Yazılım Güncellemesi Yapmak Neden Önemli?

Okuma Süresi: 1 dakika, 51 saniye


Güncellemeleri bilirsiniz; bazen epey beklenir, bazen sürekli yapılır. Güncelleme ile karşılaştığınızda bunu ertelemek kolaydır. “Daha sonra anımsat” veya “ertele” butonları bize cazip gelebilir. Bu tatlı butonlar başımıza dert açabilir mi? Açabilir. Gelin güncellemelerin önemine birlikte bakalım.


3

  • Yazılım güncellemesi ne işe yarar?

Yeni bir yazılım güncellemesi geldiğinde bu birçok anlam ifade edebilir. Sorunsuz kullanımınıza rağmen göze batan-batmayan hataların kaldırılması, cihazınıza yeni özellikler eklenmesi ya da mevcut bir özelliğin revize edilmesi gibi işlevleri bir güncelleme ile edinebilirsiniz. Güvenlik açıklarının kapatılması, olası zafiyetlerin önlenmesi ise bu ifadelerden en önemlisi.


4

  • 1- Güvenlik Açıklarının Kapatılması

Evet, onlar. Ensemizdeler: Hackerlar, Bilgisayar Korsanları. Her yazılıma, güncellemeye “yeni bir açık bulabilirim” gözüyle bakıyor olabilirler. Şirketlerin de bu bağlamda en önemli kozlarından biri yamalardır. Korsanlar, yazılımlardaki güvenlik açıklarından faydalanarak amaçları doğrultusunda cihazınıza malware (kötü amaçlı yazılım) yerleştirebilir. Bununla beraber şifreleriniz ve önemli dosyalarınız hackerların eline geçebilir.


5

  • 2- Daha İyi Performans

Yazılım güncellemeleri yalnızca güvenliğinizi sağlamaz, donanımınızın daha verimli çalışmasına olanak tanır. Örneğin modeminize gelen bir güncelleme, modeminizin sağlıklı çalışmasını ve çeşitli yeni özelliklere erişmenizi sağlayabilir. Bilgisayarınıza gelen bir güncelleme, oyunlarda ve kullandığınız programlarda daha yüksek performans almanızı sağlayabilir. Telefonunuza gelen bir güncelleme, cihazınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilir. Bu gibi örnekler kullandığınız donanıma göre çeşitlendirebilir.


6

  • 3- Verilerin Korunması

Büyük dosyalarda ve verilerle mi uğraşıyorsunuz? Öyleyse dosyanızın güvenliği sizin için fazlasıyla önemli olmalı. Dosyalarınızın, verilerinizin başkasının eline geçmesini ister misiniz? İstemiyorsanız bu dosyalar sizin için epey önemli olmalı. Bilgisayar korsanları güvenlik açıklarını kullanarak dosyalarınızı şifreleyebilir, tekrar erişmeniz için sizden fidye talep edebilir. Verileriniz ise suçlular için altın değerindedir. Bu veriler ile suç işleyebilir, suç işleyecek kişilere verilerinizi satabilirler. Yazılım güncellemesi tüm bu kaygılarınızı yatıştırabilir.


7

  • 4- Kendin Ve Çevren İçin En İyisi

Yukarıda okuduklarının tamamı aslında sizin ile alakalıydı. Fakat ya bu güvenlik zafiyetlerinden etkilenmen, çevrene de zarar verirse? Ağınızdaki tüm insanların etkileneceği bir problemi hayal etmek bile kötü. Cihazınızı etkileyen bir virüs arkadaşlarınıza, eşinize ve dostlarınıza bulaşabilir. Anti-Virüs programları cihazınızı koruma konusunda epey başarılı olsa da tehditlerden korunmanın yalnızca virüs koruması olmadığı konusunda da bilinçlenmemiz gerekir.

Yine sizinle ilgili olan bir şeye dönelim. Cihazınızı daha verimli ve stabil kılmak, Cihazınıza yeni özellikler eklemek ve performansını arttırmak sizinle ilgili. Bu opsiyonlar keyifli görünüyor. Bunları yaparken de artık daha güvenli olacaksınız. Bunun için ertelemek yerine destekleyen cihazlarda yazılım güncellemesini otomatikleştirmeyi tercih edebilirsiniz.


Yazıyı beğendiniz mi? Okuduğunuz için teşekkürler :heart_hands:

  • Beğendim :smiling_face_with_three_hearts:
  • Beğenmedim :disappointed:
0 oylayan

Şunu da okumak isteyebilirsiniz: https://forum.turk.net/t/siber-guvenlik-ve-farkindalik/

1 Beğeni

Asus AC51 ve eski iphone kullanıcıları yazılım güncellemesinler :smiley: onlar harici güncel kalmak her zaman iyidir

3 Beğeni