Bu kısımlardan hiç anlamıyorum, kurcalayarak keşfediyoruz. Farklı bir durum da, PC den istediğim IP adresini sabitlediğimde bu sabit IP modem üzerinde görünmüyor ama güvenlik duvarında işlevi var. Mesela PC 4 adet IPv6 adresi almış ama modemde bu IP adreslerinden sadece otomatik dağıtılanlar (3 tanesi) görünüyor. WEB sorgularında da sabitlediğimi göremiyorum ancak herhangi bir erişim sorunu olmuyor. Yerel cihazlardan bu IPv6 adresini yazarsam dışarı çıkmadan bağlanıyor.
aaaa:aaaa:aaaa:aaaa:bbbb:bbbb:bbbb:bbbb
a: operatörün verdiği sabit bölüm.
b: istediğimizi yazdığımız bölüm.
aaaa:aaaa:aaaa:aaaa::1 router adresi, bunu kullanmamak lazım.
aaaa:aaaa:aaaa:aaaa::2 olmak özere aaaa:aaaa:aaaa:aaaa::face:b00c gibi fantezilerle çeşitli IP adresleri ayarlanabiliyor.
Siz iki farklı ağ olarak kullanmak için mı yazdığınızı yapıyorsunuz.
b ile gösteriğiniz alanda ipv4 havuzunun karesi kadar adres kombinasyonu var mesela a ile gösterilan kısımda aynı şekilde.
Slaac yapı kullanmak için her alt ağın prefix (a ile gösterdiğiniz yer) uzunluğunun 64 bit olması gerekli. Bu nedenle bir 64 bitlik prefix sadece bir alt ağa atanabiliyor. Başka bir ağa daha atanırsa yönlendirme hatası oluyor ip çakışması gibi. Benimde 2 alt ağım olduğundan iki adet prefixe ihtiyacım var. Bu güne kadar ikinci ağa sadece ula adres verip bunu kaçak yoldan kullanılan prefix ile npt yapıyordum. Şimdi ikinci adres geldi ve npt işlemi aradan kalktı. Ama ra ile dağıtılan bir adres olduğundan onu da biraz değişik bir şekilde kullanabiliyorum. kısaca böyle
PD yazan adres prefix delegation serverden gelen adres. Size yönlendirilmiş ve sizin bir ağa atamanız için (ND, slaac) ayrılmış adres. Ipv6 sistemin normal çalışma mantığı böyle. Prefix al daha alt alt prefixlere böl ağlara dağıt. Ama bize en küçük parça veriliyor.
Direk ipv6 yazan adresse pppoe arayüzünün servis sağlayıcıdan slaac ile aldığı ve modemin pppoe arayüzüne yönlendirdiği adres. Tamamen ziyan. Ben modemden bu yönlendirmeyi kaldırıp alt ağa yönlendirme yapıyorum. Bütün prefix bana yönlendirilmiş olduğundan ikinci bir alt ağ kurabiliyorum.
Merhabalar. Konuyla alakalı başımdan ilginç bir olay geçti ve nasıl çözdüm anlatayım.
20.10.2023 01:00 tarihinde yani geçtiğimiz gece bağlı olduğum SSG de bir çalışma gerçekleştirildi. Gece bu saatte internet gitti zaten, daha sonra 2 civarinda gelmiş.
Sabah uyandığımda internette bi anormallik hissettim, her zaman olduğu gibi değildi. Sonra bi baktımipv6 uçmuş. Router’ımda Prefix bilgisi var, Gateway bilgisi var address bilgisi var ama ne istemci cihazlar ipv6 ile internete çıkabiliyor ne de router’ın kendisi ipv6 ile ping falan atabiliyor.
3 senedir ipv6 yi sorunsuz kullandığım için dedim bu kesin dün gece tt nin yaptığı çalışmadan kaynaklı, yoksa benim tarafımda herhangi birşey değişmedi.
Gittim tt ilçe müdürlüğe, görevli kişilere durumu anlattım anlamadılar tabi. Dedim beni santralden biriyle görüştürün, en sonunda dilimden anlayan biri çıktı sorunu anlattım teknik olarak. Tamam dedi ben birazdan kontrollerimi sağlayacağım, sorun varsa duzelteceğim. Geri dönüş yapılması içinde bilgilerimi aldılar.
Ben müdürlükten çıktıktan 30 40 dakika sonra ipv6 nin düzeldiğini farkettim zaten. Biraz önce müdürlükten de aradılar." … Siz çıktıktan kısa bir süre sonra sorunu düzelttik … " Dediler. Dedim farkettim sorunu düzelttiğinizi benim ipv6 da düzeldi falan.
Ben tt müdürlüğe gitmesem, sorunun peşinden koşmasam adamlar sorun olduğunun farkında bile olmayacaklar ve ssg ye bağlı tüm aboneler sorun yaşamaya devem edecekti.
Merhaba biraz daha araştırma yaptım ve modemimin akamai isimli bir şirketin adres bloğundan adres aldığını farkettim. Ayrıca google adres bloğundan da adres aldığını gördüm. Durum hakkında bilginiz varmı? Neden farklı şirketlerin adres bloklarından global ip alıyor modemim
1 : modemin türknetten natlanmış ipv6 kullanmak için aldığı adres
2 : Google ve edgecast adres bloğundan alınan ip
3 : SLAAC kullanmak için verilen prefix
4 : AKAMAİ şirketinin adres bloğuna ait ipler.
2 ve 4 numaralı ipler hangi amaçla alınıyor bilmiyorum
Not: türknetin verdiği modemi kullanmıyorum. Benim kullandığım routerde bu adresler yok ve sistemim çalışıyor. Durum güvenlik açığı olabilir. Bu adresler ya modemlere otomatik kurulumla geliyor yada ff02 bloğundan paketler aldığımı belirtmiştim. Bu adresler o davet paketleri sonucu oluyor olabilir
Düzeltme: adreslere yönlendirme bağlı olduğum noktaya yapılıyormuş o adresler bana atanmış adresler değil. Güvenlik açığı veya benzeri bir durum yok. O yönlendirmeleri neden modemin gördüğünü tam bulamadım.
Alperen Bey’in talebi üzerine tt ilçe müdürlüğü ile tekrar görüştüm de benim sorunumu arkaplanda nasıl çözdünüz diye ve iletişim bilgilerini almaya çalıştım. Ne arkaplanda ne yapıp düzelttikleri hakkında bilgi verildi ne de iletişim bilgileri verildi.
“Küçük bir tanım sorunu” vardı ve düzeltildi denildi sadece.
Mesajınızı konuya güncelleme yapmak için girdiğimde tesadüfen gördüm. İstanbul Bağcılar TT ilçe müdürlüğü.
Kendi sorunumla alakalı yeni bilgiler öğrendim. Şöyle ki : benim bağlı olduğum SSG değişmiş. Ericsson marka idi, zte marka ile değişmiş. Bu değişiminde benim sorun yaşadığım gece olduğunu düşünüyorum.
Ben tt ilçe müdürlüğüne gittiğimde ssg genelinde düzeltme değilde benim abonelik özelinde düzeltme yapılmış herhalde. Çünkü benimle aynı santrale bağlı olan TurkNet kullanıcısı arkadaşımın ipv6 sı hala bozuk durumda. İpv6 prefix, address ve gateway bilgisi olmasına rağmen internete çıkamıyor, ben ise sorunsuz kullanmaya devam ediyorum ipv6 yı