Malesef bu şekilde bağlantı sağlayamazsınız.
dhcp çakışması olabilir mi? powerline ünitesinin ve ana modemin ip dağıtım aralığını sınırlamak çözüm getirebilir belki.
Merhaba, daha önce Kablosuz Bağlantı Üzerinde "IP Adresi Alınamadı", "İnternet Kullanılamıyor" Hatası - PsikologKedi tarafından #19 şeklinde bir şeyler denemiştik. Ancak sizin bahsettiğiniz şeyi nasıl yapabilirim bilgim yok ?
Burada ki konunun içinde benzer sorun paylaşılmış gibi. Eğer powerline üzerinden yapabiliyor iseniz powerline DHCP dağıtımını kapatın veya powerline ana ip si değişiyor ise 192.168.1.201 olarak değiştirin. DHCP aralığı değişiyor ise oradan 192.168.1.201 ile 192.168.1.250 yapın. Powerline üzerinde değişiklik olmuyor ise Modem (dağıtıcı) üzerinden DHCP dağıtımını her cihaz üzerine tek tek elle ip atayarak yapmanız olası görünüyor. Cihazların menülerini bilmediğim için bu şekilde bir yol sundum. @KASPAROV arkadaşım müsait ise o bu konuda yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Bol şanslar.
Merhaba,
Bahsettiğiniz şekilde;
- Powerline Lan IP adresini modemde rezerve ettirdim.
- Powerline Lan IP adresini powerline üzerinde statik olarak ayarladım.
- Powerline üzerinden ilgili IP havuzunu 192.168.1.200 - 249 şeklinde aktif ettim. IP ataması powerline üzerinden yapılsa da “İnternet Kullanılamıyor” hatası aldım. Ki daha önce de bunu denediğimde aynısı olmuştu.
- Daha sonra bahsettiğiniz gibi IP havuzunu 192.168.1.201 ile 192.168.1.250 yaptım. IP ataması powerline üzerinden yapıldı ve internete bağlanabildim.
- Aradan yaklaşık 1 saat geçti. Sorunsuz şekilde evdeki iki telefonu bağlayabildim.
- Modeme bağlanıp tekrar Powerline’a bağlanayım dedim. İşte burada olan oldu. IP atanabildi ancak “İnternet Kullanılamıyor” hatası vermeye başladı. Bir de Macbook’ta denedim. O direkt ilk denemeden “abi sal beni. bağlanamıyorum” diyerek ağlamaya başladı.
- Telefonu kendi haline bıraktım. Kendi kendine bir kaç dakika önce bağlanamadığı Powerline’a bağlanıp internet kullanıyor Dedim aha düzeldi. Modeme bağlayıp tekrar Powerline’a geçtim. Yine “İnternet Kullanılamıyor” demeye başladı.
Özet: DHCP havuzunu Powerline üzerinden yaptığımda ya da manuel atadığımda IP ataması oluyor ancak “İnternet Kullanılamıyor” hatası veriyor er ya da geç.
DHCP havuzunu modem üzerinden dağıttığımda ise Powerline’a Wi-Fi ile bağlanan cihazlara IP ataması yapamıyor.
Kısa bir süreliğine kablosuz ağların tamamını şifresiz yapıp deneyebilir misiniz? Gerçekten garip bir problem ile karşı karşıya kalmışsınız. Son olarak aklıma şifreleme hatası olabilme ihtimali geldiğinden bu şekilde bir öneri yaptım. Cihazın üreticisi üzerinden destek almak dışında yapılabilecek şey kalmamış. Bol şanslar
Merhaba Hocam,
Siz bu mesajı attığınızdan beri telefon bir şekilde Powerline ağına bağlanmış vaziyette internete girebiliyordu. Bir önceki mesajda belirttiğim gibi, “İnternet Kullanılamıyor” hatası verse de X süre sonra kendi kendine bağlanmayı başarıyor. Ancak Modem / Powerline arası geçiş yapar yapmaz yine “İnternet Kullanılamıyor” hatası veriyor.
Hem modem hem powerline’da şifrelemeyi kaldırıp denedim. Yine aynı hatayı veriyor. Cihaz üreticisi de işin içinden çıkamadı Başka bir modem ile deneme yapın dediler. Müsait bir zamanda Keenetic Extra DSL (KN-2112) şunu alayım diyorum.
Konu Özeti Ve Sorularım;
- Keenetic Lütfen Kabloyu Kontrol Edin sorunu neden olmaktadır ?
- Ağ portlarındaki FDX 100M ve FDX 1.0G farkı nedir ?
- Router Bridge Modu nasıl yapılır ? Gerek var mı ?
- Modem - Router arası Wi-Fi geçişleri sorun yaratır mı ?
- Keenetic modemin ayarları vs var mıdır ? Ek yapmam gereken şeyler ?
Keenetic Extra DSL (KN-2112) cihazı bu gün ulaştı. Ancak çözemediğim bir şey var.
Ethernet bağlantısı kısmında “Lütfen kabloyu kontrol edin” şeklinde bir uyarı bulunuyor. Kutudan çıkan ethernet kablosuyla bağlanmayı denedim. Yine aynı hata yer alıyor. Kabloyu tak-çıkar yaptım bir ara düzeldi. Sonra tekrar aynı uyarıyı veriyor.
TP-Link Ethernet Kablosu Üzerinden Yapılan Test
TP-Link’in ethernet kablosuyla yaptığım testerde Ağ Portları kısmında FDX 100M (Sanırım 100 Mbps) yazmakta.
Keenetic Ethernet Kablosu Üzerinden Yapılan Test
Keenetic ethernet kablosuyla yaptığım testerde Ağ Portları kısmında FDX 1.0G (Sanırım 1 Gigabit) yazmakta.
Kabloları taktığımda portlardaki bu farklılığın sebebi nedir ? TP-Link’in modemi de gigabit ethernet destekliyor. Ancak onun kablosunu kullandığımda 100 Mbps değeri görünüyor.
Aşağıya bağlı olan PC’nin bağlantı değerlerini ekliyorum. Masaüstü PC’de gördüğünüz üzere 100 Mbps hız sunuyor nedense.
Bu arada bu konuyu açmama sebep olan Powerline, ne yazık ki Keenetic modem ile de IP alınımı yapamadı. Yine evdeki kimi cihazlar bağlandı kimisi bağlanmadı Powerline’ı kaldırdım komple.
En nihayetinde evime Daire içindeki kabloları Türknet mi karşılıyor? - PsikologKedi tarafından #4 konusunda bahsettiğim şekilde Cat5e kablo çektirdim. TP-Link Archer VR400 V2 cihazını router olarak kullanıyorum şu an.
Ancak internetten araştırdığımda köprü modu vs bir sürü olay var. Ben bunu TP-Link Archer üzerinde beceremedim bir türlü. Tek yaptığım modem ile aynı IP havuzundan bir IP atadım router’a. Modemin LAN portlarına bağladığım Ethernet kablosunun diğer ucunu Archer VR400 | AC1200 Wireless VDSL/ADSL Modem Router | TP-Link Türkiye bu cihazın WAN portuna bağladım. Eninde sonunda bağlandı internete. SSID değerlerini de aynı yapabilirim belki.
Bridge mod vb şeyler gerekli midir ? Doğru mu ayarlamışım emin olamadım
Aynı ya da farklı SSID değerlerinde sürekli iki cihazın Wi-Fi ağları arasında geçiş yapmam sorun yaratır mı ?
Keenetic modemin ayarları vs var mıdır ? Ek yapmam gereken şeyler ?
Teşekkür ederim yardımlarınız için.
Tek tek gidelim;
Öncelikle kablo hatasının sebebi hakkımda tahminlerim var fakat kesin bir bilgim yok, o yüzden daha önce deneyimlemiş birisinin cevaplaması daha doğru olur.
FX100M ve FX1.0G kısaltmalarındaki FX, full duplex (çift yönlü) anlamına geliyor. Bu da bağlantınızın her iki yönde de (tx ve rx, veya upload ve download) aynı anda verilen hızları sağlayabileceğini gösteriyor. Basitçe, aynı anda hem 1Gbps download hem de 1Gbps upload yapabilirsiniz full duplex 1Gbps bağlantıda. FX100M de full duplex 100Mbps bağlantı oluyor aynı şekilde.
Kablolardan farklı hız alıyor olmanızın sebebi ya kablo standartı farkıdır (CAT5, 5E, 6 şeklinde gidiyor) ya da bir kabloda hasar vardır (daha önceki bükülmelerden vs kaynaklı). Keenetic modeminizle gelen kabloyu kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
Köprü modu da RFC1483 olarak bildiğimiz enkapsülasyon yöntemi. Basitçe DSL modeminizin sadece modem olarak çalışıp veri alışverişini sağlamasını, modeminize bağladığınız başka bir routerın da PPPoE üzerinden (Türkiye için geçerli, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir) IP alarak internete çıkışı gerçekleştiren cihaz olmasını sağlıyor diyebiliriz ev kullanımında. Bu yöntem genelde özellikleri kısıtlı ISP modemlerinde tercih edilen bir yöntem, işbu modemlerin bin türlü sorunu da olabiliyor malum. Bu açıdan oldukça mantıklı bir seçenek aslında ISP modemleri için. Fakat satın aldığınız Keenetic modem oldukça dolu ve güzel bir modem. Kendisini devre dışı bırakmanız gereksiz olur. Ayrıca çoğu durumda köprü moduna aldığınız modemin Wi-Fi özelliğinden de feragat ediyorsunuz (şart değil fakat bu şekilde bir konfigürasyon çoğu cihazda mümkün değil, mümkün olanlarda da oldukça karışık). Köprü modunun sizin kullanım senaryonuzda herhangi bir faydası yok kısacası.
-
soru için, normal şartlarda sorun olmaması gerekiyor. Modeminizin DHCP’sinden tüm ayarları yapıyorsunuz, daha sonrasında da bir router veya access point bağlayıp işbu routerın veya access pointin DHCP sunucusunu kapatıyorsunuz. Cihazlarınız da istedikleri zaman sorunsuz şekilde roaminglerini yapıyorlar.
-
soru için de, temel ayarları yapmış gibi gözüküyorsunuz. Ekstra bir sorunuz olursa her zaman forum üzerinden bir konu açarak sorabilirsiniz. Yeni modeminizi güle güle kullanmanız dileklerimle
Teşekkür ederim. Modemin yanında gelen kabloyu taktım. Her ne kadar ulaşamasam da 1Gbps görünsün
- Şimdilik farklı SSID olacak şekilde ayarladım. En azından hangi cihaza bağlandığım belli olsun. Çünkü kimi zaman telefonlar, laptoplar bu geçişi yapmıyor.
- En basic haliyle kurulumu yaptım. İşimi görüyor mu, evet. Hem de fazlasıyla. TP-Link’in arayüzüne göre çok karışık bir arayüzü var Keenetic’in. Çözmek zaman alacak gibi. Özelliklerin %90’ını kullanmayacağım belki de. Ancak çoğu şeyi kendi ayarlamış gibi.
Keenetic’in bu modeli için evin öteki ucundan 5Ghz. Wi-Fi sinyali TP-Link’e göre daha kaliteli geliyor gibi. Speed Test’de iyi sonuç çıkardı. En azından çıplak gözle gözlemlediğim bu yönde.
İyi dilekleriniz için teşekkürler. Daha iyisi size olur inşallah.
Orası WAN arayüzü. Dsl kullanıyorsunuz, orası ile işiniz olmadığı için ethernet menüsüne girip en altttan bağlantıyı sil diyebilirsiniz.
Teşekkür ederim. Ethernet ile internet alsaydım (başka modemden gelen interneti kullansaydım) modemin WAN portuna takmam gerekecekti değil mi ? Ethernet kablolarından birini bir ara o şekilde takmıştım. Sanırım ondan sinyal alamadığı için o uyarıyı verdi.
https://help.keenetic.com/hc/tr/articles/360000379159-Ethernet-üzerinden-internet-bağlantısı şurada da anlatılmış.
WAN : İntereneti modeme aktarır. ( İnterneti olan bir cihazın LAN girişinden çıkış alıp uzak yere bağlayacağın cihazın WAN bağlantısına takılarak interneti aktarmış olursun.
LAN : İnterneti dağıtımı için kullanılır. ( Pc , tv , başka modemlere kablolu internet aktarır.
Keenetic gibi cihazlarda aşağıdaki resimdeki gibi istediğin porta istediğin gibi ayarlıyabiliyorsun.
Port ayarlamanın bir etkisi oluyor mu ? Şu an her şey çalışıyor cihazda. Ethernet menüsünden bağlantıyı silmiştim çünkü.
Sadece bilgi amaçla yazdım. Hiç bir sorununuz yoksa iyi kullanımlar.