Evime VDSL gerçekten gelecek mi?

Merhaba. Bundan 6 - 8 ay önce Türk Telekom Bölge Müdürlüğüne gidip, bizim bulunduğumuz bölgeye VDSL’in gelip, gelmeyeceğini sormuştuk. Onlarda, bu sene için bizim oraya fiber dönüşüm yapılacağını söylemişlerdi. Zaten bölge müdürlüğüne gittiğimiz zaman, bizim eski saha dolabının hemen önündeki rögar kapağının olduğu yerden Türk Telekom ekipleri fiber optik kablo çektiler ve biz buna gözümüzle şahit olduk. Ancak hala saha dolabı değişmedi ve yılın yarısını geçtik ve geçiyoruzda… Tahminen hangi ay, saha dolabı değişir? Bir saha dolabını değiştirmek için izin almayı mı bekliyorlar? Yoksa belediyemizden gereken bütün izinler alındıda, Türk Telekom saha dolaplarının üretildiği atölyesinde hala bizim yeni saha dolabı mı üretilmedi? Yada sıra mı gelmedi? Ne oluyor olabilir? Eski saha dolabım ile evim arası mesafe 100 metre zaten. Kablo mesafesini bilemem tabii ama bence kablo mesafesi daha kısadır 100 metreden…

1 Beğeni

Görüşleriniz nelerdir?

@mixerboy Bu sorunun muhattabı TurkNet formundaki arkadaşlar değil ki.
Saha dolabının değişmesi ile alakalı bir şey soracaksan eğer bunu türktelekom ile alakalı açılmış forum sayfalarında tartışmaya aç.
Buradaki adam nerden bilsin saha dolabının değişeceği zamanı =)
Saha dolabının üretildiği atölye derken ?
Tam olarak senin aklında saha dolabı denildiğinde ne gibi bir çağrışım yapıyor acaba öğrenebilir miyim ?
Birde mahsuru yoksa yaşınızı öğrenmemde sakınca var mı?

22 Yaşındayım. Türk Telekom’un saha dolaplarını ürettiği ve saha dolaplarının içine DSLAM cihazlarını monte ettikleri bir fabrikaları var. Onu kastetmiştim. Birçok farklı türden saha dolapları var. Bize Tip 7 dolap getirmelerini umuyorum. Tahminim o yönde. Daha büyük dolap takacaklarını sanmıyorum.

Dolabın yanına kazı yapıp fiber çekildi mi ?
Gerçi önce dolabın gelmesi gerek.

edevlet > açık kapıdan sormayı denediniz mi?

Hayır. Eski saha dolabımız hala duruyordu. Ancak saha dolabının hemen önündeki rögar kapağından fiber çektiklerini görmüştüm. O kadar.

Bu yılın sonuna kadar adsl olan çoğu yeri dönüştürecekler zaten yıl içinde siz de VDSL’e kavuşursunuz inşallah

1 Beğeni

Valla evin çıkışından direk sağa dönünce, sadece yürüyerek 1 dakikada A101’e varılan o yere Türk Telekom, birkaç gün önce fiber çekmiş. Kazı izlerini ve yeni rögar kapağı taktıklarını gördük. Bir zahmet bizim sokağada el atmalılar bence…

mutlaka atarlar hocam ADSL’in bitmesi gerek artık

1 Beğeni

Sadece %10’luk kesim hala ADSL’de kalacakmış duyduğum kadarıyla. Neden o kesime de el atmıyorlar?

kırsal ve ulaşılması zor bölgelerdir

1 Beğeni

Erdem, yak o eski dolabı. Dozerle üzerinden geç. Sen de kurtul bizde :joy:

1 Beğeni

Tabii sonra saha dolabına zarar vermekten 10-15 yıl hapis… Suç olmasaydı çoktan yıkmıştım o dolabı, emin ol. Böylece VDSL anında gelirdi. Dolabı yenilerlerdi.

Saha dolabını yıkma konusunda ciddi olmadığının farkındayım zaten de, biraz muhabbet uzasın istedim. :rofl:

1 Beğeni

Bu arada tahminen hangi tür saha dolabı getirirler? Tip 7 mi? Senin tahminin nedir bu yönde? Sayısızca farklı tür saha dolapları var.

5 yıldır FTTH kullanıyorum. O işlerle ilgilenmiyorum artık :eyes:

1 Beğeni

Şimdi Öncelikle erdem kardeşim. Bir şeyleri düzeltelim illaki tip7 gelmesine gerek yok tip6 olsada olur.
tip7 de 2 shelf var tip6 da 1. Ama şu var ki bulunduğun bölgede çok fazla yapı yoksa 256 kullanıcıya kadar hizmet verebilir ve eğer 2.ci rafta devreye girerse 512 kadar olabilir.
Zaten koyabilecekleri ya tip7 yada tip6 olur. Gerisine yatırım yapmazlar.
Geriye kalan tipte dolapları sadece sitelere takarlar o da en az çevresinde 2000 daire olması şartıyla.
DSLAM cihazlarını zte, huawei ve alcatel üretiyor genel olarak.
Yani dolap dediğin olay sadece boş kutu 100 tane dolabı saatler içerisinde üretebilirler.
Önemli olan içerilerindeki cihazlar planlamalar ölçümler.
@caner BTK bu kıamı yanıtlamaz sadece ilgili kuruma yönlendirir o da cevap vermez işine gelmez.
CİMER üzerinden bilgi kısmını işaretleyerek telekom sorularına yanıt bulabilirsin.
Telekom ile ilgili burdan yanıt bulma şansın 0 ( SIFIR ) zaten bilende yanıt vermeye uğraşmaz bıkan bıkmış durumda.

Saha dolabının tasarımının kolay olduğunu bende biliyorum fakat Türk Telekom’un atölyesinde, işler sıralı yani planlı gittiğinden hala saha dolabımın değişmediğini düşünmeye başladım.

Bu arada, 2020 Yılının başlarında hattım 8 dB’de iken 11500 Kbps’lerdeydi. 2018 Yılında ise 12500 Kbps’lerdeydi. SNR’yi 1 dB’ye sabitleyerek hattımı 14800 Kbps’ye CRC sorunu olmadan çıkarabilirken, şimdi artık bırakın SNR’yi düşürerek hızımı arttırmayı, kararlılık ayarını devredışı bırakıp, varsayılan ayarlarda yani 8 dB SNR modunda hattımı kullanmama rağmen artan CRC rakamları ve modemle buluşan acayip düşük Download hızlarıyla karşı karşıya kalıyorum… Aradaki fark çok büyük. 8977 Kbps buluştu… Acilen bakım yapmaları gerekiyor hattıma. Git gide düşüyor ayrıca. İleride 7000 Kbps, sonrada 6000 derken artık gerçekten internet kullanılamaz hale gelecek gibi görünüyor. Bence sorun saha dolabında ve uzun süredir bakım yapmadıkları için bu oluyor…

Acaba TTNET bizim buraya VDSL’in geleceğini bildiği için artık mevcut saha dolabımıza bakım yapmayı bıraktı mı? Eskiden böyle olmazdı çünkü. Hızım acayip düşüyor artık.

Çalışmalar sırasında hız düşmeleri normaldir. Çünkü bakır kablo kullanıyoruz :slight_smile:

1 Beğeni