FTTN - xDSL bağlantıları üzerine

Merhaba arkadaşlar,

Marka ve isim vermeden biraz ağ ürünleri üreticilerini, biraz ISP’leri birazda ithalatçı şeytan üçgenini eleştireceğim.

Yıllarca Broadcom chipsetli modem kullandım. Son birkaç yıldır Mediatek/Econet chipsetli modemleri deniyordum. Durum şöyle ki günümüzde 300 TL lik ve 2000 TL lik modem arasındaki en büyük fark yönetim kontrolü ve 5Ghz seçeneği, DSL modülasyon çipleri aynı. Ama çoğu kullanıcının ülkemizde dert yandığı genelde DSL hattının senkronize olamaması / düşük hızlarda senkronize olması.

Karşılaştırmaya gelince Mediatek/Econet ekosistemi, Broadcom kadar uyumlu değil. Broadcom desen hala 2009 yılındaki fosil xDSL mimarisi ile iş yapıyor ve üreticiler tercih ediyor. Broadcom yönetim kontrolü olarak Mediatek/Econet kadar esnek değil. X cihaza 2000TL veriyorsun ve cihazın DSL modülasyonu aynı üreticinin 300 TL lik cihazı ile aynı…

Marka vermeyeceğim dedim ama değinmeden edemiyorum… Örnek vermek gerekirse internet satış fiyatları yer yer 1600 - 2000 TL bandında olmasına rağmen ASUS DSL - AC68U cihazının yönetimsel ve 5Ghz AC özellikleri dışında xDSL bağlantısını MediaTek MT7510 modülasyonu üstleniyor. Yani bu cihazın 300 TL bandında olan ASUS -DSL N16 ile xDSL modülasyonu arasında hiçbir fark bulunmamakta çünkü oda MediaTek MT7510 Modülasyonu kullanıyor.

İşin Broadcom tarafına bakınca da BCM6368 / BCM63381 MIPS tabanlı giriş seviyesi chipset ve versiyonlarını görüyoruz. Yani günümüzde Broadcom’un da pek tutulabilir yanı yok… Giriş seviyesi ve üst seviye olarak adlandırdıkları son kullanıcı cihazlarının xDSL modülasyonlarının aralarında fark yok kısacası.

Aylar önce Huawei HG652 V2 ürünü elime geçti ve diğer cihazlarımdan daha stabil olması dikkatimi çekti. Cihazı incelerken Chipset’in Çinli bir Telekomünikasyon üreticisi olan Triductor tarafından üretilmiş VSPM310 modeli olduğunu gördüm. Ayrıca cihaz ısınmıyordu. Yabancı forumlarda ve üretici web sayfasında yaptığım araştırma yaptığımda ise VSPM340 adlı üst seviye çipseti olduğunu gördüm ki bir çok kullanıcı Avustralya da uzun mesafeli FTTN - xDSL bağlantılarını bu chipset’e sahip cihazlarla sorunsuz sağladıklarını okudum. Birkaç gündür Triductor VSPM340 chipsetli cihazı deniyorum. Broadcom ile Mediatek/Econet in düşüp bayıldığı hatlarda ayakta durmayı başarabildi. Chipset ARM Cortex A9 1 Ghz çift çekirdek RISC mimarisini taşıyor. Merak ediyorum da neden bu ürünü yurtdışından sipariş etmek zorunda kaldım ? Cihaz DSLAM tarafındaki Broadcom, Lantiq ve Ikanos ile kusursuz senkronize oluyor. Hadi üreticileri ve ithalatçıları da geçtim, ISP’ler altyapılarına uygun universal chipsetli cihazları neden temin/teşvik etmez ? Çıldırmamak elde değil.

Bir başka konu ise ülkemizde satışa sunulan gerekse ISP ler tarafından tedarik edilen çoğu cihazlarda Crosstalk ve gürültü filtresi bulunmamakta ve buda cihazın stabilizasyonunu etkiliyor. Bu konuda ve diğer enterferans konularında örnek vermek gerekirse, gürültü/parazit, dış etkenler, manyetik enterferans/EMI, orta dalga radyo frekansları, fiziksel hat üzerindeki kötü yapılmış ekler xDSL bağlantısında stabilite için büyük bir faktör. Ülkemizde çoğu yerlerde abone hatları yamalıklı bohça gibi ek üzerine eklerle abone kutusuna dağıtılıyor. Extrem bir örnek vermek gerekirse, xDSL hattı komşu binanın ikinci kat seviyesindeki cephesine paralel ve yakın geçiyorsa , ve komşunuz o duvarın arkasına çamaşır makinesi koymuşsa, komşunuz her çamaşır yıkadığında, çamaşır makinesi sıkma moduna geçip yüksek devirde akım çekince elektrik motorunun ürettiği EMI enterfrans o duvarın dış cephesinden geçen tüm hatları felç ediyor. Apartman ve Sitelerde de asansör boşluğundan çekilen ekransız ve ekran topraklaması yapılmamış kablolar da keza aynı sorunu yaşıyor. Ayrıca bazı ITE ( Information Technologies Equipment ) sertifikası olmayan SMPS güç adaptörleri ve " bazı ucuz " tasarruflu LED / Floresan ampullerin içindeki SMPS güç devresi, 612 Khz bandında korkunç bir gürültü sinyali yayıyor ve bunun xDSL sinyaline olumsuz etkisi oluyor. Ev ortamında bunu amatör bir şekilde tespit etmeniz çok zor değil, AM bandına sahip bir radyo alıcısını 612 khz frekansına alıp cihazlara tek tek yaklaştırarak gürültü/parazit kaynağını bulabilirsiniz. Tabi ki herzaman için bulduğunuz gürültü kaynağı cihazınıza etki etmiyor da olabilir. Bunu tespit edebilmek için özel ekipmanlar bulunmakta.

İşin özetine gelirsek, ISP’lerimiz, İthalatçılarımız, ülkemizde iletişim merkezleri ve müdürlükleri bulunan ağ ürünleri üreticileri “Satış Yapmak” dışında ve “Al, sadece bu var ve bunu kullan” demek dışında hiçbir altyapı araştırma, uyumluluk ve uygulama faaliyeti yürütmüyor… Oysa ki bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır.

İyi günler dilerim.

10 Beğeni

Güzel bir açıklama olmuş eline sağlık

Bu güzel bir bilgi. Teşekkürler :+1:

Rica ederim, ayrıca değinmek istediğim bir konuyu unutmuşum; Telekomünikasyon şirketlerinin saha dolapları çoğunlukla cadde/sokak üzerinde bulunuyorlar. Zamanla içlerinde yoğun toz birikimi ve havadaki nem ile korkunç çamurumsu bir yapı oluşuyor. Bir çok abonenin yaşamış olduğu port problemi buna dayalı temassızlık, oksitlenmeye dayalı repartitör, reglet ve kronelerin bakımsızlığı. Halbuki Telekomünikasyon şirketleri her planlı altyapı bakım / iyileştirme çalışmasında yada arıza ıslah çalışmalarında, personeline 1 kutu yağsız kontak sprey ve bir adet 2,5" fırça temin etse ve gerektiği durumlarda personelin o an yapacağı 5 dakikalık bakım işlemi, hem sonradan oluşabilecek sorunların önüne geçer, hem var olan fiziksel sorunları büyük ölçüde giderir hemde personelin ve müşterinin aynı saha dolabındaki arıza nedeniyle gereğinden fazla vakit kaybetmesini önler.

Çok zor birşey değil bu. Ödediğimiz faturalara bakınca ve 1 adet saha dolabı 6 ayda 1 kutu yağsız kontak sprey ücreti çıkaramıyorsa ki 30 TL diyelim buna, telekomünikasyon şirketleri şapkalarını çıkarıp önlerine koyup; 1 adet saha dolabının 6 ayda kaç defa port arızası oluşturduğunu ve buna bağlı olarak personelin bu süreç içinde kaç saat ve dakika iş gücü harcadığını hesaplayıp düşünmesi gerekir.

İyi hafta sonları dilerim :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Ama çalışma sistemleri önce arıza yapsın sonra onarırız olduğundan hem abone gereksiz bekliyor hem de arıza ekipleri gereksiz yük altına giriyorlar

1 Beğeni

Faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

ASUS DSL-AC51 Modem kullanıyorum ve bu modemimde bile Broadcom DSL modülü yok… :frowning:

Dün ve bugün Broadcom’un üst segment olarak piyasaya sürdüğü BCM63138 çift çekirdekli çipsetine sahip çok bilindik bir üreticinin cihazınını deneme şansım oldu. Sonuç hüsran. ISP modemi olan Huawei 658 v2 'nin VSPM 310 chipset’ine dahi yetişemedi. Senkronizasyon hızı BCM63138 'de yarı yarıya düştü. DSLAM tarafı ise Lantiq. Bağlantı türü VAE üzerinden VDSL2 17a - 75Mbps Down / 8 Mbps Up

VSPM310 Senkronizasyon durumu;

BCM63138 Senkronizasyon durumu;

bcm

Ve 14’üncü saatte senkronizasyon düştü :innocent:

Aynı hat, aynı kablolar, farklı sonuçlar… Birilerinin şapkayı çıkarıp önüne koyup düşünmesi gerekiyor.

Durumu ilgili üreticinin destek hattınıda da arayıp belirttiğimde; olur böyle durumlar, cihazdan cihaza farklılıklar gösterebilir gibi bir cevap aldım. Çok komik :smiley:

1 Beğeni

hocam modemim hakkında bilgilendirme için sizinle özelden iletişime geçebilir miyim acaba?

1 Beğeni

Ayrıca VAE ile ilgili bir gözlemimi belirmeyi unutmuşum. Ülkemizde satılan bilinen marka cihazlarda DSL kurulum seçeneklerinde ISP isimleri de yer alıyor ve buna göre sıradan kullanıcılar kurulumu tamamlıyor fakat kendi hattımda deneyimlediğim durum; VAE üzerinden kurulum yaparken TurkNet değil de, ISP yi TürkTelekom olarak seçince ve TurkNet Kullanıcı adı ve şifremi girince, senkronizasyon tamamlandığında maksimum ulaşılabilir hız ~10.000 Kbps kadar daha fazla oluyor.

Bunun sebebi araştırdığım kadar ne TurkNet nede TürkTelekom. Üretici firmaların ülkemiz ISP leri için ön tanımlı ayarlarından kaynakladığını düşünüyorum. Sonuçta YAPA ağında olanda VAE ağında olan da TurkNet kullanıyor. Haliyle YAPA ve VAE arasında farklılıklar oluşacaktır. Ve YAPA için yapılandırılmış ön ayarlar VAE de kırpmalar meydana getiriyor olabilir. Bu sebeple VAE üzerinden kurulum yaparken ya " Diğer ISS " yi seçip değerleri manuel girip kuruyorum, yada TürkTelekom olarak. Yada bu durum sadece bende oluyor :thinking:

2 Beğeni

Merhabalar,

VSPM340 dsl modem öneriniz var mı acaba bir türlü bulamadım bu chipseti kullanan modem vdsl destekli.

1 Beğeni

Merhabalar bu modemin kaç tane versiyonu var acaba? IPTV tivibu ile çalışması için hangi versiyonu almalıyım vodafone turkcell superonline kullanmış bu modemi galiba

En sorunsuz olanı şu ana kadar test ettiğim Turkcell Superonline Huawei HG658 V2 olanı, herhangi bir sorun yaşamadım, bu modemi uzun bir süre hem normal modem router hemde bridge modda kullandım ve yönlendirme olarak ta asus router kullanmıştım.

1 Beğeni

Geç cevap verdiğim için özür dilerim, inanılmaz derecede yoğundum. VSPM340 çipsetli cihazlar ülkemizde malesef yok, kısmen Çin ve Avustralya piyasasında mevcut.

Sırf cevap verebilmek adına kayıt oldum :slight_smile:

Huawei HG658 V2 nin burada çokça muhabbetini yapmış diğer cihazlara göre çok daha iyi Dsl yönetimi olduğunu dile getirmiştim. Yaklaşık 5 Sene Huawei HG658v2 Kullandıktan sonra Zyxel 8623/Asus Ac51/Extra Dsl Gibi bir çok Mediatek li cihaz kullandım hiçbisi Huawei kadar hattı iyi yönetemiyordu.

1 Beğeni

Hocam bu belirttiğiniz modemi kendimiz satın almak istesek nasıl temin edebiliriz bir fikriniz var mı? bir e-ticaret sitesi vs. önerebilir misiniz? direkt amazon’dan falan bulabilir miyiz yani sizce?

Bir de en önemli soruyu sormayı unuttum. Saha dolabınızın içindeki chipset nedir acaba? Ben telnett’ten kontrol ettiğimde Broadcom olduğunu gördüm.

1 Beğeni

Hocam çok teşekkürler döndüğünüz için anlamadım bu Huawei HG658 V2 içinde VSPM310 var siz bir de VSPM340 chipsetli bir cihaz sipariş ettiğinizi söylemişsiniz yurt dışından. Ben bridge modda
BCM63168 chipsetli “TP-Link TD-W9970V3” modem ve Keenetic ya da Xiaomi router ile kullanmayı planlıyordum. Ta ki sizin bu yazınıza denk gelene kadar? Peki router olarak ne tavsiye edersiniz?
Bulabilrsem bu Huawei HG658 V2 modemin temiz Turkcell olanını alacağım ama (IPTV desteği olmalı çünkü Tivibu kullanıyorum) ve router’a bağlayıp köprü modunda kullanacağım.

1 Beğeni

uzun modem deneyimlerimden ve çeşitli testlerimden sonra TR şartlarında kullanılabilecek en iyi modem Huawei HG658 v2’dir… Geri kalan markası işlemcisi vs ne olursa olsun bu altyapılarda gereksizdir.

Artık dağıtılmadığı için temizini bulmak zor gibi

1 Beğeni