Merhaba arkadaşlar,
Marka ve isim vermeden biraz ağ ürünleri üreticilerini, biraz ISP’leri birazda ithalatçı şeytan üçgenini eleştireceğim.
Yıllarca Broadcom chipsetli modem kullandım. Son birkaç yıldır Mediatek/Econet chipsetli modemleri deniyordum. Durum şöyle ki günümüzde 300 TL lik ve 2000 TL lik modem arasındaki en büyük fark yönetim kontrolü ve 5Ghz seçeneği, DSL modülasyon çipleri aynı. Ama çoğu kullanıcının ülkemizde dert yandığı genelde DSL hattının senkronize olamaması / düşük hızlarda senkronize olması.
Karşılaştırmaya gelince Mediatek/Econet ekosistemi, Broadcom kadar uyumlu değil. Broadcom desen hala 2009 yılındaki fosil xDSL mimarisi ile iş yapıyor ve üreticiler tercih ediyor. Broadcom yönetim kontrolü olarak Mediatek/Econet kadar esnek değil. X cihaza 2000TL veriyorsun ve cihazın DSL modülasyonu aynı üreticinin 300 TL lik cihazı ile aynı…
Marka vermeyeceğim dedim ama değinmeden edemiyorum… Örnek vermek gerekirse internet satış fiyatları yer yer 1600 - 2000 TL bandında olmasına rağmen ASUS DSL - AC68U cihazının yönetimsel ve 5Ghz AC özellikleri dışında xDSL bağlantısını MediaTek MT7510 modülasyonu üstleniyor. Yani bu cihazın 300 TL bandında olan ASUS -DSL N16 ile xDSL modülasyonu arasında hiçbir fark bulunmamakta çünkü oda MediaTek MT7510 Modülasyonu kullanıyor.
İşin Broadcom tarafına bakınca da BCM6368 / BCM63381 MIPS tabanlı giriş seviyesi chipset ve versiyonlarını görüyoruz. Yani günümüzde Broadcom’un da pek tutulabilir yanı yok… Giriş seviyesi ve üst seviye olarak adlandırdıkları son kullanıcı cihazlarının xDSL modülasyonlarının aralarında fark yok kısacası.
Aylar önce Huawei HG652 V2 ürünü elime geçti ve diğer cihazlarımdan daha stabil olması dikkatimi çekti. Cihazı incelerken Chipset’in Çinli bir Telekomünikasyon üreticisi olan Triductor tarafından üretilmiş VSPM310 modeli olduğunu gördüm. Ayrıca cihaz ısınmıyordu. Yabancı forumlarda ve üretici web sayfasında yaptığım araştırma yaptığımda ise VSPM340 adlı üst seviye çipseti olduğunu gördüm ki bir çok kullanıcı Avustralya da uzun mesafeli FTTN - xDSL bağlantılarını bu chipset’e sahip cihazlarla sorunsuz sağladıklarını okudum. Birkaç gündür Triductor VSPM340 chipsetli cihazı deniyorum. Broadcom ile Mediatek/Econet in düşüp bayıldığı hatlarda ayakta durmayı başarabildi. Chipset ARM Cortex A9 1 Ghz çift çekirdek RISC mimarisini taşıyor. Merak ediyorum da neden bu ürünü yurtdışından sipariş etmek zorunda kaldım ? Cihaz DSLAM tarafındaki Broadcom, Lantiq ve Ikanos ile kusursuz senkronize oluyor. Hadi üreticileri ve ithalatçıları da geçtim, ISP’ler altyapılarına uygun universal chipsetli cihazları neden temin/teşvik etmez ? Çıldırmamak elde değil.
Bir başka konu ise ülkemizde satışa sunulan gerekse ISP ler tarafından tedarik edilen çoğu cihazlarda Crosstalk ve gürültü filtresi bulunmamakta ve buda cihazın stabilizasyonunu etkiliyor. Bu konuda ve diğer enterferans konularında örnek vermek gerekirse, gürültü/parazit, dış etkenler, manyetik enterferans/EMI, orta dalga radyo frekansları, fiziksel hat üzerindeki kötü yapılmış ekler xDSL bağlantısında stabilite için büyük bir faktör. Ülkemizde çoğu yerlerde abone hatları yamalıklı bohça gibi ek üzerine eklerle abone kutusuna dağıtılıyor. Extrem bir örnek vermek gerekirse, xDSL hattı komşu binanın ikinci kat seviyesindeki cephesine paralel ve yakın geçiyorsa , ve komşunuz o duvarın arkasına çamaşır makinesi koymuşsa, komşunuz her çamaşır yıkadığında, çamaşır makinesi sıkma moduna geçip yüksek devirde akım çekince elektrik motorunun ürettiği EMI enterfrans o duvarın dış cephesinden geçen tüm hatları felç ediyor. Apartman ve Sitelerde de asansör boşluğundan çekilen ekransız ve ekran topraklaması yapılmamış kablolar da keza aynı sorunu yaşıyor. Ayrıca bazı ITE ( Information Technologies Equipment ) sertifikası olmayan SMPS güç adaptörleri ve " bazı ucuz " tasarruflu LED / Floresan ampullerin içindeki SMPS güç devresi, 612 Khz bandında korkunç bir gürültü sinyali yayıyor ve bunun xDSL sinyaline olumsuz etkisi oluyor. Ev ortamında bunu amatör bir şekilde tespit etmeniz çok zor değil, AM bandına sahip bir radyo alıcısını 612 khz frekansına alıp cihazlara tek tek yaklaştırarak gürültü/parazit kaynağını bulabilirsiniz. Tabi ki herzaman için bulduğunuz gürültü kaynağı cihazınıza etki etmiyor da olabilir. Bunu tespit edebilmek için özel ekipmanlar bulunmakta.
İşin özetine gelirsek, ISP’lerimiz, İthalatçılarımız, ülkemizde iletişim merkezleri ve müdürlükleri bulunan ağ ürünleri üreticileri “Satış Yapmak” dışında ve “Al, sadece bu var ve bunu kullan” demek dışında hiçbir altyapı araştırma, uyumluluk ve uygulama faaliyeti yürütmüyor… Oysa ki bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır.
İyi günler dilerim.