Yüksek Ms ve Uzak sunucuya bağlanma sorunu

Öncelikle herkese merhaba. DENİZLİ de yaşıyorum. Arkadaşlar ben 3 sene önce TT de iken 2 3 ms alıyordum. TurkNet 'e geçtik den sonra 16 17 ms almaya başladım. 16 17 ms sorun olmaz diye de sorun yapmıyordum. Fakat online oyunlara girdiğimde mesela Warzone,Valorant ve türevleri FPS oyunlarında arkadaşım 5 ms ben 18 ms alıyorum. Warzonede 20 ms farka kadar çıkıyor bur durum… Sonra hız testi yapar iken şöyle bir garip rotasyona denk geldim. İstanbul üzerinden bağlantı sağlıyorum. Yani istanbula gidiyor ve geliyor. Benim bildiğim kadarı ile TurkNetin denizli de de sunucusu var. Daha da garibi manuel sunucuyu denizli seçtiğim de 28 ms çıkıyor :smiley: En düşük istanbul gözüküyor oda 16 ila 18 ms arası değişiyor. Yani istanbul da benim ne işim var ? İstanbul da gözüktüğüm için mi 28 ms gösteriyor denizli ? Antalyada yaşayan arkadaşım antalya sunucusuna bağlı 4 ms alıyor. İstanbulda ki arkadaşım ist sunucusuna bağlı 2-3 ms alıyor. Konyada ki arkadaşım konya sunucusuna bağlı 4 ms alıyor ? Biri beni aydınlatabilir mi ?

TurkNet omurgasının dizaynı gereği nerede olursan ol veri İstanbula uğrar o nedenle Denizliye bağlanırken pingin İstanbula bağlanmaya göre çok çıkar. Telekomda ise dizayn farklı. Fiber omurga kapsamı ve cihaz sayısı çokluğu nedeniyle Denizli içi ve dışı yönlendirmelerde ping düşük. Örneğin Balıkesir Bursa arası bağlantıyı sağlarken iki şehir arasındaki fiber üstünden veriyi taşıyor ama TürkNetteki gibi iki şehir arasında arabağlantı yoksa Balıkesirin İstanbul üstünden Bursayla bağlantısı varsa mecbur İstanbula uğraması gerecekti. Umarım anlatabildim.

1 Beğeni

Kısmen anladım da, şu kısmı anlayamadım. İstanbulda oturan TurkNetli İstanbul sunucusun dan 3 MS, Antalya da oturan arkadaşım Antalya sunucusun dan yakınım da Antalya üstelik 3 MS , Konya da oturan arkadaşım konya üzerinden 4 MS ? DENİZLİ ye gelince ise İstanbul üzerinden 16 MS ? Yani herkes kendi Şehiri üzerinde ki sunucuya bağlanıyor ve düşük ms alıyor. Ben başka bir şehir sunucusu üzerinden yüksek MS aliyorum.

Onun nedeni o saydığınız şehirlerin ana omurganın geçtiği şehirler olması ve şehir içi diğer ısslerle ara bağlantı bulunması. Her şehirde maalesef bu durum yok. O nedenle İstanbula gidip kendi şehrinize baglanıyorsunuz. Çok saçma ama diğer ıssler ile şehir içi arabağlantı yoksa böyle olur.

Denizli’ de nasıl olmaz ya. Ozaman Denizli de ana sunucularinin olması saçma değil mi ? Bence burda ki sıkıntı var. Benim İstanbula gidip gelmem de. Doğal olarak İstanbula gidip geldiğim den dolayı manuel seçim de Denizli yüksek gösteriyor. Direk Denizli sunucusuna aktarılsam sorun düzelir herhalde. Şuan mesela isyerindeyim. İş yerinin interneti de TurkNet. Aşağıda foto aticam bak onda bile ping düşük. Bende TT de iken netinternet bagliydim.

TurkNet İstanbul’dan uğrayarak sonra diğer sunuculara bağlanıyor fark orda. Yakın zamanda bu routing sorununu çözeceklerini ilettiler. İl merkezlerinde durum nasıl bilemiyorum. İlçe veya köyde oturuyorsunuz durum böyle sanırsam.

Yok be kardeşim merkezdeyim. Başta dediğim gibi sorun yapmiyordum. Turknetli arkadaş edindikce bende bir gariplik olduğunu fark ettim. En son çalıştığım işyeri TurkNet kullanmaya başladı. Burada da aynı değeri görünce bende bir sorun olduğunu anladım. İstanbul da arkadaşım var. Nperf test ediyoruz veya speedtest yada TT nin kendi sitesin den İstanbul’da ki arkadaş İstanbul sunucusuna bağlanıyor oto 4 MS. Dedim ki ana merkez ora ya ondandır. Sonra Antalya li bir arkadaş ile tanistik, oda forumdan. Adam test ediyor Antalya sunucusuna bağlanıyor turknetin 4ms. Dedim Allah Allah. Sonra yine forum dan Konyalı arkadaş ile tanıştım. Adam test yapıyor konya sunucusuna bağlanıyor 5 MS. En son işte işyerine geldi TurkNet. Bir bakayım sonuç ne olacak. Bakıyorum onda da wifi üzerinden 2 MS yuh dedim yaaa. Yani bunu çözmek lazım acilen. 16 MS kötü değil ama FPS oyuncusu isen çok önemli bir değer. Adam valoyu 5 MS le oynuyor yahu. Ben 18 ms. Warzone giriyoruz. Adam 40 MS ben 70-80 MS … Oyuncu isen anlarsın ne demek istediğimi. Ha bu arada alt komşum neetspeed kullanıcısı 3 MS alıyor adam 3 MS !

1 Beğeni

Haklısın çoğu kullanıcıda istenilen pingler yok. Dediğim gibi routing problemi var.

1 Beğeni

İşyerinde ki TurkNet internet şekil A. ! fotoğraf silindi.

Muhtemelen YAPA altyapısına bağlı olduğunuz için böyle. TurkNet VAE altyapısında böyle değil. IP adresinizi gizlemenizi tavsiye ederim. YAPA’da TurkNet’in kendi altyapısı santrale kadar olduğu için yani bulunduğunuz bölgedeki TurkNet serverına bağlısınız o yüzden öyle olabiliyor olabilir. YAPA mı VAE mi önce onu öğrenmek lazım.

Yok gigafiber var burda wifi ile bu kadar geliyor.

Denizli’de Gigafiber mi var ? Nasıl oluyor o ? Dediğim gibi YAPA Gigafiber gibi teknolojiler farklı teknolojiler o yüzden server bağlı olduğu yer değişiyordur.

Gigafiber nasıl geldi ? Nasıl getirdiniz ? Bildiğimiz kadarıyla Ankara İzmir İstanbul dışında yoktu hani :frowning: Bu arada attığınız fotoğrafı silmenizi tavsiye ediyorum çünkü IP adresiniz gözüküyor.

Bende öyle sanıyordum… Fakat burası teknoloji yeri olduğun dan sanırım getirdiler. Yani burdan para gelir :slight_smile: yoksa evet denizli de yok gözüküyor…

Çok enteresan. Bizde YAPA vardı. Ben onu Gigafiber’e dönüştürelim dedim. Olmaz farklı teknolojiler diyorlar. YAPA’da TurkNet’in fiberi santrale kadar gelmiyor mu ? Tahminim Denizli’de de YAPA vardı. Onu Gigafiber’e dönüştürmüş olabilirler yani TurkNet’in santraldeki YAPA portunu Gigafiber’e çevirebilmesi gerek diye düşünüyorum. VAE gelince YAPA portlarına ne oldu bir de onu merak ediyorum. Hala cevabını veren yok. Bölgede YAPA kullanıcıların çoğu VAE’ye geçti çünkü daha yakın mesafede ve TT o dolaba kabloyu aktardı. Mantıkende yakın yere aktarması gerek. Bir de TT beyaz(Tip) dolaplara neden YAPA portu eklenemiyor ? Bununla ilgili neden bir çalışma vb yok. @Baran bunu açıklayabilirseniz çok sevinirim. Bu sorularıma cevap verecek bir moderatör bilgili bir kişi arıyorum. @moderators

Yok burada yapa yok. Yapanın olduğu yerler buraya uzak. Yani velhasıl bu bölgede yapa yok. Gigafiber gözümün önünde döşediler. Veri merkezi var olduğum yerde galiba sunucuyu oraya bağladılar vs vs bilmiyorum yani tam net.

Anladım. Denizli de ben YAPA olduğunu biliyorum ama TT çoğu yere VAE fiber dolap ekledi. Bu YAPA portlarına noldu ? Neden dolaplara eklenmiyor veya Gigafiber’e ya da fibere dönüşüm yapılamıyor ? Aradığım cevaplar bunlar.

Aranan o kadar cevap var ki. Tam net kim verir cevap yetkililer bilir.

1 Beğeni

uzun süredir valorant oynuyorum 18 ping gayet iyi genelde 20 25 30 pingde oynuyor insanlar.

1 Beğeni

Ne diyosun yaaa ??? Allah Allah ? Ozaman çok iyi ya.