Starlink 10 Gbps hız verince, TurkNet ne yapabilir?

Merhaba. Starlink tüm dünya genelinde herkese 10 Gbps’e kadar Download ve Upload hızlarını sunmayı amaçlıyor. Hatta Starlink’in lazerlerle haberleşmesinden dolayı, fiberden daha hızlı ve daha düşük gecikmeli olduğu iddia ediliyor. Haliyle zaman geçtikçe de Starlink ucuzlayacaktır ancak ne kadar ucuzlayacağı meçhul. Bu da, kullanıcılarının büyük bir kısmının Türk Telekom, Turkcell Superonline ve TurkNet gibi firmalardan ayrılmasına sebep olacaktır.

Bu durum, muhtemelen haksız rekabete sebep olacak, TurkNet ve diğer İnternet Servis Sağlayıcılarının her eve kadar fiber optik kablo çekmeleri ve her bireysel kullanıcılara 10 Gbps simetrik hız vermek zorunda kalacak. Bu da hem benim, hemde diğerlerin işine gelebilir. Starlink’in sunacağı yüksek hızı çok daha uygun fiyata sunabilirler mesela. Ancak bunu TurkNet yaparsa, muhakkak TurkNet’ten 10 Gbps simetrik alırım sırf desteklemek için.

1 Beğeni

10 Gbps simetrik hızın yakın zamanda ülkemizin heryerine sunulması zor bi durum ve bence yakın zamanda bu yapılamaz.En basitinden daha fiber altyapı bile yeteri kadar bulunmadığından bunun için epey uzun bi zamana ihtiyaç var.

4 Beğeni

Ancak yakın zamanda 1 Gbps simetrik hız verebilirler. Bu durumda tüm firmaların her eve fiber çekip, herkese ilk başta 1 Gbps simetrik hızı uygun fiyata vermesine sebep olabilecektir. TurkNet GigaFiber tarifelerinin de güncellenmesinde fayda var. 1000 Mbps Download’a 150 Mbps Upload yerine onuda 1000 Mbps yapmalılar bence. :slight_smile:

Bence şu anda önemli olan kısım download ve 1000 up ’ a çoğu kişinin ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.Tabi 6 veya 8 upload a göre mükemmel bir değer 150 upload.1000 Up yerine 200 , 250 gibi upload lar da yeterli olucaktır bence.Ayrıca hızlar simetrik olursa Metro Ethernet paketleri anlamsız kalıcaktır.

1 Beğeni

Metro Ethernet yinede anlamsızlaşmaz. Çünkü Metro Ethernet’in en büyük özelliği, o hattın paylaşımsız olması. Size özgü oluyor tamamen. Arıza gibi sorunlar olmuyor veya olsa da çok düşük ihtimal. Simetrik için illa Metro Ethernet’e bağlı kalmak saçma. Simetrik olayının sadece kurumsallara özel olmaması gerektiğini kavrayamayan tek ülkeyiz galiba.

olsa olsa çok paralar harcayarak 30a 35b profilleri getirebilirler birde bazı kullanıcılar yavaş yavaş 1 gbps ulaşmaya başladı bu durum hızlanır fiyatlar biraz uygunlaşabilir başka da yapacakları bişey yok pingde zamanla aşağılara iniyor şimdilik bu kadar :slight_smile:

2 Beğeni

Yani bir nevi Almanya bakır internet standartlarına dönüşürüz diyorsunuz… Çok ilginçtir ancak Almanya’da Türkiye gibi fiberden çok, bakır internet cennetidir. Ancak oranın en büyük farkı, nerdeyse her eve yakın büyük saha dolaplarının olması ve herkese VDSL2 Plus profil 35b verilmesi. Diğer ismiyle SuperVectoring…

1 Beğeni

Ülkemizdede saha dolapları ve VDSL hizmeti artırılıyor fakat bu seferde port bulunamadığı için hizmet alınamıyor bence öncelikle bu sorunun çözülmesi lazım.

3 Beğeni

evlerde 1gbps hız olması ne kadar gerekli ve doğru bilemiyorum ancak 35b profiliyle ihtiyaca göre sunulabilecek olması güzel olurdu. ülkemde zorda olsa beklediğim şeylerden birisidir bu ve birde turk telekomunda diğer ISS’ler gibi fiyat performans olması

1 Beğeni

Diğer firmaların daha ucuz hizmet verebilmesinin sebebi bayilerinin bulunmaması , o bayilerde bulunan çalışanların olmaması vb. şeylerden olduğunu düşünüyorum.

2 Beğeni

DSL Adını verdiğimiz teknoloji VDSL2 35b veya G.Fast olsa bile, yinede fibere göre eski bir teknoloji. Ayrıca mesafeye duyarlı ve bakır kablolarında yenilenmesini gerektiren bir durumumuz olduğunu hatırlatmamda fayda var. Özellikle VDSL2 Plus gibi yüksek hızlar için, santralin veya saha dolabının dibinde olunması ve aynı zamanda bakır kablolarında kaliteli tip olup, eski ve yıpranmış olmaması gerekiyor. Bakır kabloların yenilenmesi için komple yatırım yapmaya kalksalar, yapamazlar. Fiber optik kablo en ekonomik çözümdür. Ekonomik olduğu gibi, en yenilikçi çözümdür. Ayrıca uzak mesafelere kadar dayanabiliyor. 100 KM Bile hızı pek etkilemiyor sanırsam. Günümüz standartlarının artık Fiber olması gerekiyor aslında. VDSL2 Plus (35b)'yi ise ancak ve ancak ülkemizdeki dağlık yerlere, köy evlerine falan getirmeleri uygun olur. Ancak apartman, küçük apartman, tüm ilçe ve şehirlere direk FTTH getirilmesi zorunlu olmalı…

35b geldikten sonra zaten o kutu interneti fiberle aldığı için tıpkı ankastreden interneti fiber yerine cat kablo ile almam gibi bir durum söz konusu

2 Beğeni

Evet ama en doğrusu FTTH fiberdir. Günümüz standartı VDSL değil artık. Almanya’da bile isyan edenler var. Neden Fiber yerine VDSL2 Plus verdiklerini eleştiriyorlar artık. Almanya İnternet Servis Sağlayıcısının VDSL2 Plus videosuna gelen birsürü dislike sayılarıyla kendilerini belli etmişler zaten. Almanya gibi olmayalım.

Bu arada babam Almanca bildiği için bu videoyu izlettirmiştim hatta. İzlerken nedense ciddi suratla bakarak ve dudağını geriye iterek izlemişti. Almanları izlerken öyle bir psikolojiye giriyordu. :smiley:

Emin olun VDSL2 Plus en fazla 300 Mbps Download, 100 Mbps Upload verebilse bile yinede bir süre sonra bu hızlara alışıyorsunuz ve daha fazlasını istemeye başlıyorsunuz. En iyisi fiber bu yüzden.

VDSL2’ye yatırım yerine direk fibere yatırım yapmak en doğrusu.

evimde 90 mbps internetim var ve bazen arkadaşıma gidiyorum 10 mbps interneti var ve aynı deneyimi yaşıyorum pek bir fark yok sadece büyük dosya indirmek istersem o biraz zaman alıyor. 300 mbps yi aldıktan sonra neden daha fazlasını isteyebileceğimi bilmiyorum. Psikolojik olarak doyumsuzluğun dışında ihtiyacım olacak mı ki

Valla en güncel teknoloji denilince akla fiber gelir. FTTH en mantıklı yatırımdır bence. Ayrıca en son model modemler ve router’ların limitlerine ulaşmayı isterim şahsen. 10 Gbps simetriği uygun fiyata alabiliriz umarım. Wi-Fi teknolojisinin sınırlarına ulaşmak isterim. Wi-Fi 1/5 çektiği yerlerde bile bana yüksek hız sunabilir eğer hattım 10 Gbps olursa.

35b ye geçilmeli bakır kablodan daha iyi hizmet alırız hiç yoktan, fiber altyapısı olmayanlar için çok iyi olur.

1 Beğeni

Ancak yinede çok nadir yerlere 35b, yaygın olarak ise FTTH fiber bulunması gerekiyor. Gerçi bende VDSL2 Plus fetişi var. :smiley: Birer ruh hastalığı herhalde hahaha… Şaka bir yana cidden DSL fanlığım sebebiyle sırf o deneyimi yaşamak için VDSL2 Plus olan yere bile gidip, testler yaparım. Ancak yinede en iyisi fiber.

Evime DSLAM satın alıp, evime gelen fiberi o DSLAMA takıp, burnumun dibinden 35b ile internete bağlanıp, testler yapardım eğer zengin olsaydım. :smiley:

Ayrıca detaylı DSLAM inceleme videosu yapardım. İşlemcisi vs…

Teknolojinin zirvesine ulaşmayı severim genel olarak. Teknolojide sınır tanımam. Ruh hastası gibiyim bu konuda. :smiley:

Starlink Türkiye için pahalı bir teknoloji.

2 Beğeni

o yüzden 35b düşünüyoruz :slight_smile:

şu an aylık 700 tl civarında dolar kuru 5 6 bandına düşerse bide kullanılmaya başlandığında fiyatların 100 doların altına düşeceğini hesap edersek pek pahalı sayılmaz 1 gbps için

1 Beğeni