IPv6 kullanılamıyor

Daha önce adı TT-99-GUNESLİ-ERC-SSR-01 idi, şuan TT-99-GUNESLİ-ZTE-ZXR-01

Bu sizin SSG mi diğer arkadaşınızın SSG mi?

İkimiz de aynı santrale bağlıyız haliyle ssg miz aynı.

1 Beğeni

Bu bilgiyi size kim verdiyse yanlış bir bilgi. SSG ilişkileri sanal olarak yapılıyor, DSLAM a göre, operatöre (VPN) göre değişir. Doğrudan kesin aynıdır denilemez, operatörden ögrenmeniz gerekiyor.

Kontrol sağladık arkadaşla @dr20mouse SSG isimleri birebir aynı. Az önce %99.9 emindim zaten de şuan %100 emin oldum.

1 Beğeni

Aramızda 500 metre ya var ya yoktur aynı santrale bağlıyız. Zaten baktık aynı ssg’yede bağlıyız. Aramızdaki tek fark saha dolapları farklı o kadar.

Buradaki malum telekom müdürlüğünde o kadar akıl yok. Aynı kablolarını birbirine bağlasalar ona bile şaşırmamak lazım. O derece bilgisizler çalışıyor. Ben ilk vdsl aboneliğimi bağlatırken eve gelen elemana saha dolabındaki dslamın vdsl profil desteği nedir diye sormuştum o ne deyip adam suratıma bön bön bakmıştı.

Ben de size şu şekilde bilgi vereyim, aynı adreste TurkNet 'i 3 farklı altyapıda kullandım.

1. Uzak saha dolabı farklı SSG (SSG adını hatırlamıyorum 31 li IP vardı CGNat yoktu)
  2. Yakın saha dolabı farklı SSG (Balıkesir Ericsson CGNat ortak IP) saha dolabı aktif olduğu an bu şekilde değişti. Hatta o zamanlar kullanıcılar düşük hız sorunu yasıyordu ben yaşamıyordum, saha dolabı aktif olunca bu sıkıntılar bende de başlamıştı.
  3. FTTH altyapı geldikten bir kaç ay sonra geçiş yaptım ve geçiş olduğu anda Bandırma ZTE SSG den çalışmaya başladı.

Bunlar kişisel deneyimdi, bunun haricinde yakınınızdaki okul (meb VPN) sizinle aynı SSG den çalışmıyor, İstanbul Fatih SSG den çalışıyor. VDSL olması ve sizinle aynı saha dolabı olması yada İstanbul yerine Bursa’da olması bu durumu değiştirmiyor. Daha önceden öğrendiyseniz tabiki 99% tahmin etmeniz normal ama altyapı hakkında bilgi sahibi olmadan bu şekilde tahmin ettiyseniz bu bir sorun. Bir şeyleri çözdürmeye çalışırken hatalı bilgiler sorunların çözülmesini engelliyor. Geçtiğimiz zamanlarda forumlarda Nokia Bufferbloat sorunundan çok bahsediliyordu. Bana göre normaldi, router ile çözülmesi gereken bir sorundu çünkü bunu düşünürken bu altyapıyı kullanmadığım için OLT den kaynaklı sorun olmayacağını düşünüp falcılık yaptım. FTTH altyapıya geçince bende Nokia altyapıdan hizmet almaya başladım. 100 Mbps VDSL den daha kötü çalışıyordu. Bilgisayarı doğrudan ONT den IP aldırıyorum 3000 ms lere kadar bufferbloat gecikme oluyor. Bu sefer testlerle beraber Telekom’un sosyal medya hesaplarına yazmaya başladım. Basit bilgi ve test videosu hazırladım. Telekom’a fazladan/tahmini/gereksiz hiç bir bilgi göndermedim. Sorunla gerçekten kısa sürede (kısa diyorum ama 2 ay sürdü sanırım) ilgilendiler ve tam olmasa da biraz daha iyi duruma getirdiler, en azından 3000 ms leri görmüyoruz.

2021 yılında bakmıştık ve eski ssg isimleri aynıydı…

2 Beğeni

Hocam işte şu yazdığınız bilginin kırıntısı kadarını buradaki telekom müdürlüğü bilmiyordur bende onu demeye çalışıyorum. Cahil cuhela yönetiyor burayı çünkü tekeller. Siz böyle gelin detaylı anlatın beyinleri yanar mal mal konuşmaya başlarlar sonra verecek cevapları kalmayınca. Ben çok konuştum tartıştım. Bütün Telekom müdürlükleri yada santralleri diyeyim böyle değildir muhtemelen.

Korkudan sorunum olduğunda birşey yazamıyorum daha kötü hale getirecekler diye o derece durum vahim.

İkinci subnetin nereden geldiğini anlayamadım. SLAAC üzerinden gelen adresin networkü de mi bize delege ediliyor? Eğer öyleyse, aşırı saçma değil mi?

1 Beğeni

Merhaba pppoe bağlantısı üzerinde hem bir slaac hemde bir dhcpv6 PD server bulunuyor. Slaac ile modem ipv6 adresi alıyor, PD ile bir de kullanabileceği farklı bir ipv6 bloğu alıyor. Neden bu şekilde yaptıkları ile ilgili aklıma tek gelen mantıklı senaryo: natlanmış ipv6nın, modemin aldığı ip üzerinden çalışacak olması.

doğrudur.

1 Beğeni

Biraz önce deneme amaçlı custom NAT kuralı oluşturarak bilgisayarımın yerel IPv6 adresinden giden tüm istekleri PPPoE arayüzüne atanan SLAAC adresinin subnetinden bir IP ile çevirdim. Sonuç;

225:70 bloğu SLAAC üzerinden gelen blok, 226:35a0 ise PD ile gelen blok.

resim

Ben iki tane prefix delege edildiğimizi bilmiyordum, faydalı bir bilgi :+1: Teşekkürler @A.OZGUR. Yine de keşke dediğiniz gibi en azından /63 delegasyon yapsalar da birden fazla subnet ihtiyacı olanlar uğraşmak zorunda kalmasa.

1 Beğeni

İsterseniz aynı şekilde etiketleme yaparak destek olun.

X’te 𝔇𝔯𝔞𝔥𝔪𝔦𝔷𝔪: “@TurkTelekom’un yapmış olduğu planlı çalışmalarda ZTE SSG değişimi sonrası IPv6 hizmetlerinde sorun ortaya çıkmıştır. İSS tarafından sorun çözülemediği için kullanıcılar uzun süredir mağdur durmadadır. Sayın @umitonaltr lütfen yapılandırma kontrol edilebilir mi. https://t.co/iOp34WTUbB” / X (twitter.com)

Çok yazdık aylarca ipv6’nın çalıştığı güzel günlerde ama değil adım atmak parmak kımıldamadı. Allahtan TT’de geçtim misler gibi 500 hız ipv6 yok kafa rahat :grinning: Bu sorunlarda düzelmez, tecrübe ile sabit.

2023 te isslere ipv6 yaygınlaşması için çalışma yapmaları yönünde bir yazı dolaşıyordu. TT 2024 olmuş hala neden ipv6 vermiyor acaba ?

Şuraya yazsam destan olur. Ama en büyük neden bazılarının koltuk sevdası ile ayak kaydırması ve maalesef işin uzmanlarının özel sektöre veya yurt dışına gitmesi. Bazı kritik konumları da elde tutmak için dengesiz maaşlar ve sonuç.

1 Beğeni

Olan her zaman bize oluyor desenize :slight_smile:

1 Beğeni

21 Aralık 2023 gece 1 sularında benim de IPv6 erişimim gitmişti. Daha sonrasında da @_bugra Bey’in IPv6 etkinleştirme sorunu konusunu takip etmeye başlamıştım. Kendisinin 9 Ocak’ta gönderdiği bilgilendirme mesajının ardından ara ara IPv6 erişimimi kontrol ettim. Dün itibariyle benim de IPv6 erişimim sorunsuz şekilde geri geldi. Kendisinin uğraşlarının başarıyla sonuçlandığını görmek oldukça mutluluk verici, tüm sorun yaşayanlar adına sonsuz kere teşekkür ediyorum :hugs:

Bu konudaki kullanıcılar, özellikle @FireKzH, düzenli aralıklarla IPv6 erişimlerini kontrol edebilirler. Sorun bölge bölge düzeltiliyor sanırım.

1 Beğeni