IPv6 yeni gelişme

Daha öncesinde müşteri WAN taraflarına atanan adresler sanırım sorun yaptığı için müşteri WAN ile TurkNet ilk hop arası Link-local bırakılmış gördüğüm kadarıyla. Ben mi yanlış hatırlıyorum bilmiyorum ancak doğru hatırlıyorsam sorun yaşayanların artık IPv6 kullanabiliyor olması lazım diye tahmin ediyorum.

5 Beğeni

Bu durumu nasıl tespit ettiniz?

Her neyi elledilerse aylarca kopmayan bağlantı istemsiz prefix yenilemesi nedeniyle 3-4 günde bir kopmaya başladı. Bir işi düzgün yapsalar dişimi kıracağım ya :rage:

@BLackOwL nazarın değdi :joy:

Evet, benim de son üç gündür 4 defa kopmuştur belki ipv6. Birde dsl bağlantısı 10 yıllık bir ttnet modemde bridgelendiği için router’ı restart yapmadan yeniden bağlantı kuramıyor :rofl: Sizin prefix her defasında değişiyor mu?

1 Beğeni

Modem arayüzlerinde IPv4 adresi yazan yerde v6 da yazar. Şu anda bahsettiğim şey o kısmın boş kalması ve sonuç olarak link-local (v6ya has bir durum) ile iletişim sağlanması sonucu çıkıyor.

2 Beğeni

Ya aylar önce yazdım bak dandik modemlere destek vereceğiz diye düzgün olanları bozmayın diye. Tam da o oldu muhtemelen :rage:

O daha komedi prefix hep aynı :joy: La madem aynı niye gidiyorsun. Oooof of tam sorun yok derken haydi bakalım.

Evet, işte benim de bir kere değişti prefix daha da değişmiyor ama yine de kopuyor arada sırada :neutral_face: İşin sonunda bi /56’lık verselerde değse bari şu yapılanlara :joy:

/56 ile benim işim yok zaten çünkü/64 alsa da modemim içeri dağıtıyor.

Sorun TNN’de, şimdi yazsan dünya toz bulutuydu diye anlatıp sonunda “sizden bu” diyince delirmek var :joy: İnşallah şu ipv6’yı TT filan da verir artık.

1 Beğeni

Bende kopma olmamış.
Screenshot 2022-10-26 at 15-48-58 OpenWrt - Interfaces - LuCI

Bende yine gitti. Youtube v4’ten bağlanınca farkettim.

2 Beğeni

Modemi yeniden başlatınca benim de IPv6 gitti. :smiley: Çok garip. Normal çalışan şey artık çalışmıyor.

Edit: Benim internet komple gitmiş. Kullanıcı adı şifre yanlış diyor. Naptılar hesabımı mı sildiler.

2 Beğeni

İlk yaptığım o oldu. IPv6’yı kapatıp modemi yeniden başlattım ama düzelmedi. Aynı hatayı veriyor. PPPoE kimlik doğrulaması başarısız. Desteğe yazdım bakalım ne diyecekler. Durduk yere internet gitti. :smile:

Benimde aynı şekilde ppp anlaşmazlığı hatası veriyor. Saatlerdir internetim yok. Destek kaydı açtım. Beklemekten başka çare yok.

1 Beğeni

O zaman genel bir sorun var. Bir an önce çözerler umarım.

:grin: benimde ipv6 bozdular. Destek kaydı açtım 2 gündür çözmeye çalışıyoruz. Konuştuğum uzman bana bir yapı değişikliğine gittiklerini söyledi. Sonuç benim ipv6 gitti.
Sorunumu incelediğimde bana hiç ipv6 paketinin gelmediğini gördüm. Benim portumdan ipv6 paketleri çıkıyor ama hiç gelen paket yok. Aşağı görseller ekliyorum
Bana gelen tek ipv6 paketleri prefix delegation paketleri onlarda her bağlantı kurduğumda da 2 paket.

görseller

ipv4 google ping trafiği tx rx olarak gidiyor.

ipv6 google ping trafiği sadece tx hiç gelen paket yok

Şükür bende genel sorun yok. Sadece üstte yazdığım gibi her nedense prefix yenilemek için ppoe’yi düşürdü. Bugüne mi özeldi yoksa denk mi geldi bakacağım.

1 Beğeni

Teyit ettim. Cihazlarınızın route tablosunun gateway kısmında bulunan fe80 ön ekine sahip adresİ aşağıdaki SLAAC çeviriciden MAC adresine çevirip
https://ben.akrin.com/ipv6-link-local-address-to-mac-address-online-converter/
bağlı olduğunuz cihazın üreticisini (büyük oranda Cisco olacaktır) öğrenebilirsiniz.

Burada aklıma takılan konu ise önceki implementasyonda TurkNet’in nasıl oluyor da WAN’a atanan adresi LAN’da da kullanmayı sağlatmasıydı. Doğru hatırlıyorsam son kullanıcı müşterilerin modemlerine ait WAN ve LAN arayüz subnetleri aynı oluyordu. Normalde pro cihazlar buna izin vermez. Aynı subnet sadece bir arayüze atanabilir. Bunu da öğrenip unutmazsam buraya yazarım.

1 Beğeni

Benimki bu çıkıyor. Zaten kullandığım modem en güçlü ve sıkıntısız cihazdır. Şimdiye kadar tek sıkıntım olmadı.

benim dediğim TurkNet tarafı. Son kullanıcı tarafında gateway olarak görünür. Bu sizin cihazınız.

Bizim evde 3 ayrı yerden(bende dahil 4) internete giriliyor onlara ipv6 ayarlamak istiyorsam daha yüksek prefix lazım 60 bile yeterli olur ama TurkNet tarafı buna sıcak bakmıyor bildiğiniz gibi… Ama onun haricinde günlerdir ipv6 hiç sıkıntısız çalışıyor.