Yukarıdaki değerler dışında hızımı 1 Mbps’e kadar düşürmeme rağmen bufferbloat olayını bir türlü çözemedim. Hız sınırı uygulaması çalışıyor 8’den 1 e kadar düşüre düşüre testler yaptım kablolu ve kablosuz ama bir türlü sorunu çözemedim. Upload’ı kullandığım an mevcut pingime +500 ms biniyor tabi bu sırada download hızımda 10 mbpslere kadar düşüyor. Bu durumu nasıl çözeceğiz. Aynı modem ve aynı marka Ont olan Türk Telekom kullanan başka bir arkadaşta bu sorun modem arayüzünden rahatça çözülebilirken neden TurkNet abonelerinde bu mümkün olmuyor. Çıldırımak üzereyim inanki oyun bile oynanmıyor bırakın video yüklemeyi yayın açmayı.
Mantıksız geliyor. ONT kaynaklı olsa diğer arkadaşta da bu olmaz mıydı? Ya da çözüm bana da gelmezmiydi? Her yolu denedik ama bir türlü başaramadık yani teknik destekte olan arkadaşlara da durumu anlatamıyorum bir türlü. Nasıl çözeceğim bilmiyorum ONT değişimi istesek bile sanırsam yine sorun devam edecek gibi duruyor.
Zaten o sitede her ölçümde farklı değer çıkıyor sunucunun durumuna göre değişiyor herhalde, belki onda da işe yaramadı bilemeyiz Nokia Ont olanlarda var bu sorun sadece benim gördüğüm kadarıyla. Huawei ont var benim sonuçlar böyle. Speedtest, nperf. fastcom oralarda da gösteriyor yüklü yüksüz pingi bu siteden daha tutarlı.
Orda upload +30 ms den +1 e düşmüş ya ondan dedim belki onda da işe yaramadı diye. Misal bende şu 2 testten önce dowload +40 upload 10 küsür çıktı bazen de testte kitlenip kalıyor bu sitede. Speed test - how fast is your internet? | DSLReports, ISP Information şurası daha tutarlı sonuç veriyor gibi hep aynı sonucu alıyorum burada A+. Archer c5v’de QoS ayarında tek tek cihazların ipsini ekleyip yapıyorlar, yeni cihaz bağlanınca ayar bozuluyormuş. Sizin modemde de belki ondan işe yaramıyordur.
QoS ile bufferbloatı yüzde yüz çözemezsiniz. SQM ile çözebilirsiniz ancak değerleriniz zaten iyi stabil +9’a +1 geliyorsa. Birçok modem/routerda bu değerler sabit değil ve çok daha yüksek değerler çıkıyor. Zaten farkındaysanız sol tarafta her şeye onay vermiş test. Alt taraftaki değerleri de atarsanız (avg. median yazan kısım) daha sağlıklı bir sonuca varabiliriz.
Benim OpenWRT kurulu MI4A Giga cihazımda bu değerlerin ikisi de +0 ama ben SQM ile Cake algoritmasını kullanıyorum.
Ayrıca sizin cihaz keenetic değil miydi? Keenetic DSLlerde cake, routerlarda ise fq_codel var diye biliyorum. Huawei ONTye ek olarak belki cihazların da gerçekten artışı vardır.
Low latency gaming kısmında sıkıntı çıkarabilir diyor test. Siz de benim paylaştığım görseldeki olduğu gibi avg median değerlerini paylaşırsanız daha iyi bir sonuca varırız.
Bu test aslında nihai bufferbloat testi değil. Bufferblaot birçok cihaz aynı anda internetteyken ve yüksek indirme/yükleme yapılıyorken anlaşılır. Bu testi bir iki cihaz öyle bir işlem yapıyorken kullanırken yaparsanız sıkıntı yaşayacaksınızdır. Bu yüzden SQM algoritmalarını kullanmak lazım. Ayrıca sizin kullandığınız modem/routerda belki Fq_Codel algoritması otomatik olarak destekleniyor olabilir.
Evet Huawei’lerde yok denecek kadar az ama aynı marka model kullanan başka birisi sınırlama ile çözebilirken bende neden işe yaramaz onu anlayamadım. Tamam ONT hatalı diyelim ama hızı kısıtladığı halde işe yaramıyor.
Kullandığınız routerın tam modeli ne? Merak ettim. Bufferbloat problemi yine var yalnız ama birçok internetle kıyasladığımızda sizin sonucunuzu çok önemli bir derecede gözükmüyor. Farkettiyseniz ping değeriniz 46-50 arası sürekli oynuyor. Kendi cihazlarımda en son seviye yükleme/indirme yapsam bile benim ping değerlerim sabit. Sizin aldığınız ping değerleri de muhtemelen normal bir oyuncuyu etkilemez gerçi…
Terimleri açıklamak gerekirse SQM, smart queue management demek. Belli algoritmalar kullanarak küçük paketlerin hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyorsunuz kısaca. Linux ve Apple cihazlarında bu algoritmalar gömülü geliyor. Birkaç tane SQM algoritması var. En çok bilinenler FQ_Codel ve Cake.
OpenWRT ise routerınıza kurabileceğiniz bir yazılım. Bu yazılım Linux tabanlı olduğundan ufak bir ayarla routerınıza bağlanan bütün cihazların SQM algoritmasından yararlanmasını sağlıyor. Böylece bufferbloat sorununuz çözülmüş oluyor.
Belki arkadaşların bahsettiği gibi GPON ile alakalı bir sorun olabilir. Bildiğim kadarıyla bazı GPON’larda trafik şekillendirici gömülü geliyor. Ama kesin çözüm istiyorsanız bahsettiğim gibi OpenWRT destekleyen bir router alıp SQM’i etkinleştirmelisiniz. O zaman değerler 0’ı bulacaktır. MI4A Giga router görece ucuz bu konuda, internette de nasıl OpenWRT kurabileceğinize dair rehberler mevcut.
Zaten tek çaremiz router almak gibi duruyor. Mayıs ayında 400 TL alan bu router şuan 799 TL almak bile zor. TurkNet tarafında neden bu ayarlar yapılamıyor anlamış değilim.
Hiç bir ping sabit kalamaz ki yurtdışı kalsın. Arkadaş pek deneyimlememiş sanırım genelde 2-4 arası oynama olur. Daha uzak bölge sunucuları olsa o oynama yani jitter seviyesi daha katlı olurdu.
openwrt yüklü raspberry pi4’ü router olarak kullanıyorum. 1gbps bağlantıda bile bufferbloat olmuyor. Zaten bağlantın yüksek diyenler olacaktır. Klasik routerlar 2bin-3bin liraya kadar olanlar da dahil 1gbps hızda qos yapamıyor. Yüksek hızda güzel bir qos için yüksek işlem gücü gerekiyor. Onun için pi4’e openwrt kurdum.
Router’ın marka modeli ve içindeki yazılımı önemli. TurkNet’in burada yapabileceği bir şey yok. 200mbps altında hız alıyorsanız Xiaomi mi4a-giga router alıp openwrt kurun. Sqm ile güzel bir bufferbloat performansı alırsınız.
Arkadaşlar router ile bunu çözersiniz WAN hızı kısılırsa gecikme olmaz ama router ile çözmenin esprisi kendi ağınızda trafiğinizi düzenleyip youtube izleyenler yerine oyun oynayanı önceliklendirmedir. Asıl büyük sorun sizin ağınızdaki trafik değil, GPON bağlantı hızında yani WAN da bufferbloat oluyor. Tek bir cihaz kullansanız bile download/upload kullanılırken ping oluyo, bu sorun Huawei GPON kullananlarda olmuyor.