Elektrikçinin Yaptığı Ek Doğru mu?

Reçber SL400 CAT6 kablo çektik 50 Metre. Dışardan gelen internet kablosunu bağladık yukarıya kadar çektik, modeme bağlaması için de böyle bir ek yaptı fakat olan internetten daha da kötü oldu. Doğru mu yaptı eki? Eksiz modeme 2 girişle bağlayamaz mıydık?

1 Beğeni


Fotoğrafı koymayı unutmuşum

1 Beğeni

Ek yerine rj11 jakı direkt cat6 kablo ucuna çakıp modem taksaymış. İyice izole etmiş ama nasıl bağladı bilemiyoruz.

2 Beğeni

hat değerleri önemli bi sorun yoksa değerlerde ek te sağlamdır ama onun yerine yak konnektör olsa daha iyi olurdu

2 Beğeni

Sıkıntı da burada rencber cat6 kablo çekip… bir de arkadaş internet daha kötü oldu demesi sıkıntı yaratıyor… modem hat değerlerinin resmini koyarsa illaki yardımcı olacak birileri çıkar… özellikle eski ve yeni haliyle…

2 Beğeni

Sadece modem tarafında ki eke bakıp bir şey söylemek doğru olmaz. Ankastrede ki kablo gevşek kaldı ise bu da zayıflamaya sebep olabilir.

3 Beğeni

Elektrikçi muhtemelen telekom kablosuna da bağlantıyı aynı mantıkla yapmıştır. Yak1 bağlantı kullansa ev içine de kullanırdı. Aslında şunu da bilmiyoruz. Yak1 ile bağlantı yapıp bantla da kapatmadığına emin değiliz.

2 Beğeni

Evet ben de bunu diyorum, drekt rj11 jakı cat6 içindeki 2 kabloya koyamaz mı?

Yak1 yok aynı mantıkla bağladı

Jak çakma pensesi ve yanında jak varsa yapabilirdi. Eğer bir de jak masrafımı yapacam. Zaten jaklı hazır kablo var. Bağla ikisini geç gitsin demediyse… aslına bakarsanız ne maliyeti var ne de işçiliği çok basit bir işlem. Ben telekom kablosuna yak1 ile bağladım. Gelen kabloya da direkt jakı kendim çaktım geçtim.

İşleniyor: 20220718_134457.jpg…

Arada kullanılan kablo kaliteli cat 6 acaba neden daha kötü olmuş olabilir… aslında hat degerlerini de göremedik.

Resmi göremiyorum. İşleniyor yazıyor. Direk eksiz cat6’daki iki rengi rj11 e çakamaz mı onu öğrenmek istiyorum. Ek olarak yak1 ile nasıl ek yapılacağının bir videosu ve ya resmi var mı

1 Beğeni

Yapılabilirdi ama sanırım pense yokmuş yanında çakma işlemi yapmamış :man_shrugging:

Vardı bence cahildi bilmiyordu ben sordum öyle yapamaz mısın diye öyle olmaz dedi.

Eğer öyle oluyorsa bugün tekrar çağırıp öyle yaptıracağım. Aşağıda hangi iki rengi bağladıysa modem de de o rengi rj11 e çakacak değil mi? Bir de aşağıda dışardan gelen telekom kablosu ile bizim cat6’yı nasıl birleştirsin?

Yeni çektirdiğin kablodaki iki uçuta da aynı rengi kullanacak… (Örneğin Mavi - Mavi beyaz çiftini)… Telekom kablosuna yak1… Modem tarafına da RJ 11 çakıp modeme takacaksın… Özellikle dikkat et renk grubu aynı olsun. Mavi Yeşil Turuncu - kahverengi değil yaniii birbirine sarmal gelen renkler özellikle…

Yak1 ile ilgili yapılmış bir görsel var mı elinizde. Bizim elektrikçi anlamayacak çünkü bunu bence.

Benim adama anlatacağım şu: Cat6 ile dışardan gelen telekom kablosunu yak1 ile birbirine bağla renkleri mavi-mavibeyaz olsun.
Cat6yı modeme bağlamak için herhangi bir ek kullanma, direk cat6daki mavi-mavibeyaz renklerini rj11 e çak. Bu arada kalan renkleri kessin mi, bantlasın mı ne yapsın?

Doğru anladım mı yukarıdaki gibi mi yapması laızm

Kesmesin Cat kablodan Kalan farklı grupları yapabilir ise orada bir gruba daha rj11 çaksın
İleride hatta bir problem olursa sadece ankastrede uçları değişip diğer rj11 soketi kullanabilirsiniz. Elektrikçiyi çağırmadan önce gelirken (varsa) ethernet pensesi getirmesini söyleyin. Bu şekilde anlar diye düşünüyorum. Bol şanslar.

1 Beğeni

Telekom kablosunun 2 rengi ile cat6 kablosunun 2 tane yak1 ile bğalasın dimi?

Tamam hocam anladım. Telekom kablosundan ve cat6 dan iki renk çıkaracağız. Atıyorum mavi ve mavibeyaz. Cat6daki ve telekomdaki maviyi yak1 e bağlayacağız 2 ucu var 2 renk giricek. Mavibeyazları da diğer yaka bağlayacağız eğer bunu anlamazsa kovacağım :smiley:

Diğer modeme giren cat6yı ise ek yapma direk cat6dan çıkan mavi mavibeyaz’a rj11 çak diyeceğim

Eğer ince olan çok telli telefon kablosuysa yapılan işlem doğru görünüyor.

RJ11 e CAT6 kablo sokup basarsanız RJ pensesinin pinlere baskı uygulayan kısmı hasar alır çünkü CAT6 kablo bakırları kalın ve tek damarlı olduğundan oraya tam oturmaz RJ11 pensesi tam anlamıyla olması gerektiği şekilde sıkıştıramaz. RJ11 pinleri bir süre sonra gevşeme yapar, bunu hızlandırmak isterseniz CAT6 kabloyu bir kaç kere yukarı aşağı yapmaz yeterli. RJ11 in CAT6 kabloyu sıkıştırdığı pinleri küçük olduğundan tek damarlı kablo taktığınızda temas yüzeyi az olur ve CRC almaya başlarsınız.

Elektrikçiler elinde malzeme olmadığından yanlışlıkla, kendi de farkına varmadan bu bağlantıyı doğru yapmış oluyor.

CAT6 kablo RJ45 ile kullanmaya uygundur, RJ45 jakının kablo giren yeri, iç temas yüzeyi, pensesinin mm uyguladığu baskı buna göre ayarlıdır, tam oturur. Aksi tavsiyelere kulak asmayınız. RJ11 sadece genişlik olarak küçük değildir, pinlerinin iç kısmı da küçüktür ve kalın, uygun olmayan türde kablo sokmak mantıklı bir hareket değildir.

RJ11 jakında sadece çok telli ince telefon kablosu kullanılabilir.

3 Beğeni