TurkNet, hızımı 8 Mbps'e düşürdü! (ÇÖZÜLDÜ)

Destek kaydı açmadan önce 12.6 Mbps çıkıyordu Ookla SpeedTest’te hızım. 8 Mbps paket verdikleri için 6.8 Mbps falan görüyor. Dediğiniz yanlış. Gayet 16 Mbps paketi kaldırıyordu. Neden anlamak istemiyorsunuz? Kopma sebebi akşam saatlerinde millet online ders için fazla yüklenmesinden kaynaklı. Hızdan ziyade. Telekoma sorduk, kapasite aşımı yüzündenmiş, hızdan değilmiş. Tamam akşam kopsun ama 16 Mbps versinler. Razıyım. Akşam 18:00 ila 22:00 arası birkaç kez kopuyor sonra geçiyor zaten. Ne olacak ki. Geri kalan saatler 1.58 MB/s indirme yapmak istiyorum.

Burası Aydın Didim. Buradaki ADSL altyapısının huyu, diğer yerlere benzemiyor. Baya tecrübe edindiğimden biliyorum. İnanın bana, ben 2018 yılından, 2019 yılına kadar SNR değerini 1 dB’ye düşürerek, 12-13 Mbps interneti tüm gün hiç kopmadan kullanabildim ve istikrarlı olarak. Üstelik ev ile santral mesafem 1.6 KM olmasına rağmen ve hat zayıflamasının yüksek olmasına rağmen. Sadece akşam saatleri birkaç saat kopma oluyor o da millet EBA için online derse giriyor diye. Telekom’a sorduk, kopmanın sebebi kapasite aşımı. Lakin, 8 Mbps pakete geçmenin de akşam saatleri kopmayı önlemediğini belirtmemde fayda var. Yani kopmanın sebebi, hız değil. Bizim burada kullanılan DSLAM’ın markası Alcatel bu arada. Buradaki ADSL altyapı, o kadar da çürük değil yani. Tek sorun santralden uzak olmamız. Ama ister inanın, ister inanmayın. 1 dB SNR’de bile pandemi dönemi öncesi hiç kopma olmadan kullandım. Yani sınırları zorlamama rağmen, bana yıllardır sorunsuz hizmet etti bu eski altyapı. Nadir görülen bir durum olabilir sizin için, ama bizim yer öyle işte. O yüzden 16 Mbps pakete dönmek istiyorum.

Mesela İstanbul’da adam santralin dibinde olmasına rağmen ve 24 dB SNR almasına rağmen, akşam saatleri kopma yaşıyordur. Sebebi ise DSLAM’ın kapasitesinin ciddi oranda aşıma uğraması.

Yada şöyle örnek verelim;

Benim altyapı pandemi dönemini saymazsak, 1 dB SNR’yi bile kaldırırken, İstanbul’dan bir ADSL kullanıcısının interneti, SNR 12 dB’de kopmaya başlıyor olabilir. Zaten her yer aynı değil ki… Her ADSL kullanıcısına aynı muameleyi yapmamak lazım.

Not: Ben sıradan bir internet kullanıcısı değilim. DSLAM ve bir çok ağ ile alakalı teknik bilgiye sahibim. Hatta, Türk Telekom’daki santral çalışanıyla olan yarım saatlik konuşmamın ardından, beni bilişim öğrencisi sandı. Bütün bunları nerden bildiğimi merak etti. Adamla baya derin konuştuk. Bana, benim evime hizmet eden DSLAM’ın markasını dahi söyledi. Alcatel marka ama içerisindeki ADSL2+ için hizmet veren çipin Broadcom olduğunu söyledi.

Bilişim uzmanı değilim ancak internet ile ilgili yaşadığım sorunlar, beni temel ve temelin üzerinde ağ donanımları hakkında bilgi edinmeme sebep oldu. Ülke genelindeki internet altyapısının kötü olması sebebiyle, neredeyse network engineer olacağız bu gidişle. Şakam yok.