Mikrotik Router SFP Portu

Merhaba

Şuan evimde aktif olarak mikrotik router kullanıyorum. Sfp ile fiber bağlanabiliyor. Merak ettiğim konu bu porta gigafiberi bağlayabiliyor muyuz

1 Beğeni

@KYTECHNGAMING SoL fiber için denemişti, sanırım sağlayıcı tarafındaki engellerden dolayı başarısız olmuştu, Gigafiberde aynısı olur mu bilmem. SFP portunun çalışması için o porta bunun gibi cihazlar takılması lazım. Sonrasında TurkNet GigaFiber kablosunu bu modüle takıyorsunuz
resim

Evet cihazın türleri var. Fiber kablosunun ucu nasıl geliyor acaba. Çift mi tek mi ?

Merhaba kurumsal müşteriye sfp seçeneği sunuluyor. Bireysel müşteri için birkaç yerde gpon seri numarasını değiştirerek farklı gponlar kullanan kişiler olduğunu okudum. Benim tahminim size sfp vermezler ama sfp edinip seri numarasını olt üzerine kayıt etmelerini isterseniz yapacaklardır. Ben de aynı şeyi yapma planındayım. Düşüncem üzerinde gpon onu etiketi bulunan bir sfp yeterli olacak. Seri numara vs değiştirmek yerine türknetten benim sfp mi kaydetmesini talep edeceğim.
Diğer konu sfp portunuz 1gblik uygun sfp modül almalısınız.

1 Beğeni

TurkNet müşteri hizmetleri izin yok diyor kendi verdikleri haricindeki ONT’lere. Teoride mümkün ancak pratikte değil.

Kendi verdikleri modemin MAC adresini girdiğimizde bağlanabiliyor olmamız lazım. Mikrotik üzerinde MAC adres girme penceresi var. Ben de sorup öyle almayı planlıyorum. Pahalı cihazlar boşa para vermek gereksiz olur.

MAC kontrolü yeterli değil ki o tarafına baktığını bile zannetmiyorum. Nokia-Alcatel sahalarda çok rahat Fake05 yani yetki okey verebiliyor.

Özetle OLT’de tanımlı olmalısınız. OLT sunucu tarafında bulunur.

MAC tek şart değil. GPON seri numarası var. Bunu bir şekilde alacağınız modülde tanaımlama imkanınız olsa bile yine farklı güvenlik tedbirleri sizin bir yerden patlak vermenize sebep oluyor.
Bu arada kafanıza göre de modül alamazsınız imkan olsa bile. Aldığınız modül GPON ONT SFP olacak. O da yetmeyecek TurkNet tarafındaki cihaz neyse onun da uyumlu olması gerekecek ki çalışsınlar.

copper SFP alırsın… turknetin verdiği ONTye CAT6 veya CAT7 ile bağlayabilirsin.

MAC address clone ile çalışır.

Stok Kodu : S-RJ01 veya S-RJ10 (SFP+ destekliyorsa router)

1 Beğeni

Amaç ontyi aradan kaldırmak. Hem enerji tasarrufu (ups kullanımında daha uzun süre) hem aradaki dönüşümleri azaltarak bağlantı kalitesini arttırmak.

1 Beğeni

Arkadaş TurkNet ONTyi bile kullanmaktan istemiyor

sana bir avantaj sağlamaz kardeşim. turk operatorler jumbo frame ve/veya MRRU protokolünü desteklemiyor. yaktığı elektrikte SFP moduluyle neredeyse denktir.

köprü modundaki routerlar, switchler ve dönüştürücüler (CPU kullanmadığı için) performansı düşürmez.

hızın ve pingin %1-2 bile fark etmeyecektir; gene de yapacaksan yolun ve bahtın açık olsun…

Daha fiberi bağlanmadı. Sonlandırma uçlarını görmedim. Ont cihazı var ise onu da direkt girebilirim mikrotik routera. Benim sanırım daha 5 ayım var

ONT güç gereksinimi 6W. Sfp modül ise 1W ile çalışıyor. Aradaki 5W ile bir AP besleyebilirim. (Şu an ki kurulumumda 30W bile kullanmıyorum bu nedenler 5W benim için değerli)
Sistemimde ups kullandığım için ont yi de bu ups ile kullanabilmem için en az 20 voltla çalışabilecek hale getirmmem gerekiyor. (DC ups kullanıyorum kendi yapımım) sfp modül ile bu modifikasyona ihtiyacım kalmayacak ve 50 volt beslemeye çıkabileceğim.

Bir diğer konu trafik iki kere switch cipinden geçiyor biri ont de diğeri routerda. Sfp ile bir switch çipinden geçecek. Bir switch çipi gereksiz. Gpon gereği kullanılan şifreleme için işlemci kullanılıyor ama o sfp modülde de aynı olacağı için onun bir etkisi olmayacaktır. Arayüze sahip olmayan bir sfp daha avantajlı olur.

Teşekkürler :grin: yapabilirsem paylaşırım herkes faydalanır.

1 Beğeni

Bunlar Ethernet uçlu ama ONT cihazını iptal etmek istiyorum.

Burada @A.OZGUR arkadaşın dediği gibi kayıt açıp alacağım SFP’nin seri numarasının OLT’ye kayıt edilip edilemeyeceğini sorabilirsin? ISS tarafından OLT’ye kayıt edilmeden mevcut ONT ile aynı model dışında farklı bir ONT/ONU kullanılamıyor anladığım kadarıyla.

hocam switch çipi detaylı packet-processing yapmaz, sadece başlık okunuyor. arada bridge (köprü) modunda router koysan bile packet-processing yapmıyor. FASTPATH denen bir kanaldan transfer ediliyor veri. kablo (port) hızındadır…

sonuç olarak performans artışı gözlemleyemezsiniz. JUMBO FRAME veya MRRU protokol desteğini açtırabilirseniz durum değişir.

5W enerji tasarrufu sizin için değerliyse birşey diyemem, tasarruflu bir ampül bile 10W harcıyor…

işiniz gücünüz rast gelsin; başarılar…

1 Beğeni

Dediğim gibi 30w lık bir sistemim var ve küçük bir ups ile 20 saat kadar elektriksiz çalışıyor. O 5 watı kazanırsam 24 saat çalışacak :grin:

Bir diğer soru belirdi aklımda hiçbir işleme vs yok ise gponda ısıyı üreten ne olabilir?

Hiçbir işleme yok demedim hocam. Lütfen.

Packet headers inceleniyor. Port hızında FASTPATH ile trafik akıyor.

Burada önemli olan paketlerin kablo (ve port) hızında iletilmesidir.

Isıyı üreten sinyal buluşması ve dönüşümü, headerlerin okunması ve hızlıca akış sırasında input/output nedeniyle tüketilen elektriktir. Gpon sfp takarsanız o da ısınacak.

Bildiğiniz gibi kâinatta hiçbir cisim ve enerji yok olmaz, sadece başka bir şeye dönüşür. Burada elektrik enerjisinin cüzi bir kısmı ısı enerjisine dönüşüyor çok normal olarak. Enerji verimliliği ile de ilgili konu. Ancak şunu söyleyim,
Evimde üç tane sfp modülüm var ve hepsi çalışırken ateş gibi… (çipli çoğu cihaz ısınır)

Tekraren işiniz gücünüz rast gelsin, başarılar

Not, ben işinize karşı değilim ancak tasarruf edeceğiniz 5watt size ne kadara mal olacak, bunun değerlendirmesini yapmalısınız (fizibilite)

Hem de ne biçim. :slight_smile: ondan Heatsink takıyoruz olmadı fan üfletiyoruz.