Gelişen teknolojiyle birlikte siber güvenlik tehditleri de her geçen gün artıyor. Peki bireysel olarak bu tehditlerden etkilenmemek için neler yapabiliriz?
Anti-Virüs programları her bireysel kullanıcı için kurtarıcı bir araçtır. Eğer çok sık dosya indiriyor ve bilgisayarınıza üçüncül kaynaklardan yüklemeler yapıyorsanız dosyalara enjekte edilen zararlı yazılımlar başınıza iş açabilir. Dosyanın sorunsuz olduğundan emin olmak için anti-virüsünüzü açık durumda tutun. Yine de mevcut anti-virüsünüz bazı dosyaları gözden kaçırabilir. Bunun için VirusTotal bağlantısı üzerinden dosyanızı yükleyin ve birçok anti-virüs için analiz yapılmasını sağlayın.
Dosyalarınızı barındırdığınız cihazlara çok mu güveniyorsunuz? Güvenmeyin. Ne olursa olsun dosyalarınızı güvenilir bulutlara ya da birden fazla cihaza emanet edin. Yedekleme işlemini birden çok alana yaptıktan sonra windows için yedekleme özelliğini de kullanmak isteyebilirsiniz. https://support.microsoft.com/tr-tr/windows/bilgisayarınızı-yedekleme-ve-geri-yükleme MAC İçin Yedekleme: Mac'inizi yedekleme - Resmi Apple Desteği
Lütfen parolanızı alperen123 yapmayın (benimki bu değil, denemeyin ) Peki ya parola nasıl olmalı? Her platform için farklı olmalı. Doğru parola birden farklı karakter içermeli. Yani bir adet sayı, bir adet simge gibi. Pekişmesi için size bir örnek vereyim: TurkNet1881*0. Bu şifre hem büyük harf, hem de birden fazla karakter içerdiği için Brute Force ve benzeri yöntemlerle kırılması neredeyse imkansız. E tamam da nasıl aklımızda tutacağız? Aynı olmasa da birbirine yakın olabilir. Mutlaka birkaç farklılık olmalı. Parola yöneticilerine ve tarayıcınızın parolalarınızı saklamalarına izin vermeyin. Bir de unutmadan iki aşamalı doğrulama yöntemini açın. Zira şifrem alperen123 olsaydı bile bu sayede hesabıma giriş yapıp forumu altını üstüne getiremeyecektiniz. (yapmayacağınızı biliyorum
)
E-postalar günümüzde birçok amaç için sıkça kullanılıyor. Mail yoluyla birçok dosya gönderilebildiği gibi, oltalama, veri çalma amacıyla oluşturulan sitelere de yönlendirilebiliyor. Bu tarz e-postalar aldığınızda kaynağını iyice incelemeden tıklamamanızı ve hiçbir dosyayı çalıştırmamanızı tavsiye ediyoruz.
Konumuzu birçok alana uygun şekilde özelleştirip detaylandırabiliriz. Sizce bu listelere neler eklenmeli?
Yorumlarınızı bekliyorum
- Bu Tarz Makaleleri Daha Çok Görmek İstiyorum
- Makale Görmek İstiyorum Fakat Konusu Bu Değil
0 oylayanlar