Upload yaparken indirme hızı

Upload yaparken download hızım aşırı derecede düşüyor. Fiber altyapıdayım. Fiberde böyle olmaz diye duymuştum. Yanlış bilgi mi? Bilgi verirseniz sevinirim. Tt altyapı

1 Beğeni

@Baran hiç böyle birşey duymadım. :man_shrugging:

Modem kaynaklı olabiliyor. Hangi modem var sizde?

Bende daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım arka planda ekibe sorayım. Online İşlemler Merkezi üzerinden destek talebi oluşturarak temsilciye sorunu belirtmenizi öneririm.

2 Beğeni

tt nin verdiği fiber cihazları ont ve zte dir.

Bende fiberdeyim aynı sorunu yaşıyorum. Upload yaparken hız ciddi derecede düşüyor ve üstüne ping 898 ms gibi uçuk rakamlara çıkıyor. Forumda araştırılırsa daha önceden konuşuldu bu durum.

Bufferbloat testi yaparak test edilebilir. Benim bufferbloat testime göre upload yaparken +582ms gibi büyük gecikmeler yaşanıyor. Maalesef şikayetlerime rağmen daha önceden çözüm bulunamamıştı. Üç modem denedim. Üçünde de aynı durum mevcut. TT veya TurkNet kaynaklı.

Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform bu siteden test edebilirsin. Ayrıca bu test dışında upload işlemi yaparken speed test yap. Bende 100Mbps’lik hız 1.6 Mbps düşüyor. :smiley:

Not: Yabancı kaynaklardan edindiğim bilgiye göre bazı ISS ler upload yaparken kasıtlı olarak downloadı kısıtlayabiliyormuş. Türkiye için ne kadar geçerlidir bilemiyorum.

1 Beğeni

Ekipden dönüşlerinizi bekliyorum. Sorunun kaynağını bulmak açısından çok önemli.

1 Beğeni

Bilgi geldiği zaman direkt dönüş sağlayacağım.

2 Beğeni

Teşekkürler. (20 karakter)

Konu dikkatimi çekti. Harbiden FTTH fiberde Upload yaparken bildiğim kadarıyla ping ve Download etkilenmiyordu çünkü fiberde Download ve Upload aynı kanaldan değil bağımsız kanallardan geçiyordu diye biliyorum. Bu sayede birbirlerini itmiyorlar.

1 Beğeni

Evet nokia ont ve zte modem

Talep oluşturacağım ama bu sıkıntıyı yaşayan başka arkadaşlar ont kaynaklı olduğunu söylüyorlar. Veya farklı ülkelerde olduğu gibi bilinçli bir kısma durumu. İlginiz için de ayrıca teşekkürler

Mutlaka test edeceğim hocam. Ayrıca modem dışında ont cihazı değişikliği sağladınız mı hiç? Nokia ont dışında bir ont veriyor mu tt bilmiyorum

ONT değişikliği sağlandı. Fakat ONT hıza veya bu duruma etkisi yok. Hiçbir değişiklik olmadı. 6 - 7 ay 95 Mbps sınırlamasıyla ilgili dil döktüm. Kimseyi inandıramadım. Ekim ayında bir değişiklik yaptılar bu sınır kalktı. Ama bu bufferbloat konusu hala duruyor.

1 Beğeni

Başka modem ile deneme şansınız var mı?

1 Beğeni

Ben üç farklı modemle denedim. Bir modemin hatta SQM özelliği vardı ama bir şey fark etmedi. Bana bu durum Türkiye’deki upload hızlarının düşüklüğünden kaynaklı gibi geliyor. Çünkü upload yaparken zaten 8 Mbps’yi sonuna kadar dolduruyoruz. Bu işlem sırasında bir web sitesine girmek gibi bir işlem yaptığımızda yine internete bir paket yollamamız gerekiyor ve upload bant genişliğinin tamamı kullanıldığından gönderilecek paket büyük gecikmeli gönderiliyor. Paket 1 saniye gibi gecikmeli bir sürede gidince cevapta gecikiyor ve böylece bir web sitesi bile çok yavaş açılıyor.

Bende de bu sorun vardı ben de QOS ayarlarından yükleme hızını 7 ye sabitledim bir şey yüklerken de 1 MBPS bana kalıyor.

Evet bu çözüm sağlıyordu fakat IPv6 tanımlanması yapıldı. Keenetic modem IPv6 da hızı sınırlandırmıyor. :laughing:

Çok bir bilgim yok ama derslerden hatırladığım kadarıyla, ayrı kanal kullanılsa dahi upload kapasitesinin tamamını kullanırsan download yavaşlaması normal. Bir veriyi indirirken veriler byte paketleri halinde indiriliyor. Bir paket indikten sonra bir sonraki paketi indirmek için tekrardan bilgisayarın upload yoluyla o paketi istemesi lazım. Ama upload kapasitesinin tamamen kullanılması durumunda o veriyi isterken gecikme/yavaşlama oluşuyor.

2 Beğeni