Merhaba. Olt yani santralden çıkan fiber kılın kapasitesi 2.4 down/1.5 up gbpsdir. Bu kılı 32 ye dahi bölseniz, bu hızı olt (santral) o an aktif bağlı ont (abone) sayısına böler. Yani bizim binaya 2 fiber geliyor her fiberde 1:8 splitter var ama bir fiberdeki 8 çıkışın 4 tanesi takılı diğerinde 3 tane takılı. Bu durumda 2.4 gbps 8 e değil aktif (enerjisi açık bağlı ve olt üzerinde kaydolmuş) ont sayısına bölüyor. Bu bağlı ont ler kapanırsa hız kalanlar için yükselir.
Diğer konu hizmet kalitesi google fiberin 70 dolara sattığı 1gbps interneti tt nasıl 20 dolara satıyor. Bu konuda malesef çok gerideyiz. Evlere istediğimiz kadar gigafiber çekelim ana giriş ve santraldeki routerlerın kapasitesi kadardır aslında internetimiz. Ve tt konumuzda olduğu gibi aslında 300mbps garanti kapasiteli hattı (iyi ihtimalle 8 e bölünmüş) 1gbps olarak satıyor. Yani kapasitesinin kat ve kat üstünü satıyor. Bu neyi sağlıyor bizim gibi yoksul halkın niteliksiz kalitesiz ama 1gbps (bence abone sayısı arttıkça patlayacak) internete erişmemizi sağlıyor. TT aslında google fiberden daha ucuza, aynı şeyi birden fazla kişiye satarak ve altyapıyı da kurmayarak google fiberden daha fazla kazanıyor. Bunu normal vatandaş yapsa nitelikli dolandırıcılıktan hüküm yer.
Ülkemizde mevzuat olarak ta gerideyiz. VAE denen bir durum sözkonusu ve btk bununla ilgili mevzuatı hazırlıyor. En son vae port fiyatları güncellemesi ile karşımıza gelen bir karar yayınladı ve bu karar öncesi 100mbps üzeri port yokken 200 500 ve 1000 mbps portlar eklendi. Ve sonrasında 100 mbps için yukarıda bahsettiğim politika ile kurulan ve zaten yetersiz olan altyapı ve donanımla şu an 1000 mbps satıyorlar.
Malesef bir ortadoğu devletinde yaşıyor gibi hissediyorum. Ne mevzuat yeterli ne iş ahlakı.
TT çalışanları ise bambaşka bir konu. Millete eziyet etmek için ellerinden geleni zevkle yapıyorlar. Yeni taşındığım binada altyapı yoktu. TT altyapı çekmek zorunda olan kurum ve 6 ayda zar zor çektirebildim.1000 in üzerinde şikayet oluşturdum istatistikleri etkileyecek kadar uğraşmam gerekti sonra 10 gün içinde kurdular. TT çalışanları mobil internek kullan dedi, burası özel şirket dedi, bana da 2 yıl altyapı çekmediler diyip yüzüme gülen çalışanda oldu, 35000 liralık yatırım yapacaüız bütün apartman cep telefonu dahil tt ye geçecek te diyen oldu.
Altyapıyı kurduk gelen personel bile aboneleri iki fibere paylaştırmak yerine bir tanede toplayıp milletin eziyet çekmesi için hepsini tek kıla takıyordu. Anlattım ona olayı neden bunu yapıyorsun dedim çevap bile vermedi. Bir diğer gelen personele böldürttüm sonra. İnsanlarımız da da sorun var.