Türk Telekom Fiber (Turknet)

Merhaba, türk telekom VAE Port ücretlerini 3. ayda yayınlamıştı hatırlarsınız.

Buradan kontrol edebilirsiniz.

Benim merak ettiğim olay şu, o zamandan bu zaman %20 zam gelmiş olsa, TurkNet şu an 250 TL’ye bize 500 mbit internet satışı gerçekleştirebilir. Bunu neden yapmıyor? Yetkili birinden cevap bekliyorum.

Çünkü ben şu an türk telekom müşterisiyim ve 200 mbit pakete 320 tl veriyorum. Sizlerden ricam artık 100 Mbit üzeri paketleri satışa sunmanızdır. Eğer bunun önünde yasal bir engel yoksa ve buna rağmen turk net bunu gerçekleştirmiyorsa inanılmaz büyük bir hayal kırıklığı diyebilirim.

Yani ben türk net müşterisi olmak isteyip, türk net hizmet vermediği için olamayanlardanım.

Benim bu konuda iki tahminim var ;

  1. Tek fiyat politikasını bozmak istemedikleri için
  2. Kendi gigafiber altyapılarının arka planda kalmasını istemedikleri için

Bence bu konu üst yöneticilerce de tartışılıyordur ama gerçek sebepleri bilmiyorum.

1 Beğeni

Selamlar @hiztutkunu, foruma hoş geldiniz :raised_back_of_hand: Bu durumun aslında net ya da tek bir yanıtı yok. Henüz süreç netleşmedi. “Şu sebepten paketler sunulmuyor” desek de doğru olmayacaktır :man_shrugging:

Kendi altyapısı dışında 100mbit üzeri paket sunmak uygun değil çünkü. Düşünsenize, bir yanda 1000/1000 paket sunuyor 140tl, diğer yanda 500/20 paketi 400tl. Son kullanıcıya kendi altyapım olduğu için… veya TT altyapısını kullanarak size hizmet verdiğimiz için… açıklamasını yapması da ayrı dert.

TT’ye kullanıcı başına 300liraya yakın port ücreti ödemek yerine, kendi altyapısını oluşturmak uzun vadede daha makul. Fakat hala TurkNet’in ağını genişletme hızı çok düşük ve karşısındaki engeller de bir okadar büyük. SPK tarafından nasıl olur da 140 liraya simetrik gigabit hizmet sunuyorsunuz diye ambargo gelmediğine bile şaşırıyorum.

Bu konu hakkında 1.5 ay önce OİM üzerinden sormuştum bana şöyle bir cevap verdiler henüz böyle bir çalışmamız olmadığı bilgisini vermişlerdi

Normal TurkNet temsilcileri bu konu hakkında bilgi sahibi olmayabilirler ve araştırıp öğrenip bize sunmaya yeltenmiyor bile olabilirler ama bu durum sadece TurkNet özelinde değil diğer yan İSS’lerde 500 veya 1000 mbps paketlerini sunmadılar. Burada bi izin durumu söz konusu bence. Hatta türk telekomun stratejik bir planı bile olabilir izin alamıyorlarsa şayet

Buna cevap verecek bir yetkili gelmeyecek sanırsam.

Yanıt vermiş yetkili Türk Telekom Fiber (Turknet) - alperenatici tarafından #3

İlgili şirketin zamları da yolda… Hizmet dondurma, açma vs ücretlerine de zam geliyor.

İşte tam da burada tüm ISS’lerin ortak ağ modeli üzerine odaklanmasını savunuyorum. Bu tek başına TurkNet veya diğer ISS’lerin yapabileceği bir şey değil. Eğer Turk Telekom yapabiliyor olsaydı, yıllar içerisinde bu dönüşümü tüm Türkiye için tamamlamış ve diğer ISS’lere altyapı kiralıyor olurdu.

Ben İstanbul’un göbeğindeyim, TurkNet gigafiber bana kuş uçuşu 200mt mesafede fakat sokağımızda TT fiber bile yok. DSL altyapıdan devam ediyoruz. Yani köy, mahalle, ilçe fark etmiyor. Hatta şöyle söyleyebilirim; Sizin gigafiber’e ulaşma şansınız benden daha yüksek.

Fiyatlandırma konusuna gelirsek; Burada kafa karışıklığına sebep olan VAE fiyatlarının yüksek olması değil, simetrik gigafiber fiyatının diğer ISS’lere göre çok çok düşük olması. Aslında VAE kullananlar, giga kullananları finanse ediyor gibi bir algı tamamen yanlış. Kullanıcılar farklı bir ISS’te de neredeyse aynı ücretleri ödeyeceklerdi zaten. TurkNet kendi altyapısı dahilinde amiyane tabirle rakabetin “içerisinden geçiyor:slight_smile: Haliyle diğer ISS’lerin bu fiyata yaklaşması bile imkansız kalıyor.

Benim de diğer kullanıcılar gibi kafama takılan sorular var elbette;

  • Güncel gigafiber kullanıcı sayısı nedir? Oran olarak Türkiye’nin yüzde kaçına hitap ediyor?
  • TurkNet’in mevcut abone sayısındaki oranı nedir?
  • Yakın gelecekte (6 ay içerisinde) ulaşılması planlanan abone sayısı nedir?
  • TurkNet yeni çektiği hatları diğer ISS’lere de kiralayabilecek mi? Buradan elde edilen gelirin ne kadarı yine genişletme çalışmalarına aktarılacak?
  • Şehir merkezlerindeki genişleme çalışmalarının önündeki engeller nedir?

gördüğünüz gibi bunlar hep sürdürülebilirlik ile alakalı. TurkNet’in sonunun Türkiye pazarına büyük bir iddia ile giriş yapan ve zamanla hangi amaç/hizmet için Türkiye’ye geldiğini unutup mobil uygulamasını e-ticaret uygulamasına dönüştüren kırmızı renkli mobil operatöre benzemesinden korkuyorum.

Hayal ettiğimiz dijital gelecek için TurkNet’in başını çektiği rol ağır. 20lira kar etmek için de başka ISS tercih etmem.

3 Beğeni

Arkadaşlar Comnet, türk telekom fiber altyapısı üzerinden 1000 mbit interneti 369 TL’ye veriyor. 500 mbit’i ise 269 TL’ye veriyor.

Ben şu an TT’ye 500 mbit için 330 tl + tivibu ücreti ödüyorum. Comnet tt gpon altyapısı üzerinden 1000 verebiliyorsa diğer sağlayıcılarda verebilir. Mantık gayet basit. Hala doyurucu bir cevap alamadım. Gelen yanıtlara bakılırsa da alamayacağım gibi duruyor. Türk.net peeringleri ile bana misal veriyorum 380 TL’ye TT altyapısı üzerinden 1000 mbit satsın ben almaya razıyım.

Sizlere iyi forumlar dilerim.

Bunu genel algıya istinaden yazdım, sizin mesajınıza özel değil. Öyle anlaşıldıysa üzgünüm.

1 Beğeni

Vae fiber için tâbi… :frowning:

Yukarıdaki yorumum TurkNet üzerinden yorum yapmamanız içindi arkadaşlar. Comnet ve ya x firma veriyor da netspeed niye vermiyor 1000 mbps ? Millenicom ? Ruzgarnet ? Curtnet ?:joy: Olay başka bunu anlamak gerek önce. Diğer firmaları bir kenara bırakalım büyük bir atılım ve rekabet edemeyecekleri fiyat ile 1000 mbps paketi geçtim simetrik paketi sunan firma neden 1000 mbpslik comnetin sunduğu paketi sunmasın. Biz müşteriyiz sadece uzaktan basit fikirler üretebiliriz. Gerçek konu yetkililerde ve bu sorun sadece turknette değil kaç tane firma sayabilirsiniz 1000 mbps paketini açıklamayan. Bugün netspeed 1000 tl bile dese 1000 mbps için alıcısı olur 2 tane ya da 100 tane burdan kâr etmeyecek mi sanki. Zaten paketin hızını bu firmalar belirlemiyor ki TT’ye iletiyorlar ve fiber altyapıyı kuran TT paketimizin vanasını açıyor hepsi bu.Btk ile TT’nin arasında kalan firmaların bu paketleri sunmalarına izin verilmedi henüz bence

1 Beğeni

Keşke bunu farming simülator konusunu anlatırken ged i köşeye sıkıştırıp sorsaydın. :face_with_hand_over_mouth::face_with_hand_over_mouth: Gerçi cevabı ben biliyorum ama yetkili ağızdan duymak daha iyi olurdu.

Siz bilirsiniz öyle ise. Ama bir cevap gelmeyecek yani cevap gelecek ama sizin için tatmin edici olmayacak :man_shrugging:

Gıbırnet hâlâ sunuyor mu 1000 mbps ?

Elin malını ucuza satacak hali yok elbette kendi malını ucuza satacak bundan daha doğal 1 durum olamazda zaten… Adı üstünde yerel altyapı kendi altyapısı değil.
Yukarıdaki diğer kişilerin sorularına gelirsek basit şekilde size TurkNet’in neden 100mb üstü paketlerini veremeyeceğini/vermeyeceğini açıklayayım.
Arkadaşlar TurkNet’e kaç tane abone var vae kullananlar farkında mısınız bilmem ama içinde adsl vdsl fiber kullanıcıları mevcut! Hadi bu paketi çıkardı diyelim alacak ev sayısı 10000 kişi var yok sorun burada başlayacak adsl ve vdsl kullanan kişiler bu adil mi bizde fiber istiyoruz diyecekler ama yerel altyapı 35mb 50mb neyinize yetmiyor bununla idare edin gibisinden yine laflar edecektir. Hadi onu da aştık diyelim… TürkNetteki herkese tt sizce altyapı çekmek isteyecek mi sırf bu paketleri başka servisler kullansın diye??? Hadi onu da geçelim herkese fiber gelmesi demek ve bunların port ücretleri var ve bu şu an ki kullandığımız port ücretinden fazla muhtemelen sırf bu zevkiniz için daha fazla aylık para ödeyeceğiz. İşte TurkNet bu yüzden bu pakete asla geçmeyecek! Sırf daha yüksek hızlar için TurkNet başkasının kuklası haline geleceğini düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız o sizin sorununuzdur…
@KafaKonforu @hiztutkunu @quickally
Ttnin bu paketleri tamamıyla özel paketlerdir. Başka altyapı sağlayıcısında görmeniz pekala imkansızdır diye düşünüyorum.