Evet. Ama en azından sorunun kaynağını kesin olarak bilebiliyoruz artık ve sorun çıkaracakları hiç bir yer kalmadı. Yetkili fiber değerlerime baktı. Mükemmel dedi. Farklı bir router ve yeni ONT de denendi. Sorun devam ediyor. Buda demek oluyor ki sorun kesinlikle onlardan kaynaklı. Yarın bakacağız artık müdürlüğe gidince.
OLT ve ONT uyuşması gerekir. İlla aynı marka olması aranmaz ama genel olarak bu teknolojide aynı markaları tercih ederler. Genelde OLT’ler ya Huawei yada ZTE gözlemlediğim kadarı ile.
Yukarıdaki mesajımda altyapımda 3 farklı marka ONT’nin çalıştığını yazmıştım. Bunlar configleri ile OLT tarafından hepsi tanımlı ki çalışıyor.
Genel olarak Turkcell Superonline fiber destek araçlarının camlarından bakmak, hobilerim arasındadır.
Koca kutular üzerinden ONT’leri görebiliyorsunuz. 100 adetli koli de aynı marka ONT’ler oluyor genelde.
Not: Bu bir önceki mesajımı destekleyici mesajdır. Nokia ont taktıklar huawei ile değiştirme şansımız var mi? - Holisticmax tarafından #148
telekomun ilçe santraldeki saha ekip sorumlusu ile gorustum telefonda sonunda. durumu anlattım adama. ontden kısıtlama diye bir olay yok gbit destekli zaten onlar dedi. profil zaten en yuksekte baska bir profil benim secme sansım yok dedi. tum ilçe için toplamda 10+10 gbit olacak sekilde bir cihaz varmıs bu yogunluktan yetersiz kalıyorsa o yuzden olabilir gece 2-3 gibi bir test yap bana dön dedi sonuc için filan dedi ama cok mantıklı gelmedi cunku cok defa test ettim saat fark etmeksizin 94 cıkıyor. yogunluktan olsa aksam saatlerinde dahada dusuk cıkması gerek
baska bir seyi kontrol ettiricem dedi. bakalım yarın tekrar konusucaz. ama biryerden limitleme olmadıgını soyluyor ısrarla bu yuksek hız alanların eger varsa issnin secebileceği profil 102400 yerine daha yuksek bir profil secerek hızı yukarı cekmiş olabilir dedi ama bu da mantıklı gelmedi. 140 alanda var 110 alanda var gidip 100 mbitlik birine 150lik profil secmezler herhalde
Ulus Türk Telekom Bölge Müdürlüğüne gittim. Hemen yandaki Üst Müşteri Temsilciliğine yönlendirdiler. Bana da aynı şekilde port sınırının olmadığını söylediler. Benim onların müşterisi olmadığımdan hattıma müdahale edemeyeceğiniz söyledi. Fakat beni santrale yönlendirdi ve oradan teknik bilgi almamı söyledi. Oraya gidip durumu anlatırsan orada teknik inceleme yapılır dedi. TurkNet büyük ihtimal metro internet kiralayıp onu dağıtıyordur ve oradaki cihazlarda teknik inceleme isteyin dedi. Müşterimiz olsanız ben buradan hemen isteyebilirdim dedi. Ayrıca bu konu için siz uğraşmamnız lazım bunu siz bana söylediğinizde ben birşey yapamıyorum ama servis sağlayıcınız istese biz gerekli teknik kontrolleri de yapabiliyoruz dedi. Buna karşılık durumu anlattım 5 - 6 kez saha ekibi geldi ve cihazlar değişmesine rağmen düzelmedi dedim. Teknik inceleme istediğimde sürekli saha ekibi gönderildiğini de belirttim. Oradaki hanım efendi bana BTK dan kayıt açıp ısrar etmemi istedi. Genelde müşteri temsilcileri kolayına geldiğinden saha ekiplerine atıyorlar şeklinde cevap verdi.
Özet:
Kısaca port sınırı olmadığını, fiberde 'e kadar olması nedeniyle normal olduğunu söyledi. Ayrıca apartmanda 100 üzeri alan var ise o zaman sorun olduğunu fakat başka apartmanın başka bir santrale bağlı olabileceğini belirtti ve gidip santralden teknik inceleme istememi en son olarak da TurkNet’e BTK şikayeti açmamı belirtti.
Bir diğer aldığım yaralı bilgilendirme ise eğer Turk Telekom müşterisiyseniz ve altyapınız uygun ise Turk Telekom kullanıcı isteği doğrultusunda 100Mbps üzeri bir paket tanımlaması yapabiliyormuş.
nasıl 100 üstü paket tanımlaması yapabiliyorlar ki? yani ortada fiyatı vs bişeyi olmadan 100luk parası verip aboneye atıyorum 200luk paket mi tanımlıyorlar? tam olarak nasıl bişeymiş bu?
Bu e kadar olayının çözümü aslında telekom nası l ki 50ye kadar olan bakır alt yhapıdaki hızların kayıplarını telafi için biraz daha yuksek bir profil tanımlaması yaptı. Bunun bir benzeri yapılırsa yani 102400 yerine 112640 bir profil olur ve abone 100 altı hız almaz.
Anladığım kadarıyla özel bir paket oluşturuyorlar. Ücret nedir bilmiyorum. Müşteri temsilcisine telefonda sorduğumda bunun mümkün olmadığını ve BTK yasağı nedeniyle Türkiye’de kimsenin 100 üzeri veremeyeceğini belitmişti. Bu durumu işte sorduğumda “Hayır. Böyle birşey yok. Altyapı ugun ise müşteri bunu istediğinde biz kontroller yapıyoruz ve alabiliyor ise bu paketi tanımlayabiliyoruz.” dedi. İllaki de ücreti vardır. Herkese açık bir paket olmayabilir.
Kesinlikle. (20 karakter)
Bunu yarın bir sorayım bakalım görüşecegim telekomdaki kişiye var mı boyle bir bilgisi.
Bende bağlı olduğum santrale gideceğim. Asıl sebebini öğrenmeden durmam.
gerçi olayımız yuksek paket degil asıl limitleme olayını çözebilemiz gerek. Bunun sebebini biri açıklayabilmeli yani. şuana kadar surekli ondandır bundadırın ötesini okumadık duymadık.
Evet zaten gittiğim Ulustaki müşteri hizmetleri OLT sınırını söylediğimde kendisinin dahil herkesin teorik bilgi verebileceğini asıl sorunu beni yönlendirdiği santraldeki teknik inceleme sonrası öğrenebileceğimi söyledi.
bu inceleme TurkNet talep etmeden sizin ısrarlarınız sonucu yapılabilecek mi peki?
Bede bilmiyorum. Bölge müdürlüğündeki temsilci açık adres vererek oraya gitmemi ve durumu anlatmamı söyledi.
Umarım santralde ki yetkililer mantıklı bir açıklama yapabilir
şimdi buyur burdan yak. technopatta bir arkadaş konu açmış ve aşağıdaki bilgiyi paylaşmış. daha dogrusu bunun cevabını öğrenmek istemiş.
Merhaba Technopat, cevabını bulamadığım bir soru var. FTTH alt yapısında TurkNet kullanırken 95 Mbps üstüne çıkamıyorduk fakat Comnet firmasında geçince 120 Mbps oldu bu sınır. Tekrar TurkNet’e geçiyorum ve TurkNet’de bazı kişilerde 120 Mbps sınırını kullanıyor neden peki? Fark ne? Nasıl 120 Mbps sınırını kullanabilirim?
Recep baltaş evine TurkNet bağlatmıştı ve hızı ortada. videoyu izleyenler olmuştur.
Comnette nokia ile yüksek hız alanlar olduğunu bende okudum. Youtubede ne kadar video varsa izledim sanırım nokia ont olanlar 94 de takılıyor nedense. Bu videodaki ont huawei, nokiaların üstünde yarım daire şekli var benim gözlemledğim kadarıyla.
comnet ile nokia ont uzerinden yuksek hız alınıyorsa zaten artık pek inanmadıgım ont markasından kaynaklı olmadıgı aşikar oluyor bu hız olayının.
Benim aklıma hız tanımlaması geldi ama ne kadar mantıklı bilemem mesela bazı dslamler 100012 max bazılarında 102400 tam alıyor böyle bir şey olabilir mi acaba. Bana göre bu nokia hız konusunda düzgün çalışıyor, 100 ü aşıyorsa huawei de sorun var Fibere geçeceğim bunun derdi sardı beni de inşallah nokia gelmez