TurkNet neden ASUS Router tercih etmiyor?

Cihazlarların ikisinede bağlanmak istiyorsanız aynı ip bloğu ve subnette olmalı. 192.1.1.x ise ağınız o aralıkta VE CİHAZLARIN TANIMLI İP ARALIĞINDA ip vermeniz lazım. Her cihaz 1-255 arası tanımlı olmayabilir.

1 Beğeni

Şimdi anladım 192.168.1.1 ana modeme verecek 192.168.1.x diğer modeme.

1 Beğeni

Evet ama sadece ip ile alakalı değil. Subnet ve ip aralığı önemli. Ayrıca ağda 1 DHCP dağıtıcı olmalı eğer tek ip bloğu varsa. Yoksa hem modem hem router ip dağıtırsa çorba olur ortalık. En çok yapılan hata budur evlerde.

1 Beğeni

ASUS modem panel IP’sini 192.168.2.1 yapınca internet erişimi sağlanabiliyor anca… Onun dışında başka birşey yapınca ZTE üzerinden körpü bağlantısı sağlanamıyor. Ayrıca 192.168.1.100 yapsam bile panele giremedim.

Dolaylı yoldan ZTE üzerinden ASUS arayüzüne bağlanmanın bir yolu olmalı bence. Ama nedir yolu bilmiyorum.

Bunu sağlayamaz mıyım peki?

Zaten öyle yaptım. Aksi halde ASUS internet bağlantısı alamıyor yani ZTE’den IP alamıyor. Alması için mecburen ASUS yerel ağ kısmından 192.168.2.1 yaptım. Onun dışında başka IP ile çalışmıyor. :stuck_out_tongue:

DHCP’yi kapatıp denedin mi? Niye uğraşıyorsun bu kadar modemlerin ikisinin de wifisi açık değil mi geç Asusun wifisine telefondan taracıdan gir, aynı şekil Zte arayüzüne girecekken Zte’ye bağlan gir.

1 Beğeni

DHCP kapattım evet. Olmuyor.

1 Beğeni

Bu arada hala onaylanmayan birçok mesajlarım var nedense? :c

Bu arada Türk Telekom “artık” bu firmadan kutu temin ediyor gibi görünüyor. Sanırım UPC uygulamasının sebebi, bu firmanın sattığı kutudan kaynaklı. Farkettiyseniz kutunun içi komple UPC konektör dolu… Bence firmayı bilgilendirmenizde fayda var.

Bu arada fiberdeki bu yüksek ping sorunu için ne yapılabilir?

1 Beğeni

Dediğim gibi bağlan sen arayüze bir tıkla wifi değişip gireceksin gayet pratik :smiley:

2 Beğeni

Speed test - how fast is your internet? | DSLReports, ISP Information şuradan bir test yap bakalım ne çıkacak sende bufferbload sorunu vardı sanırım hallettin mi onu ?

1 Beğeni

Ya şöyle, Almanya sunucularında normalde ortalama 40-50 ping görülür ama bende 100’lere falan çıkıyor oyunlarda.

Sonucum böyle çıktı: Speed result of 101.9/7.62 Mbps | DSLReports, ISP Information

Bufferbloat’u ZTE H298A panelinden nasıl çözeceğimi anlayamadım şahsen.

O sorunlardan kaçınıyorum biraz hocam…

1 Beğeni

@mixerboy Bufferbloat için TT tarafında müdahale gerekli. 2 yerde Bufferbloat sorunu olabilir, biri WAN biri LAN. LAN da oluşan Bufferbloat için Router dan ayar yaparsın cihaz önceliklendirme ve limitlemeye göre sorun çözülür burası biz kullanıcıların sorumlululğundadır ancak asıl sorunumuz WAN da oluşan Bufferbloat değerleri. Operatör OLT de limitleme yaparken yanlış konfigürasyon sebebi ile gecikmeye sebep olduğu için Routera gelen internette sorun oluşuyor. Routerdan WAN hızını kısıtlamak çözüm değil, operatörün limitlemeyi düzgün yapması gerekir. Tek bir cihazda bile çok kötü Bufferbloat değerleri alınıyor. Aynı sorunları yaşayanlara destek çıkmak için sesmizi sosyal medyadan duyurmaya çağırıyorum. Çektiğim videoyu örnek gösterebilir, Huawei altyapıda bu sorunun olmadığını A derecelendirmesini (iyi) aldığını. Nokia altyapıda ise F derecelendirmesi (kötü) aldığını ifade edebilirsiniz.

Türk Telekom Nokia GPON Bufferbloat sorunu - YouTube

1 Beğeni

Peki ya bufferbloat sorununun çözümü için direkt Türk Telekom’un altyapıda hiçbir Download ve Upload hız limitlemesi yapmadan, uygun fiyata sunmaya teşvik etmeye ne dersiniz? Bununla uğraşmak yerine… Direk limiti kaldırsalar bufferbloat sorunuda ortadan kalkar. Bu arada yabancı kaynaklara baktığımda GPON teknolojisi en fazla 2488 Mbps Download, 1244 Mbps Upload destekliyormuş. Aslında GPON simetrik değilmiş… Limitlemeyi tamamen kaldırarak bu hızları alabiliriz bence ancak 2.5 Gbps portlu router gerekiyor.

Bu arada hızım 112 Mbps Download’a çıksa bile, orada sabit kalmıyor. Mesela indirme yaparken 14.80 MB/s’te başta 5 saniye öyle kalıyor sonra hız 11 ila 12 MB/s’lere düşüyor. Dengesizlik var. Bu sorun nasıl düzeltilebilir?

Bu arada yöneticiler lütfen cevap gönderme süre sınırını kaldırır mısınız? Her mesaj başı 30 dakika nedir? :frowning:

Dengesizlik derken sana aldığın hızın fazlası veriliyor zaten. 100 mbps hız alman gerekirken 112 alıyorsun. Üstüne fiberin yüksek gücüyle beraber hızın 130 a vurup oradan yavaş yavaş olması gereken hıza geriliyor. Yani bu durum senin yararına sonuçlanıyor

1 Beğeni