Kablosuz Bağlantı Üzerinde "IP Adresi Alınamadı", "İnternet Kullanılamıyor" Hatası

Sıfırladığınız halde düzelmemiş olması bir soruna işaret ediyor olabilir. TP-Link desteğe yazmanız bu noktada en doğrusu sanırım. Burada aklıma gelen tek muhtemel sebep Interface Grouping içindeki ayarların bozulmuş olması olabilirdi, ama cihazı sıfırladığınız için normalde o ayarların da sıfırlanmış olması ve her şeyin sorunsuz çalışıyor olması gerekiyor. Bu noktada artık yapabileceğiniz en iyi şey powerline cihazınıza kablo üzerinden başka bir access point veya router bağlamanız olabilir, kablo üzerinden bağlantı kurulduğunda sorun yok gibi gözüküyor.

Ama öncelikle TP-Link’in ne diyeceği önemli. Belki bir arıza vardır, değişim veya iade yapılır.

Merhaba ben birşeyler daha denemenizi isteyeceğim

Alttaki görsel doğru ana modem bu şekilde ayarlanmalı. Ana modemin sistem araçları kısmında zaman ayarları var bu kısmın doğru olduğunu onaylayın.

Powerline kısmında alttaki görseldeki gibi ip dinamik ip ve dhcp kapalı olmalı. Sysytem tools kısmından time settinge bakıp bu kısmında doğru zamanı aldığını doğrulayın.

Ayarları yaptıktan sonra tekrar hatanın gerçekleşip gerçekleşmediğini deneyin ve hata gerçekleşirse her iki cihazında sistem araçlarında sistem günlüğü (system log) kısmındaki hataya ait zaman aralığındaki girdileri paylaşın bakalım hata neden kaynaklanıyormuş.

1 Beğeni

Hem size hem de @CKLasT’a teşekkür ederim. Fazlaca yardımcı oldunuz ve bilmediğim çok şeyi öğrenmeme fayda sağladınız.

@CKLasT bana Deco M4 | AC1200 Tüm Ev Mesh Wi-Fi Sistemi | TP-Link Türkiye ya da tp link deco m4 yada RE705X | AX3000 Mesh WiFi 6 Extender | TP-Link önerdi.

Daha önce Airties Air 4430 vb bir şey kullanıyordum. Modem evin bir ucunda. Diğer ucundaki salonda da akıllı TV var. Modemden salona gelen hız 30’a düşüyordu. Menzil genişletici de bu hızı 20 ye düşürüp menzilini genişletiyordu. Minimum hız kaybıyla salona kadar internet lazım olduğu için (modemin konumunu değiştiremiyorum ne yazık ki) TPLink bana powerline önerdi. Ki bu da modem kadar verimli olmadı. Modemden aldığım 100 Mbps hız Powerline ile salonda 60 Mbps’a düşüyordu. 2.4 GHz olduğundan mı yoksa elektrik hattında kayıp mı oluyor sebebini çözemedim.

Özetle, modem kablolu ve kablosuz 100 veriyorsa salonda ve evin diğer ucunda aynı hızı kayıpsız almamı sağlayan bir çözüm lazım. Tabi ethernet girişleri de olsa iyi olur. Her ne kadar kablolu şekilde TV’ye bağlasam da, elektrik hattından dolayı kayıp oluyor sanırım.

Bu doğrultuda nasıl bir çözüme yönelmeliyim ?

• Router aldığımda mevcut modemim arasıyla bağlantısını kablolu yapmam gerekecek sanırım. Kablosuz çözüm olarak geriye Range Extender ve Deco kalıyor.

Range Extender: RE705X | AX3000 Mesh WiFi 6 Extender | TP-Link
Deco: Deco M4 | AC1200 Tüm Ev Mesh Wi-Fi Sistemi | TP-Link Türkiye
Router: Wi-Fi Routerlar | TP-Link Türkiye

Rica ederim, ne demek. @CKLasT 'a özellikle ben de teşekkür ederim. Elimde TP-Link modem olmasına rağmen daha önce hiç bu menülerin derinliklerine ve cihazın detay özelliklerine dikkat etmemiştim, hiç bilmediğim şeyler öğrendim sizin gibi.

Evet, router alırsanız kablolu olarak bağlamanız gerekiyor modeminize (powerline üzerinden veya direkt kablo çekerek). Ben sizin yerinizde olsam powerline üzerinden kablolu şekilde (kısa ethernet kablolar mevcut, 30cm 50cm gibi) bir access point veya router ile evin az çeken bölgesine interneti taşırdım, hem maliyeti mesh gibi çözümlere göre çok daha az olurdu hem de 60Mbps hıza kesintisiz bir şekilde ulaşırdım.

Powerline hız kaybı da söylediğiniz gibi oluyor, elektrik hattında bir miktar kayıp yaşanıyor. Bu kayıp, tesisattan tesisata değişiyor ve tamamen şans meselesi. Bu kayıp sonucunda geriye kalan hız da powerline adaptörün hız standartına göre değişiyor.

Mesh sistem (TP-Link için Deco ürünleri) en rahat ve en yüksek performansı alacağınız çözüm olacaktır muhtemelen, fakat maliyeti biraz yüksek olur. Tamamen tercihinize kalmış.

Mesh sistem için linkini bıraktığınız Deco M4 ve Deco S7 modellerinden birisini tercih edebilirsiniz. İkisi de gigabit portlara sahip olan güzel ürünler.

Router için de tercihinize bağlı olarak TP-Link, Asus veya Keenetic markalarını tercih edebilirsiniz. Router olarak sınırsız seçeneğiniz var, bütçenize uyan ve özelliklerini beğendiğiniz bir modeli satın alabilirsiniz. Tercih sırasında aklınıza takılan sorular olursa, burada hep birlikte yardımcı oluruz.

Access pointlerin genelde sadece bir adet ethernet portu bulunuyor, eğer kablolu kullanım tercih edeceğiniz cihazlarınız varsa (laptop gibi) bu konuya dikkat etmenizde fayda var.

Range extender çok tavsiye etmiyorum, onun yerine router veya access point tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Range extender kullanıyorum, Modem mesh olduğu için çok güzel gidiyor. Vr400 v3 modelini kullansaydı mesh sistemi vardı onları önderirdim.

Merhaba,

Powerline’da bahsettiğiniz ayarları güncelledim. Zaman dilimi hatalıymış. Onu düzenledim.

Bundan sonraki ilk denememde 192.168.1.102’ye bağlandı. Daha sonra modemin wi-fi ağına geçiş yaptım. Ona da 192.168.1.102 şeklinde bağlandı. Tekrar powerline’a bağlanmak istediğimde (22:08 civarı) IP Adresi Alınamadı hatası aldım. Aşağıda modemin zaman dilimiyle birlikte modem ve powerline üzerindeki sistem günlüğü mevcut.

İşaretlediğim girdilerin olmaması gerekli. Birde sanırım powerline 10 sattir açık. Powerline üzerinde sorun var. DHCP serveri tetikleyen birşey var bunu çözerseniz çalışacak. Ayarlar içinde bunu tetikleyecek birşey varmı kontrol edin. NTP sunucusu kısmına tr.pool.ntp.org adresini eklerseniz saati kendisi güncellesin. En son girdide dhcp server etkinleşmiş görünüyor.

Şöyle bir konuyla karşılaştım, TP-Link’in bazı powerline ürünlerinde kapatılamayan DHCP hatası varmış anladığım kadarıyla. Belki de bütün sorunların sebebi bu hatadır.

Konuyu daha sonra okuyacaklar için de düzeltme yapmam gerekiyor;

Daha önce TP-Link ürünlerinde bu atraksiyonlara girmediğim için tecrübem yoktu fakat bu konuyla birlikte tecrübe edindim, sizlere de açıklayayım. Bu şekilde bir routing yapılabilmesi için, Advanced ayarlara geçip Network menüsü altındaki ETH Internet sekmesinden WAN ayarı yapılması gerekiyor ki powerline modemden ip alıp modemin subnetini routing tablosuna eklesin ve ilgili subnete routing yapabilsin (fiber internet bağlantısında da teknik olarak aynı şeyi yapıyoruz). Hatta gerekirse NAT opsiyonu bile var bu şekilde. Yani sihirli bir değnekle bu işlem gerçekleşmiyor, orayı tamamen atlayıp acemilik yapmışım :sweat_smile:

Kendi modemimde bu menüyü bulabildim fakat sanırım powerline ürünlerine bu menüyü eklememiş TP-Link (yanlışım varsa lütfen düzeltin). Bu nedenle yukarıdaki mesajda bahsettiğim konfigürasyonu yapabilmek muhtemelen imkansız. Özetle, konuyu gereksiz yere dallandırıp budaklandırmış ve uzatmışım.

Normal şartlar altında, tıpkı access pointlerde olduğu gibi, powerline cihazının sadece layer 2’de çalışarak sorun çıkarmaması gerekiyor (DHCP Server kapalı olduğunda). Fakat bu konudaki sorun, bu şekilde çalışmaması.

Şöyle bir deneme yapalım o halde: bir backup alıp not defteri ile açın. Şifrelenmemiş bir dosya ise dosyayı paylaşın veya içeriğindeki metni paylaşın (wifi şifresi vb. bilgileri silerek). Dosya ile oynayarak birşey yapabilirmiyim bakayım.

Powerline’ı reboot yaptım. Saati belirttiğiniz yerden güncelledim. Şu an aşağıdaki değerler görünüyor. Tekrar bağlanmaya çalıştım ve bağlanamadı. Güncel değerler aşağıdaki gibidir. Powerline ayarlarında fazla bir seçenek yok zaten. Her yere baktım.

Ana modem ile powerline arasında bağlantı sağlanıyor interneti var. Powerline kablolu şekilde tv bağladığında internet geliyor. Wifi üzerinden bu hatalar oluşuyor.

Maalesef backup dosyası not defteri ile açınca şifrelenmiş olarak görünüyor.

Sizlerden şunun bilgisini alayım en iyisi.
Şu an kullandığım Archer VR400 | AC1200 Wireless VDSL/ADSL Modem Router | TP-Link Türkiye modemi salonda menzil genişletici / ikinci modem / router (artık ne olabilirse) olarak kullanabilir miyim ?

Mümkünse yeni alacağım modeme kablosuz şekilde bağlamak istiyorum. Bunun dışında da kaliteli bir modem önerebilirseniz memnun olurum. Şimdilik evde fiber yok. Fibere de uygun MMORPG’lerde ping sorunu yaratmayan bir cihaz olabilir. ASUS ya da TP-link olabilir.

Yok hiç bunlarla uğraşma. Mesh al geç diyorsanız o da olabilir. Ancak dediğim gibi yine aynı sorunu yaşamaktan korkuyorum.

Daha önce aldığım AirTies’ın menzil genişleticisinin Wi-Fı’ı da bozulmuştu. Ya bu menzil genişletici, mesh, powerline gibi şeylerin Wi-Fı larını dandik yapıyorlar ki bozulsun ve müşteri yenisini alsın. Ya da bana şans eseri denk geliyor. Bu tip ürünleri uzun yıllarca kulllanmak varken nedense garantisi bittikten sonra bozuluyorlar :smiley: Sonra atıyorsun çöpe.

sarı işaretlediğim girdiler istemcinin dhcp server arama paketi, yeşil işaretler dhcpnin adres atama paketi. İstemcinin talebi dhcp servere geliyor adres atanıyor fakat hala talepte bulunuyor.

görsel

Wi-fi move özelliğini kapatıp ağ ayarlarını elle yapabilirmisiniz. Birde config dosyasını bu siteden çözmeyi denermisiniz: TP-LINK Configuration file encrypt and decrypt.

Birde hatırlatma iki üniteyide fişten çekip takıyorsunuzdur umarım.

1 Beğeni

Site çalışmazsa eğer aşağıdaki github projesi de deneyebilir.

Merhaba,

Wi-Fi Move özelliği sanırım sadece Powerline’ın Wi-Fi vericileri arasındaki Wi-Fi ağlarını eşitliyor. Yine de kapattım. Modemin ve Powerline’ın Wi-Fi ağ isimleri farklı. Aralarında geçiş yapmak için özellikle böyle yaptım. (Hoş aynı olduğunda da işe yaramıyordu)

Backup dosyasını (config.bin) çözmek için yolladığınız site ve TP-Link Router Config Editor sitelerine baktım. İkisinde de ya çıktı vermedi ya da verdiği çıktı (config.cfg) yine şifreli gözüküyordu.

Bir önceki reboot işlemini web arayüzünden yapmıştım. Bu sefer Powerline’ın her iki cihazını da fişten çıkarıp taktım.

Aradan bir yarım saat geçtikten sonra Powerline Wi-Fi ağına bağlanabildim.
Tekrar modem ağına geçiş yapıp Powerline’a tekrar bağlanmak istedim. Bu sefer de bağlanmadı. Tam bir tutarlılık yok.

Aşağıdaki görselde yeşil kısım bağlantının başarılı olduğu yer, kırmızı ise bağlanamadığım kısım olsa gerek.

Şu anda Powerline ağına bağlanabilmiş bir adet Galaxy S7 var. Macbook Air ve Galaxy S8 ile denediğimde bağlanamıyorum. (dün hiç bir cihaz wifi ile bağlanamıyordu) S7’nin bağlantısını kessem belki tekrar bağlanamayacak.

Paketler ana routere ulaşıyor fakat verilen cevap istemciye ulaşmıyor.

İki olasılık mevcut: ilki powerline bağlantısı stabil değil. İki ünitenin üzerinde powerline ledi bulunmakta okuduğum kadarı ile ve bunların sabit yanması gerekli. Test etmek için wifi bulunan üniyeti diğer ünite ile aynı grup prize takıp birkaç saat test gerçekleştirilebilir. SSID ler farklı olduğundan ikisi arasında geçiş yapıp denenebilir.

İkinci olasılık powerline bağlantısının stabil olup router içinde sorun olması. Ethernet portu sorunsuz çalışıyor olabilir çünkü birkere bağlantı gerçekleştiriyor sonra başka bir arayüze geçip geri gelmiyor. Konfigürasyon içinde ana köprüde bulunan filtrelerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Config dosyasını açarak bu filtreleri ve dhcp serveri ana köprüden ayıracaktım. Alttaki işlemi python kullanarak yapabilirmisiniz

İlk olasılığı test edep doğrularsanız birde şöyle bir gönderi mevcut kanalı otomatikten çıkartınca sorun çözülmüş: Recv REQUEST/Send ACK spam and connection dropping - Home Network Community

Merhaba, cihaz kurulum videosunda gösterildiği şekilde iki led ve en aşağıdaki Wi-Fi ledi sabit şekilde duruyor.

Salondaki prizde takılı olan cihazı modemin ve ana cihazın olduğu odadaki prize taktım. Kanal 6 ve 20Mhz olarak ayarlıyken sorunsuz şekilde bağlandı. Bu şekilde salona geri taktığımda yine bağlanmadı. Zaten bu senaryoyu da ne odada ne de salondaki başka bir priz üzerinde tekrar test edemedim.

GitHub üzerinde anlatılan şeyi ise ne yazık ki Python kullanarak deneyemem. Çünkü hiç bir bilgim bulunmuyor.

Aşağıdaki görsellerde hem web arayüzünden hem de cihazların üstündeki ledlerden birbirlerini gördüklerini görebiliyorum.

Aynı odada sorunsuz çalışıp başka oadada çalışmıyorsa sorunlu kısım powerline bağlantısı demektir. Çok küçük bir olasılık ama küçük olan üniteyi pirize ters takıp kontrol edin çalışabilir :slight_smile: Sanırım tplink destek hattını arayıp, aynı odada çalıştığını fakat farklı odada çalışmadığını söylemelisiniz. sorun elektrik tesisatı elemanlarında veya powerline cihazında.

Tam olarak nerede çalışıp çalışmadığını da çözemedim :smiley:

Aynı odada çalışan cihaz ikinci denememde çalışmadı.
Salonda (her zamanki yerinde) random bağlanan cihaz tekrar bağlanmak istediğimde çalışmadı.

Tam tutarlılığı yok. Tp-Link’e buradaki konunun linkini de yolladım. Umarım çözebilirler. Tahminim, cihazı yollayın bakalım diyecekler :slight_smile: Garantisi de bitti haliyle.

Powrline vs uğraşmadan düzgün bir modem alayım diyorum. Mevcut Archer VR400 | AC1200 Wireless VDSL/ADSL Modem Router | TP-Link Türkiye modemi salona koyar, akıllı tv ve evin geri kalanı için kullanırken PC için güçlü bir modem alayım diyorum. MMORPG vb oyunlar oynuyorum. Her ne kadar şu anki cihazda hiç bir sorun yaşamasam da daha güçlü, kaliteli bir şey önerebilir misiniz ? Ping vb şeylerde fark eder mi ? (Not: VDSL 100 Mbps internetim var. Fiber’in geleceği yok eve. Zaten gelse de modem de birlikte geliyor)

Prizlerde sıkıntı anlaşılan uzatma kablosu kullansana birde. :rofl::thinking: