Hız konusunu zamanında çok araştırdım. Mart - Eylül 2021 arası. Edindiğim verilere göre hız konusunun ONT ile alakası yoktu. Nokia kullanıp 120 Mbps alan vardı. Huawei kullanıp 95 sınırına takılan vardı. Bu hız sorunu tamamen TT kaynaklı yapılmış bir port sınırlamasıydı. Tahminimce fiber kullanıcılarının port hızlarını 95 Mbps’ye sınırlayarak sanki VDSL miş gibi göstermek istiyordu. TT olunca ben bu ihtimale şans veriyorum. TT Ekim 2021 ayı olmalıydı ne yaptısa neredeyse Türkiye genelinde bu sınırlamayı kaldırdı ve ben dahil kime sorarsam hızları 95 Mbps’den 112 Mbps gibi hızlara yükselmişti. Muhtemelen 100 Mbps üzeri paketlerin hazırlığı nedeniyle sınırı kaldırmak zorunda kaldılar. Bu konu için defalarca BTK kaydı bıraktım TurkNet kaydı bıraktım. BTK’dan da TurkNet’ten de bir sonuç çıkmamıştı. Online desteği biliyorsunuz. Çözüm üretme kapasitesi bir gerçek yerlerde. Belki şuan değişmiş olabilir. Ekip yapısına vs geçmişlerdi. Anlayacağınız bu bilgilere dayanarak hız konusunun ONT ile alakası yok.
Aynı şekilde Bufferbloat konusununda ONT ile alakalı olmadığı düşüncesindeyim. 14 Temmuzda zamlar açıklanmadan önce yüksek bir hızı TurkNet sunmadığından NetSpeed’e geçiş yaptım. TurkNet’te hiç bir zaman Bufferbloat testince F üzerini göremezken Netspeed’te A çıkıyor. Tahminimce geçtiğim pakaetin upload hızının 30 Mbps olmasından kaynaklı. TurkNet’te ise 8 Mbps idi. Upload hızları TurkNet’te de artarsa aynı sonucu alacağımı düşünüyorum.
Bunları paylaştığım bir konu vardı. Reklam amacı taşımıyordu. Fakat forum kurallarına aykırı bir konuda olmamasına rağmen moderatör arkadaş tarafından konu kapatıldı. Sonra liste dışı bırakıldı ve son olarakta arşivlendi.
Açıkcası artık foruma fazlada uğrayasım gelmiyor. Özellikle bu yaşadığım olaylar nedeniyle soğudum. Bilgi paylaşasımda gelmiyor.