Nasıl hatalı olabilirim? İnsanlar bana 800 Kbps’ten daha yüksek Upload alamazsın derdi. Bi’ ara kazara 1024 Kbps Upload paketi tanımlanınca, dosyalarım daha hızlı yüklenmeye başladı ve hız testinde 0.90 Mbps Upload görmeye başlamıştım. Bu olaya şahidim yani ve elimde kendi videolu kanıtım var?
Buyrun işte kanıtım:
Yani amacım sizi sinir etmek değil ki? Bi’ bildiğim var ve elimde kanıtlı videom bile var. 
Aynı ev, aynı saha dolabı, aynı altyapı ama videodaki tek fark o zamanlar bana 1024 Kbps Upload hızı tanımlanmıştı. Şimdi ise 800 Kbps veriyorlar bana.
Uyanın lütfen. Olay düşündüğünüzden daha farklı.
Özet: Türk Telekom, kendi kararları doğrultusunda ADSL için belirli port standartları belirlemiş. Türk Telekom’a göre ADSL’de en fazla izin verdikleri hız profili; 16 Mbps Download, 800 Kbps Upload şeklinde. Ama bu Türk Telekom’un belirlediği şeyler. Teknik olarak daha yükseğide mümkün. Teknik olarak ADSL2+ Hattından en fazla 24 Mbps’e kadar Download ve 1.30 Mbps’e kadar Upload hızı almak mümkündür. Ayrıca ADSL2+ AnnexM modülasyonu etkinleştirilirse, Upload 3.5 Mbps’e kadar çıkabilmekte. Tabii ki santrale olan mesafe, alınabilecek hızı etkiler. Ancak, teknik olarak daha yüksek hızlarında ADSL için mümkün olduğunu unutmayalım.
Türk Telekom’un VDSL2 altyapısında Upload hızını eskiden en fazla 4-5 Mbps verirlerdi. Ve derlerdi ki; “Hattınız en fazla 4-5 Mbps Upload hızını destekliyor.” diyerek millete yalan atarlardı. Corona virüs sebebiyle herkes online eğitime saldırınca Upload yetersiz kaldı ve Türk Telekom’a şikâyetler yağınca, Türk Telekom geçici olarak VDSL2 kullanıcılarına 8 Mbps Upload vermeye başladı ve bunu sadece internet paketini güncelleyerek yaptı. Ayrıca VDSL2 (17a) en fazla 50 Mbps’e kadar Upload destekler. Ama Türk Telekom, ADSL’de olduğu gibi VDSL2’de de Upload’ı limitli veriyor. İnsanlar kendi modemlerindeki xDSL ekran görüntülerini paylaşmış. Bazılarına bakıyorum, adamın altyapısı Türk Telekom VDSL2 ve 45 Mbps Upload desteklediğini görüyorum ama Türk Telekom en fazla 8 Mbps vermiş…
Ülkemizdeki çoğu Türk Telekom aboneleri, bu limitlerin farkında bile değil maalesef. Çoğunun tek derdi video izlerken ve sosyal medyada takılırken donmaması, sayfaların geç açılmaması… İnsanlar kendilerini bu kadar kısıtlarsa ve Türk Telekom’a karşı sessiz kalırsa, Türk Telekom böyle limitleme yapmaya devam eder.
Benim mesela 1 TB taşınabilir hardiskim var. 1 TB Cloud satın alıp, o verilerimi hızlıca cloud’a aktarmak isteyebilirim. Kendime 4K 60 FPS oyunları kaldıran bir bilgisayar alıp, 50.000 Bitrate ile 4K 60 FPS yayın yapmak isteyebilirim mesela. Ülkemizde, modern internet kullanıcı sayıları git gide artıyor ama yetersiz. Herkesi bilinçlendirsek, aslında şuana kadar Upload limiti diye birşey kalmazdı. Altyapında ADSL olsa bile, mesela santrale çok yakınsan, rahat 24 Mbps civarı Download ve 1.10 Mbps Upload görebilecektiniz. Ancak, Türk Telekom yüzünden, santralin dibinde olsanız ve VDSL2 altyapınız olsa bile, size verecekleri en yüksek Upload şu an 8 Mbps’tir