları

Geforce NOW Ankara: 85.29.14.132

Geforce NOW Istanbul: 85.29.18.132


Riot Games Sunucuları

Turkiye: 162.249.79.1

Avrupa : 162.249.72.1


CS:GO

Viyana: 146.66.155.1
Viyana IPv6: 2a01:bc80:2:110::9242:9b45
Polonya: 155.133.226.71


Rainbow Six

eu-west-2:: 15.188.0.0
eu-north-1: 13.53.128.254


Fortnite

Avrupa: qosping-aws-eu-west-3.ol.epicgames.com


PUBG

Frankfurt: 35.156.63.252


Battlefield

Frankfurt: 52.119.188.10


Rocket Leauge

France: 92.204.190.187


DOTA

EU West: 146.66.152.1
EU East: 146.66.155.1


Yorumlarınızı konu başlığı altında bizimle paylaşabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkürler :heart_hands:

2 Beğeni

10, 20, 30 milisaniyelik gecikmeler fazla değil. İnsanlar 5 ms fazla ping çıkıyor diye yüksek ping adı altında konu açıyorlar. Değil 5, normal kullanımda 90 ms bile fark edilemeyecek bir gecikmedir (rekabetçi oyunlar harici).

1 Beğeni