Keenetic, Tplink VR300 ve Asus Ac-750 arasında kalınca

Hız değerlerinizi pek bilmiyorum ancak sürekli devam eden download süresince modem bunu kaldıramayı önceliklendirmeyi yapamayacaktır. Üst düzey modemler gelişmiş QoS ile bunu düzenleyebilirken Keenetic tarafında bunla alakalı ‘net’ bir gelişme yok. CLI komutları arasında SQM ile alakalı detaylar olmasına karşın ben bu özelliği aktive edemedim Keenetic cihazlarda. Onlar varsayılan olarak eski tip AQM ile ve fq_codel ile gelmekteler. Size biraz karışık geldiyse bunlar paket sıralama ile alakalı bazı protokoller diyebilirim. Bu nedenle OpenWRT destekli bir router araştırmanızı tavsiye ederim öncelikle.

Bluetooth tarafında ise yukarıda da görebileceğiniz üzere iki protokol de aynı frekans bandı üzerinden yayın yapmakta. Farkları bölünmüş kanallar ve taşıyabildikleri veriler olarak özetlenebilir. Bluetooth kulaklık ya da fare ya da herhangi farklı bir cihaz telefona ya da pc’ye bağlı olduğunda bağlantı stabilitesi zarar görüyor. Yani hatta parazit meydana geliyor. Ancak 5Ghz bandına geçerseniz ikisi da farklı frekans aralıklarında olduğu için herhangi bir çakışma yaşamadan yüksek bağlantı hızını deneyimleyebiliyorsunuz. 5Ghz’in handikaplı tarafı ise frekansı yüzünde uzun mesafelere ulaşamaması. Ancak ulaştığı noktada halen daha yüksek veri transfer hızını mümkün kılması onu bir miktar daha kullanışlı yapıyor. Misalen 2.4Ghz bandında modemden 3 oda ötede olduğunuzu varsayalım. çekim gücü yüksek görünürken indirme hızınız bir hayli düşecektir. 5Ghz tarafında ise aynı mesafede çok düşük bağlantı gücüne sahip olsanız bile muhtemelen kopma seviyesinde değilse bağlantınız 2.4Ghz’den daha hızlı bir indirme hızı deneyimleyeceksiniz.

Bu nedenle ben 2x2 2.4Ghz ve 2x2 5Ghz destekli modem ya da router’lara yönelmenizi öneririm.
Oyun olayıyla alakalı da Bufferbloat Nedir? konumu inceleyebilirsiniz. Testleri gerçekleştirerek cihazınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dipnot: Aktif OmniDSL kullanıcısıyım :d

1 Beğeni