SAYE yani sanal ayrıştırılmış yerel erişim

Öncelikle, fiberde hızlar kayıpsızdır yani 1 Gbps verilirse 1 Gbps alır. Hız testinde 1 Gbps alamamasının sebebi, kullandığı ethernet kartıyla alakalı muhtemelen. 2.5 Gbps’lik bir ethernet portuna sahip olursa, 1000 Mbps’i görebilir. Bunun bir örneğini Mesut Çeviğin TurkNet Fiber videosunda da görebilirsiniz. 1 Gbps’lik portların limiti var ve 950 Mbps civarında oluyor.

Oysa ki, DSL teknolojisinde, hız biraz kayıplı gelmekte. Yani şuan Türk Telekom ADSL hatlarda eğer 800 Kbps limitleyerek Upload veriyorsa, hız testinde 600 ila 660 Kbps civarı bir Upload hızı görürüz. Mesela benim Download hızımda şuan limitleme yok ve ADSL kullanıyorum. Modemime gelen Download hızı 14200 Kbps. Hız testinde ise 12.2 Mbps çıkıyor. Yani 2 Mbps kayıplı olarak. Bu, DSL teknolojisiyle alakalı bir durum.

Benim modeme gelen en yüksek Upload hızı 1085 Kbps ama Türk Telekom en fazla 800 Kbps Upload’a izin veriyor yoksa 1085 Kbps almakta mümkün olurdu. Türk Telekom, 800 Kbps Upload verdiği için, bana hız testinde en fazla 0.65 ila 0.66 Mbps Upload geliyor. Ancak, 1085 Kbps Upload verilse, hız testinde 1.10 Mbps civarı bir Upload hızı alabilirdim.

1 Beğeni