Düşük Download Hızı ve Yüksek CRC Hata Sayısı

Üniversitelerin online olması nedeniyle geçen hafta evime sabit internet bağlattım. Bir haftadır 2-5 saatte bir internet hızım 0.20 Mbps’e düşüyor ve belirli bir süre sonra Google’ı bile açamayacak duruma geliyor. Ping ve upload hızında herhangi bir sorun yaşamıyorum. Pingim sabit 7 ms upload hızım 6 Mbps. Modem arayüzünden DSL değerlerime Gürültü Marjı değeri de normal görünüyor(0.20 Mbps download hızı alabildiğim zaman). İnternet erişimim komple gittikten sonra Gürültü Marjı değeri aşırı düşük görünmeye başlıyor(Sadece download için upload değeri normal görünüyor).


Modemi yeniden başlatınca sorun düzeliyor. Ama bazen 2 saat sonra bazen 4-5 saat sonra aynı sorun baş gösteriyor. Modemi yeniden başlattıktan sonraki değerler de şöyle;

Daha önce 2 yıllık kullanımımda herhangi bir sorun yaşamamıştım. 4 ay önce aboneliğimi iptal etmiştim. Tekrar internet bağlatırken herhangi bir modem ya da kablo değişimi olmadı. Sorunun ankastre kutusundan gelen kablodan kaynaklandığını düşünüyorum. Kabloda ek olduğu için tek parça haline getirmek istiyorum.



Ankastre kutusundan gelen siyah kabloya RJ11 jack takıp tek parça yapmayı düşünüyorum. Bu mümkün mü?

Merhaba, Benim tavsiyem güzel bir cat kablosu ve yak 1 konnektör (telefon boncuğu) almak. Ankastredeki TT nin dışardan gelen hat ucunu ankastreden çıkartarak Yak 1 ile cat kablosunu bağlaya bilirsin. Hem ankastreden ayırmış olursun hem bakırı dış etkenlerden korumuş olursun kabloyu uzata bilirsin.

1 Beğeni

Öncelikle yanıtınız için teşekkürler. 2 saat önce ek yerinin iki ucunu da biraz kesip tekrar bağladım. Bu işlemden sonra hat değerlerim daha iyi bir duruma geldi. Birkaç saat daha sorun yaşamazsam sorun demek ki düşündüğüm gibi ek yerindeymiş. Sorun düzelse de düzelmese de ankastreden modeme gelen kabloyu CAT6 kabloyla değiştirecem. Benim niyetim CAT6 kabloya RJ11 jackı tek parça kullanmak. Tek parça olursa daha sorunsuz olacağını düşünüyorum. CAT6 kablonun bir ucunu ankastre kutusuna takıp diğer ucuna RJ11 jack takıp kullanmamım bir sakıncası dezavantajı var mıdır?

Hat zayıflaması, hat kopmaların ve hataların düşmesi görülebilir denemeden bilemeyiz mesela benim hattıma bağlanan kabloyla değişiklikler yapmam hat zayıflamasını düşürdü. Tahhütlü servislerin verdiği ince kabloyu değiştirip daha iyi kablo bağlarsan değişim görecektir. Senin kablon benimki kadar kötü değildir umarım birde TT dış kablosuda hesaba katmak gerekiyor oda düzgün olması gerekiyor.

1 Beğeni

Ek yerindeki iki kablonun da ucunu keserek yeniden bağladım. Hem hat zayıflaması azaldı hem de CRC hatası sorunu çözüldü. Modem 24 saatten fazla süredir açık ve CRC hatası sayısı yalnızca 2