Görüntü kalitesi düşüklüğü

Merhaba ,

Benim problemim şöyle ; Destek kaydı üzerinden de aslında baya bi kontrol sağladık en son modem değiştirdik ve cat 8 kablo ile kontrol sağlıyorum. Hız testleri yaptığımda herşey normal gözüküyor fakat iş canlı yayın izleme esnasına gelince değişiyor 1080p sabit kalite olarak ayarlıyorum resimlerde görebileceğiniz üzere sabit bir görüntü varken 1080p net görüntü veriyor fakat hareketlendiğinde ekran da kalite düşüşü oluyor bunu birçok platformda ( youtube, twitch, normal tv kanalları vs.) kontrol ettim hepsine aynı durum oluşuyor. Sizde de acaba bu şekilde yoksa bende mi bi anormallik var çözemedim. PCye kadar format attım driverları vs güncelledim birden çok pc de test ettim ama hepsi aynı olmakta. Bilgisi olan veya bu şekilde bir sorun yaşayan oldu mu yardımcı olabilir misiniz?

Ekteki örnekleri sabit ve hareketli oluşan videolardan çektim karşılaştırma için …





Internet üzerinden izlediğiniz yayınlar mümkün olan en düşük kalitededir çünkü sunucuları çok fazla kullanıcıyı başka türlü kaldırmaz, bu da haraketli görüntülerde görüntüyü bozar. Uydu yayınlarında sınırsız kullanıcı kapasitesi olduğu için daha fazla bitrate ile yayın verebilirler ve yayınlar daha kaliteli olur. Futbol izleyen biri değilim ama dünya kupasında gördüm ki uydu yayınında bile TRT1 ile TRT4K arasında çok çok fark var.

Youtube tan örnek verecek olursak Youtube un 4K sı kaliteli 1080p ye denk gelmez, o kadar kötü. Düşünün Youtube bile bunu yapamıyor, düşük bitrate veriyor.

Netflix ile Amazon u karşılaştırın, Amazon Prime ın kalitesi çok daha yüksek mesela. Böyle kötü servislerin kullanıcısı çok oldukça sizde Gigafiber olmasının buna bir faydası yok çünkü karşı taraf tırt. :slight_smile:

Bilgi için teşekkürler.

Bunları da ayrıyeten test etmeyi deneyeceğim fakat bu kadar görüntü düşüşü yaşamamam gerekiyor gibi düşünüyorum farklı bir iss’deyken bu düşüşü açıkçası pek görmüyordum. Hız testlerim vs. normal olması fakat yayınların bu şekilde olması biraz garip geliyor :confused: Sizde eğer canlı yayın izliyorsanız bu şekilde bir düşüş görebiliyor musunuz acaba? Benim aslında merakım bu yönde sorun bendense daha detaylı kontrol etmek ve çözümlemek istiyorum.

https://packetlosstest.com/ bu testi yapıp sonucunu atabilir misiniz

Düşünceniz doğru değil çünkü karşı tarafla ilgili bir durumu sanki operatörden kaynaklı gibi düşünüyorsunuz.
Twitch ten 1080p yı seçtiniz, donma oluyor mu yoksa sadece bulanıklık mı oluyor ?

Twitch’te veya Youtube’da akan video için bitrate değerini takip edebilirsiniz. Yayıncılar 10mbit uploadları ile FullHD 60fps yayın yapabilsin, kullanıcılar da 10mbit bağlantıları ile bu yayını izleyebilsin diye platformların yayıncılığı çöpe çevirmesinden kaynaklanıyor sorun. Haliyle yayın platformları da mevcut kapasiteleri ile 4-5 katı kullanıcı yoğunluğuna cevap verebiliyor.

Normal şartlarda piksellenmenin önüne geçebilmek için bu yayının optimal 24-25mbit bitrate ile sunulması lazım. Telefonlarınız bu profilde 50mbit kayıt yapıyor. Ama biz 8mbit’e sıkıştırılmış görüntüden kalite bekliyoruz.

Futbol maçlarında yerdeki çimenlerde, orman görüntülerinde ağaç yapraklarında, topluca uçan kuşlarda yani kısaca kadrajdaki “hareketli detay” ne kadar artarsa mevcut bitrate ile okadar bilgi taşınamadığı için mp4 codec yapısı gereği bu taşınamayan detay verilerini flu pixeller olarak dolduruyor.

Aşağıdaki videolarda aynı bit değerinde kuş sayısının artması ile video’daki bozulmaya dikkat edin; kuş yoğunluğu olan kısımda gerekirse duraklatın ve ekranda kuşa benzer bir öğe var mı diye kontrol edin. 2. videoda sabit duran kuşlar ile hareketli olanlar arasındaki farkı net olarak görebilirsiniz.

Örnek Video 1

FLYING BIRDS - YouTube

Örnek Video 2

Snow Geese Vortex- Squaw Creek NWR - YouTube

Şöyle ki Twitch için o ayarı biliyorum fakat sizin attığınız ekran duvarı gösterdiği için pek net anlamadım ama attığınız videoda ki çok kuşu geçtim iki tane görünen kuş için bile 1080p de ki gibi net değil sanki görüntü bilmiyorum sizde de öyle mi gözükmektedir.

İkinciye tekrar Start yaparak baktım fakat farklı bir sonuç aldım.

1 Beğeni

Bu şekilde çıkmaktadır sonuçlar sorun yok gibi anladım ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorum.

1 Beğeni

Yanlış anlaşılmasın ben sağlayıcı suçlamak veya kötü yorum yapmak için demedim sadece bilgi için belirtmek istedim.
Twitch , youtube 1080p sabit olarak seçiyorum kaliteden donma olmuyor bulanıklık oluyor.

Chrome’da Ayarlar kısmına geldikten sonra üst kısımdaki arama barına “donanım” yazın. Çıkan sonuçlarda “Kullanılabilir olduğunda donanım hızlandırmayı kullan” seçeneğini deaktif ettikten sonra Chrome’u tamamen kapatıp yeniden açın. Bu defa görüntü kalitesinde kesinlik artıyor mu deneyebilir misiniz?

Testi de şu video ile gerçekleştirebilirsiniz;

Valoranttaki durum yayıncının ya ekran kartı ya da oyun ayarlarıyla alakalı sanırım. Misal AMD ekran kartlarında readon boostu açarsanız hareketleri sahnelerde çözünürlüğü azaltarak performansı artırıyor.

Sadece belirli bir oyun olarak değil bende ki sorun genel tüm canlı platformlarda oluşan bir durum sadece hareketleri sahneler valorantta çok olduğu için ordan aldım örnek olarak. Nvidia 1650 var bende de fakat farklı pclerimde baktığımda da aynı sorunu yaşıyorum kablolu bağlantı üzerinden kontrol sağlıyorum hepsinde yani pclik bir durum değil gibi diye düşünüyorum yinede teşekkürler.

Microsoft edge kullanıyorum, chromeda o ayarı kapatıp deneme sağlamıştım farklı tarayıcı ve pclerde de aynı sorun olmakta aslında Video izlerken donma sorunu - 1TurknetAbonesi tarafından #7 burada ki soruna benziyor benimki biraz fakat bende donma olayı olmuyor. Telefon İnterneti ile pcden baktığım da mesela bu sorun olmuyor ve daha düşük hıza sahip biliyorsunuz ki mobil internet.

Paket kaybı da çok fazla yaşamıyorsunuz. Oyunlarda vs ping sorunu da oluyor mu yoksa sadece video-yayın izlerken mi

Oyunlarda vs de herhangi bir sorun gözükmüyor ping 3 ila 5 arasında değişiyor oynamış olduğum oyunlarda sadece canlı yayın platformlarında bu problemi yaşıyorum arkadaşlar bitratein az olmasından kaynaklı olduğunu belirtiyorlar fakat görüntünün bu kadar düşmemesi gerekiyor 480p gibi bir görüntü oluşuyor.

Eğer örnek bir youtube ve twitch yayını üzerinde istatistikleri açıp bitrate değerlerini gösterebilirseniz sorunu daha net anlayabiliriz. Ek olarak aynı yayınları mobil data üzerinden de izlerken bitrate değerlerini konuya ekleyebilir misiniz? Verileri görmeden çözüme ulaşmak zor.

Merhaba,

Mobilde Gelişmiş kısmını göremedim o yüzden ayar yerini açamadım biliyorsanız veya varsa uygulama üzerinden tekrar kontrol ederim.

PC:
Ekran görüntüsü 2022-12-16 164917

Mobil :


demiştiniz ya, ek olarak aynı yayını yine aynı bilgisayarda fakat telefonun internetini kullanarak izlediğinizde aldığınız bit değeri nedir?

Aynı yayını ben de kontrol ettim, bu yayında kalite testini yapamazsınız zaten, yayın kalite açısından çöp. Yukarıda linklemiş olduğum 4K Youtube videosu üzerinde test eder misiniz 1080p olarak?

Telefon testi için mesaiden sonra tekrar bakıp atacağım.
Videolar da değil aslında video yerine beraber sizin kaliteli olarak bulabileceğiniz bir platformda canlı yayın bakabiliyorsak oradan daha detaylı olabilir ekran görüntüleri videolarda pek hareketli sahne olmuyor oyunlar gibi o yüzden tam resimlerden anlaşılmıyor olabilir sizin ekranınızda.

Videodaki görüntülere istinaden ;
Ekran görüntüsü 2022-12-16 173250
4K


1080p

4K

1080p