IP adresim durduk yere degisti, hat degerlerim dibe vurdu

Iyi aksamlar. Size asagida oncesi ve sonrasi seklinde 2 ayri zamana ait modem arayuz goruntusu atacagim. Yillardir sabit IP ve yaklasik olarak sabit hat degerleriyle TurkNet hattimi kullanmaktaydim. Fakat bir sure once modem arayuzune baktigimda sunu farkettim ki uzun suredir hic degismeyen IP adresim degismis ve bununla birlikte hat degerlerim oldukca radikal bir sekilde dusmustur. Sizce bunun sebebi nedir? Acaba bana haber vermeden saha dolabindaki portumu falan mi degistirdiler? Destek kaydi henuz olusturmadim, forumdaki yetkili arkadaslardan gelen yonlendirmelere gore destek kaydini acmayi dusunuyorum. Simdiden cevaplariniz icin tesekkur ederim.

Onceki hat degerlerim ve su anki hat degerlerim sekildeki gibidir. Goruldugu uzere maksimum ulasilabilir Downstream degerim yaklasik 31 Mbit ve Upstream hizim yaklasik 40 Mbit dusmus durduk yere.

Ben de şüphelenmeye başladım. Çünkü benim de Sanki ip değişti. İnternetim kesildi bi ara ve hat değerlim Soldaki kesintiden önce sağdaki ise şuanki hali. Benim fikrim IP adresinde bir değişiklik etki ediyor olabilir. Birde ben de Saha dolabına YAPA ekleme mevzusu var.


Sabit ip kullanmıyorum ama ben

1 Beğeni

Hocam ben de statik IP hizmeti kullanmiyorum ama yine de yillardir benim IP sabitti. IP degistigi gibi hat degerlerim yerle bir oldu. O yuzden ikisi arasinda bir bag oldugunu dusunuyorum. Boyle bir dusus normal degil. Sizdeki download hizinin dususu de cok yuksek geldi bana.

1 Beğeni

Ben de aynı fikirdeyim ama çözüme kavuşturamadık bir türlü. TurkNet bu aralar bir şey deniyor gibi. Çözemedim :slight_smile: SNR önceden 10 civarıydı yani soldakindeki gibi çok iyiydi hat. Her şey bir anda oldu. Saat 23.30da bir kesildi o kesiliş. 2 saat sonra düzelmişti sabah baktım gene kesildi ve bir daha düzelmedi :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba. Önceki paketiniz 75 megabayt mıydı?
Genel olarak, SNR değeriniz sürekli 10 değerinin altındaysa özellikle zayıflamalarda ki farka bakacak olursak port değişimi, kuvvetli bir yönde işaret.
Hızım Düşük-Performans En yakın kayıtlardan, bu konudan açabilirsiniz.
Temsilciye" Önceki ve şuan ki hat değerlerimin SNR ve mesafesel zayıflaması, max kapasite özellikle 15dB’de 76mb buluşan hattım şimdi 6dB’de 79mb buluşuyor ve bu durumun düzeltilmesini talep ediyorum." Hat değerlerinin IP ile ilgisini bilmiyorum ve ilk defa siz de gözlemliyorum. :thinking:

2 Beğeni

Evet 100 Mbit paket kullaniyordum 75 Mbite sabitletmistim daha stabil olmasi icin. Hala da ayni 75 Mb pakedi kullaniyorum. IP ile baglantisini su acidan kurdum daha once yillardir ayni olan IP adresim bir anda degistigi icin aklima tek mantikli aciklama portumun degismesi olarak geldi. Dusen hat degerlerini de hesaba katinca mantikli geldi kendimce :smiley: Tesekkurler cevap icin ben destek kaydi acayim o zaman gelen cevaba gore yine yardiminiza basvururum :slight_smile:

Sadece, max kapasite ve SNR etkilense kapasite yoğunluğu diye düşünürüm fakat, ayriyetten sinyal zayıflamasına da etkili fiziksel bir sorun. Acaba, “Sistem 79mb DSLAM’ı 100mb olarak mı görüyor?” desem yine de 12-11dB aralıkların da oynar ama sinyal zayıflaması da olduğu için geçersiz bir soru olur. Kafanızı da karıştırmış gibi olmıyayım. :slight_smile:
Ben müsait olduğunca yardımcı olurum. Diğer arkadaşları da dinlerseniz yorumlamalarını ve deneyimlerini de tecrübe edinmiş olursunuz. Bekliyorum…

1 Beğeni

Merhaba Fatih Bey,

Türk Telekom ekiplerinin portınunuzda arıza olmadan port değişikliği yapması olanaksızdır. SNR değerlerinin düşüşü Saha dolabındaki mevcut kullanıcı sayısının artmasına bağlı olabilir. Türk Telekom ekipleri ile iletişimim sürmektedir. Aktarılacak bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağım.

Sağlıklı günler dilerim.

Hocam Turk Telekom yetkilisi incelemis ve TurkNet destek birimine port degisimi icin bildirim gonderecegini soylemisti. TurkNet Destek Kaydima gelen en son cevap bu.
Allah askina bir anda 30-40 Mb hem Upload hem download kapasitesi dusebilir mi ya bu nasil bir SNR kaybidir boyle sacmalik mi olur?
Ben hattim desteklerken bile 100Mbit pakedimi 75 Mbite indirttim stabil olsun diye simdi SNR o kadar dustu ki bunu da kaldirmiyor su anki baglantim. Ben simdi pakedimi 50 Mbite mi dusurmek zorundayim ne sacma istir bu?
Ayrica Turk Telekom ekibi portta ariza yokken port degisimi yapmasi olanaksizdir diyor o zaman benim IP adresim nasil bir anda degisti yillar sonra? IP adresi degisir degismez hizim yere cakildi.

Bu arada eklemeyi unutmusum saha dolabina uzakligim tas catlasin 30 metre falandir.

@EFG hocam boyle mi isliyor bu isler? Ben simdi 100’den baslayip 50, 35, 15 diye duse duse kaderime ne razi gelirse onu mu kullanacagim ilerde?

Hocam siz de Yapa altyapısında mıydınız?

Hayir hocam VAE altyapisindayim. Saha dolabina uzakligim tas catlasin 30-40 metredir.

Snr değil zayıflama artmış mı ona bir bakın. İlk hat değerleriniz varsa şimdi ki hat değerleri ile karşılaştırma yapalım isterseniz.

Hocam posttaki ilk mesajda modem arayuzu ekran goruntusu var. Orada ustteki degerker onceki degerlerim, alttaki degerler de su anki degerlerim. SNR, gurultu vs. hepsi yaziyor. Su anda isterseniz modemi cikarip baska bir kabloyla tekrar deneyebilirim ama destek kaydi sirasinda modeminizi acik tutun diyorlar. Kisa sureli kapatip acmamin herhangi bir sakincasi olur mu bilemiyorum.

1 Beğeni

Evet şimdi baktım zayıflama değeri artmış buna istinaden hattın maksimum hızı da düşmüş. Bu genelde iç tesisatta kabloların ezilmesi kırılması ek yerlerinin gevşemesi kaynaklı olabiliyor. Örneğin benim modeme giren rj11 soket kaynaklı olmuştu. Siz modeme giren DSL kablosunu çıkartıp takın, spliter varsa onu söküp modemi direkt bağlayın. Kabloda ek varsa onu kontrol edin. Onun dışında apartmanda yeni Bir aboneye hat bağlandı ise onu hizmete alırken sizin hatta temas etmiş olabilirler. Tüm bunlar ile ilgili sorun yoksa zaten kaydınız üzerinden gerekli işlemler yapılır.

1 Beğeni

Cevabiniz icin tesekkur ederim. Modeme gelen kablolari ve baglantilari yeniledim ve saniyorum ki dediginiz gibi gurultu kaybinin bir kisminin azaltmis oldugunu dusunuyorum. Saniyorum diyorum cunku kablolari yeniledikten sonra modem arayuzune bir kere bakabildim ondan sonra elektrikler gitti. Ve elektrikler geldiginde VDSL olan baglanti modumun ADSL2+'ye donustugunu gordum ve su anda 12Mbit baglantim var :smiley: Dun Destek Kaydina VDSL moduna tekrar gecirmeleri icin yazdim ama henuz geri donus alamadim. Acaba benden dolayi mi bir sikinti oldu anlamadim? Benim yaptigim bir fiziksel degisiklikten oturu baglantinin ADSL2+'ye gecme gibi bir ihtimali var midir?

Yapa da iseniz olabilir. Hız düşünce Dslam ADSL sinyali olarak gönderebilir. Ama vae de talep edilmesi gerekir diye biliyorum

Yapa degil hocam VAE kullaniyorum. Kablo baglantilarini yapip yalitimi icin sicak havayla daralan tuplerden uyguladim ve o sirada elektrikler gitti. Elektrikler geldiginde VDSL olan hattim ADSL2+'ye dondu iste. Destege dun aksam yazdim bugun oglen yazdim hic bir cevap gelmedi hala.

1 Beğeni

Destek donus yapti sonunda ve hattimi tekrar VDSL’e cevirdi. Son degerler resimdeki gibi. Ciddi bir sekilde artmis degerler. Eskisi gibi degil ama o kadari da normal heralde :slight_smile:

1 Beğeni

Sorunun çözümüne sevindim iyi günlerde kullanın hizmetinizi :pray:

1 Beğeni

Aynı sorun bende de var ve devam ediyor. Normalde downstream max rate:152.000kbps civarındaydı. Ay’ın 5’inde internet gitti geldi 1 dakikalığına sonra ben bi arayüze bakayım dedim. ne göreyim Downstream 50mbps upstream 12mbps düşmüş. SNR ler allaha emanet. Bütün değerlerim patlamış vaziyette. SNR margin 16-17db den 6-8db lere gerilerdi Downstreamde. Upstream de ise 10-12db arası düşüş var. Destek kaydında TT, ankastre kutusundaki kablo arızası diyor. Ekipleri bekliyorum yarın gelecekler. Öneriniz var mı acaba?

2 Beğeni

Ankastredeki kablo arizasi diyorlarsa dogru olabilir hocam gelip baksinlar. Gelmisken hem ankastreyi hem saha dolabini kontrol ederler heralde. Baktiktan sonra verdikleri cevap onemli :slight_smile:
Bana en basta bir sikinti yok bu dusus normal dedi TT teknik elemani, yeni aboneler baglandigi icin size gelen kapasite dusmustur vs. ama normal degilmis iste :smiley: Sizinki de normal degil bence bir sikinti var. Gelip baksinlar buyuk ihtimalle kablolarda vs. bir parazit var. Benim baglanti noktalarinda paslanmalar gormustum mesela kabloyu sokup kestim ve yeniden bagladim.