Hala turk.net’in 10 günlük soruma dönmesini beklerken can sıkıntısı bir şeyler denedim sizin için.
Çoğunuz farkında olmadan kendi ağınızda DSL hızına bağlı olmaksınızın takılma (lag) yavaşlama ve oyun vs yüksek ping alıyorsunuz. İşte bunun nedeni Bufferbloat.
Aslen bunu tamamen çözen sistemin adı SQM yani Smart Queue Management‘dır. QOS’ya çok benzer olduğundan karıştırılır ancak farklıdır.
Durum şu ki bazı iyi görünen modemlerde bulunan QOS düzgün ayarlanırsa bu durumu aşıyor. Fakat çoğu beceremiyor bu işi.
Kablosuz cihazlar çok büyük dert değil çünkü çoğu bilen oyun vs için kablosuz zaten uğraşmaz genelde deli olur
Bir konuda yazmıştım SQM olan bir cihaz sipariş ettim sanırım yarın teslim edilir.
Ancak bu arada bu sorunu yaşayanların OpenWRT uyumlu cihazları varsa bence işleri kolay. Cihazlarına uyumlu yazılımı kurduktan sonra menüde Software kısmından SQM indirip şıkır şıkır kullanırlar.
Ancak bende kullanmadığım bir TP-Link TL-SG105 5-Port switch vardı. Yönetilmeyen ancak Business serisi gigabit bir ürün.
Modem arkasından odalara giden 3 portu çekip sadece araya bunu koydum ve tek kablo ile modeme bağladım.
Sonuçlardan biri kablolu iMac masaüstü diğeri ise MacBookPro kablosuz. 200-230₺ arası bu ürün sanırım. Evde modem vs değiştirmeyle uğraşmayın yani
Network yapımı buraya isimler göründüğü için koymuyorum ancak 15-16 sabit bağlı cihaz sanırım 30’dan fazla kablosuz bağlanan ürün vardır. Bu test sırasında hiç birini sökmedim sistemden.
Maalesef çoğu beceremiyor bu işi. Hep derim işi neyse o onu yapmalı. Aslında modeme dünya paraya gerek yok. Basit bir modem içeriye router veya switch en doğrusudur.
Şimdi yetkili arkadaşlar görürse kızacak Ancak TT’de ben böyle sorun yaşamadım. Turk.Net’te oluşma nedenini hala araştırıyorum. Muhtemelen CGN servisinde bir şey oluyor. Çünkü ne zaman upload başlasa bir tuhaflık oluyor. LAN içinden WAN’a yani içerideki trafik hiç düzenleme olmadan dışarı çıkmaya başlayınca oluyor. Yani sanki Turk.Net karşılayınca karışıyor çarşı pazar. İade ederken sıkıntı olmayacak bir yerden alın deneyin bence. En ucuz kablolu çözüm bu.