Torrent seed edemiyorum

Merhalar, hiçbir şekilde torrent seed edemiyorum. Modem ayarlarımda bir sıkıntı durmuyor. Garanti olsun diye sıfırdan kurulum da yaptım. Birçok torrent denedim ancak seed işlemi yapamıyorum. Seed yapabilirsem de 3.4K/s gibi çok düşük bir hızda seed yapılıyor ve o da status kısmına yansımıyor bile. Bu konuda sizce ne yapmalıyım? TurkNet desteğe yazdım ama modem hız bilgileriniz normal görünüyor, bağlantınızda herhangi bir sıkıntı yok diyip direkt desteği kapattılar. Tekrar arıza-kaydi açınca da aynı süreci devam ettirip duruyorlar.

Not: Testleri linux çekirdekli ve windows tabanlı sistemlerde denedim. Deluge, qtorrent, bittorrent, qbittorrent gibi birçok torrent istemcisi de denedim. Güvenlik duvarını devre dışı bıraktım, başka modem kullandım. Sonuç değişmedi.

Merhabalar,

Bu sorunuza nasıl cevap vereceğimi bilemedim. Olay abuse kapsamında aboneliğinizin feshedilmesine kadar gidebilir. Seedbox ihtiyacınız var ise, yasal olarak kiralayıp kullanabileceğiniz lokasyonlarda sunucular mevcut. Evime kadar gigafiber vb geldi, köküne kadar sınırsız trafik kullanabilirim gibi bir durum söz konusu değil.

Sorun açısından bakarsak eğer, TurkNet tarafında güvenlik korumasına takılma ihtimali çok yüksek. SLR’ye bağlı olarak (seeder-leecher ratio) trafik başlamadan önce binlerce bağlantı kuruluyor. Bu da atak olarak algılanıyor olabilir vb. Maksimum bağlantı sayısını limitleyerek belki bir çözüme ulaşabilirsiniz.

2 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler.

“abuse” kapsamında fesih olayını anlayamadım. ubuntu işletim sistemi gibi seed edilmesi tamamen yasal yazılımlar ve dosyalardan bahsediyorum.

Evime gigafiber geldi kökükne kadar sınırsız trafik kullanabilirim gibi bir durum tabii ki söz konusu olamaz. Sözleşmelerde zaten her ne kadar kotasız olarak isimlendirilse de yine belli bir noktaya kadar kullanım hakkı veriliyor müşteriye. Sınır aşılır ise gerekli sözleşme şartları uygulanıyor, bunun farkındayım. 8 mbps upload hızım var, seed işlemini 1 mbps yükleme hızında yapabilsem yine öperim başımın üstüne koyarım :slight_smile:

Maksimum bağlantı sayısını limitleme olayını bir torrent istemcimin ayarlarını kurcalayıp bakarım.

TurkNet’in bu güvenlik korumasına takılma durumu bana şöyle garip geldi, benimle aynı tip altyapısı kullanan TurkNet müşterisi arkadaşımın evinde seed işlemini rahatlıkla yapabiliyorum.

1 Beğeni

Öncelikle torrent kullanımı için nacizane uyarımı yaptım :slight_smile: Bildiğiniz üzere iptv gibi torrent kullanımı da ülkemizde illegal olarak değerlendirilen servislerden bir tanesi. Fakat çoğumuz farklı amaçlar ile kullanıyor muyuz, evet tabii ki. Belirli sınırlar dahilinde kullanımlara ISP’ler göz yumuyor fakat ileride aboneliğinizin başına bir şey gelmemesi için önden yazmak istedim.

p2p trafiklerde eğer CGNat arkasındaysanız, bu kontrollere (firewall, rate limit, ddos vs) takılma ihtimaliniz daha yüksek. Neticede ek routing üzerinden gerçekleştiriyorsunuz trafiği.

İlk olarak bir VPN hizmeti ile test edebilirsiniz, her şey yolundaysa ardından statik ip kiralayabilirsiniz.

1 Beğeni

Torrent kullanım içeriği korsan içerik veya herhangi bir lisans ihlali yapıldığı takdirde(dağıtılması yasak bir dosyanın veya yazılımın dağıtılması gibi…) yasaktır. Ancak sizin bu yorumunuzdan sonra şüphe duyup tekrar bir araştırayım dedim. Vardığım sonuç; Türkiye’de korsan yazılım veya dosyaların paylaşılması yasak, torrent kullanımı yasak değil. Isp’lerin göz yumması diye bir olaya katılmıyorum. P2P mimarisini pekala kullanabilirim. TurkNet gibi bir şirketin kullanıcılarının internet özgürlüğüne bu şekilde engel getireceğine inanmak istemiyorum umarım böyle bir şey yoktur, varsa da umarım TurkNet doğrudan buna destek vermiyordur.

CGNat arkasında olma durumu benim de aklıma geldi, hem TurkNet hem de başka servis sağlayıcısı kullanan ve CGNat’ta bulunan kişilerde bu testi gerçekleştirdim ve onlar sorunsuz seed yapabiliyorlar.

P2P destekleyen bir vpn hizmeti deneyebilirim mantıklı, sonucu alınca buradan bildiririm teşekkürler.

Statik ip kullanarak belki bir çözüm sağlanabilir ancak seed işlemini normal kullanıcıları geçtim cg-natta olanlar bile yapabiliyorken statik ip almak kulağı diğer taraftan tutup gereksiz masraf gibi geliyor bana. Hele hele ipv6 ya geçişin yavaş yavaş başladığı bu dönemde torrent seed etmek için statik ip hayatta alınmamalı, bu statik ip kavramının da yanlış anlaşılmasına yol açıyor. cg-nattan çıkmak için insanlar statik ip alıyorlar ancak fark etmiyorlar ki ip leri her zaman sabit kalıyor. Bu da tecrübesiz ev kullanıcılarının bazı durumlarda belli zafiyetler vermesine sebebiyet verebiliyor.

2 Beğeni

Söylediklerinize harfiyen katılıyorum, windows dahi teslim iyileştirme başlığı altında p2p güncelleme dağıtıyor, hatta bazı programlar da çoktan güncellemelerini p2p olarak dağıtmaya da başladılar. Konu servis sağlayıcısından bağımsız olarak torrent kullanımına bakış açısı ile alakalı. TurkNet buna şimdilik engel olmaz, ama ileride olmaya zorlanabilir vs. Üst mesajımda vurguladığım hassasiyeti anlamışsınızdır zaten :slight_smile:

ISP’ler teoride torrent üzerinden indirilen veya gönderilen içeriğin ne olduğunu bilemez. Ancak mevcut yoğun tcp/udp trafiğinden torrent kullandığınızı belirleyebilir. Haliyle içeriğin yasal veya yasadışı olduğunu anlayamadığı durumda da ya kolaya kaçar torrent kullanımını direkt engeller ya da serbest bırakır (gözyumar). Şu anda yaşadığınız problemin de ana kaynağı bu zaten bana kalırsa.

Sonuç olarak CGNat’ta farklı blok üzerinden bir ip adresi almayı deneyebilirsiniz. Statik ip kullanmadan önce genellikle hattı resetlediğimde bloğum değişiyordu. Farklı bloklarda, dns seviyesindeki engeller de değişiyordu ilginç şekilde. Belki bu işinize yarayabilir.

Sorunu çözdünüz mü?

Maalesef :frowning:

Halen olmadı mı hocam?

1 Beğeni

bugün tekrar kontrol ettim 50K/s gibi çok komik rakamlarda nadir şekilde upload ediyor. 3 ay açık kalan çok sık kullanılan bir işletim sistemi isosu örneğin; ratiosuna daha %30 bile ulaşamıyor. Çoğu zaman seed etmiyor, ettiği zaman da çooook düşük bir hızda seed ediyor. Aynı bilgisayarı ve modemi bir tane telekom müşterisinin evine gidip takıp test ediyor çatır çatır seed ediyor.

Öncelikle Torrent=illegal anlayışına kesinlikle karşıyım, TurkNet bilerek torrent engelliyorsa da aboneliğimi sonlandırırım.

@onurcansever ipv6 ile denediniz mi (eğer destekleyen modem varsa)? Belki oradan bir yol açılabilir.

Bugün kapsamlı bir test gerçekleştireceğim. Sonrasında buradan bildiririm. Evet ipv6 kullanıcısıyım.

hocam naptınız bir sonuç alabildiniz mi?

Geçen seferkini yapmştım pek sonuç alamamıştım tekrar yapayım. En sık kullanılan yasal linux isolarını indirip seed etmeyi deneyeceğim. Testi şimdi başlatıyorum yarın durumu bildiririm.

Ben de pek anlamama rağmen çok uğraştım, olmadı. Sanırım TurkNet’in bir engelleme biçimi var. Açıkçası “özgür” internet firmasının nasıl bir cahillikle yasal birşey olan torrenti engellediğini pek anlamlandıramıyorum, trafik kısarak kâr etmeye çalışmak dışında.

Merhaba. p2p iletişimin kurulanilmesi için bir eşin isteğinin diğer eşe ulaşması gerekli. İki eş te cgnat arkasında ise iletişim gerçekleşmez. Torentlerde izleyiciler eş adresleri iki taraflı paylaşır ve eşlerden sadece birinin ulaşılabilir bir adrese sahip olması yeterli olur.

Eğer bir eş cgnat arkasında ise sadece kendi ulaşabildiği cgnat arkasında olmayan eşlere ulaşır bağlanır. Cgnat arkasındaki eşlere ulaşamaz.

Eğer bir eş statik ip ve gerekli yönlendirmelere sahipse, cgnat arkasında olmayan eşlere kendi bağlanır ve cgnat arkasındaki eşler üstteki senaryo gibi bu eşe de ulaşır ve tüm kullanıcılara ulaşılmış olur.

Önemli noktalar statik ip veya direkt ulaşılabilir bir adresle çalışabilen bir torent istemci ve gerekli yönlendirmeleri yapılmış bir ağ. İpv6 kısmı daha basit çünkü tüm adresler global ip.

TurkNet tarafında herhengibir engelleme bulunmuyor.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Ben daha önce Turknet ve birkaç diğer internet servis sağlayıcısı ile de cgantta iken test gerçekleştirdim ve uplaod hızımın tam kapasitede kullanılabildiğimi gördüm. Bu nasıl olur peki?

Saygılar.

1 Beğeni

tamam testi yaptım, 100-150 Kbps larda seed yapıyor onun üzerine çıkamıyor. Sanki bir engel varmış gibi…

Alttaki senaryoda bağlanılan eşler göderebildildiğiniz hızlar alabilirlerse bant genişliğinin tamamını kullanırsınız.

Dilerseniz bir torent dosyası oluşturun sizden çekeyim ben onu. Bende statik ip var siz cgnat arkasından gönderin.

Tabii olur.
dd komutu ile 1GB boyutunda random bi dosya oluşturdum. Onun torrentini oluşturdum şu an seedliyorum.