Bu crc hataları neden çoğalıyor?

Merhabalar, şuan millenicom kullanmaktayım. TurkNet’e geçiş için gerekli işlemleri başlattım.
Şuan ilçemizde altyapı çalışması oldu ve oturduğum apartmanın önüne tip-7 erişim kabini yerleştirildi. 1.5-2 sene önce ise ankastreden eve kadar cat6 kablo çektirmiştim. Bildiğiniz üzere cat6 kablonun içince 8 tane ince bakır kablo var ve bunun sadece 2 tanesi kullanılıyor. Kablo çektirdiğim elektrikçi sağlam olsun diye ankastre kutusuna 2+2 olacak şekilde çaktı ve RJ11 soketede 1+1 olacak şekilde çaktı. Çaktığı 1+1 kablonun korumasını sıyırıp diğer gelen 2 kabloyu ucuna bağladı ve orayı bantladı. Cat6’da ki bakır kablo çok ince olduğu için bende onu duvara priz’e kendim monte ederek bağladım. Prizden RJ11 çıkışı alıp modeme bağlıyorum. Şimdi bu crc hatalarından kurtulmam için yeni cat6 kablo çektireyim mi ? yoksa cat6 yerine telefon kablosu çektirsem yeterli olur mu ? Eğer bunları yaparsam CRC hatalarından kurtulur muyum? CRC sayısı komik bi rakam ama yeni altyapıda böyle yapması kafama takılıyor. Ayretten ankastre kutusu 15-20 senelik var. Farklı modem ile denediğimde ise sonuç gene aynı. Arka mahallemde arkadaşımda böyle bir sorun yok. hatta onun evine telefon direğinden geliyor kablo, ama kabloda ek var ona rağmen böyle bir sorunla karşılaşmıyor.
Hat Değerlerim;
image

Yukarıda 2+2 olarak anlatmak istediğim; resimde işaretlediğim yeşil-beyaz kabloyu bir klemense, turuncu-beyaz kabloyu bir klemense çaktı.
image
modeme giren RJ11 soketi; bunu duvarda ki prizde de aynı şekilde yaptım.

Ekleri ya yak1 boncukla yapın yada lehim atarak yapın. Elle bükerek yapılan ekler zamanla oksitlenip crc sorununa neden oluyor.

2 Beğeni

@dr20mouse hocam oksit yapma söz konusu değil prizi 20-25 gün önce falan taktım.

Bilemezsiniz ki hocam ben prizden degil ek yaptığınız kisimdan bahsediyorum bu arada.

1 Beğeni

@dr20mouse hocam zaten ek yapılan yer prizin arkasında kalıyor.

Oluşan crc kablodan da olmayabilir. Dikkate alınacak bir sayıda değil. Üste @dr20mouse un dediği gibi bantlı kısmı boncuk klemens (yak konnektör) ile sağlama alabilirsiniz. Korozyon sadece nem, rutubet nedeniyle oluşmaz havada ki oksijen nedeniyle de olabilir. Yak konnektör içinde ki sıvı bu korozyonun oluşmasını engeller ve eklerin oynamamasını sağlar.

3 Beğeni

Benzeri bir durumu vr300 modemde bende yaşıyordum. Hatta kablo yapılarımız bile aynı olabilir ama bende diğer arkadaşların dediği gibi konnektör var. Açtığım konuları aşağı bırakıyorum.

Çözümü modemi değiştirerek buldum. Hero DSL e geçtiğimden bu yana hem max 75 mbit ön görülürken 100 e çıktım hem de 1 haftada max 50 crc yapıyor.

1 Beğeni

Yukarı da arkadaşlar ve Göksel hocam zaten olması gerekenleri belirtmişler. Bende kendilerine aynen katılıyorum. Sinyal zayıflamanızın düşük olması, SNR değerinizin yüksek olması, atanabilir hıza oranla tam kapasite 102400 yani 100 mbps tamamen almanız CRC hatası almayacağınız anlamına gelmiyor. VDSL hat yani bakır altyapı da santralde gerçekleştirilecek en ufak bir müdahale de anlık değerlerinizin çok olmasa da az bile oynamasın dan kaynaklı CRC yeme ihtimaliniz var. Ayrıca belirtmek istiyorum benim hat değerlerim güzel olmasına rağmen az da olsa CRC yiyordum. Boncuk klemens yani yak1 ile ekleri birleştirince CRC mesela 10 sa 1 e düştü… Yani aslında bahsettiğimiz şuan ki CRC değerleri komik rakamlar ve dikkate alınmayacak değerler. Yine de yak1 ile bağlayıp bir deneyin derim. Ayrıca modem de burada biraz önem kazanıyor ama bu crc ler için gidip modem almak da biraz saçma olacaktır.

1 Beğeni

Çiftli bağlanması sağlamlık sağlamaz, sinyalin gidişatını bozar. İnternet sinyalini elektrik gibi düşünüyor elektrikçiler. İki tel kullanılıp (mavi-mavi beyaz gibi aynı renk) sarmal şekilde dairenize ulaşması olası parazit etkilerini azaltır. Çapraz çiftli şekilde kullanıldığında bunun olması mümkün değildir.

Aynı şekilde birden fazla paralel priz kullanmak, prizin ucunda hiç bir cihaz bağlı olmasa bile sinyali benzer sebepten dolayı bozar.

3 Beğeni





Elle sarılan kabloları bu şekilde yak1 konnektör ile ek yaptım ve prize kabloyu çaktım. Sizce nasıl olmuş? Kablo 23awg UTP kablo. prize giren tekli kablolar 24awg bi sıkıntı olmaz herhalde. @MehdiUygun @dr20mouse @ModeratriX @Drahmizm

2+2 şeklinde bağlandı ise şuan olması gerektiği gibi. Keşke mavi- mavibeyaz şeklinde tek olarak bağlantı sağlansaydı daha iyi olurdu. Neyse yapacak birşey yok. Şuan değişen bir durum var mı ?

1 Beğeni

ilerleyen saatlerde belli olur herhalde hocam. Şuanlık artan bi crc yok. Zaten artan crc sayısıda en fazla 2 günde 30’u geçmemişti. Akşam’a bilgi vereceğim @MehdiUygun

1 Beğeni

Yapılan doğru ama keşke ankastreden gelen kablo turuncu ve beyaz olanı veya mavi ve beyaz olanı olsaymış. Kabloların birbirine sarım yöntemi bile sinyali etkileyebiliyor.

2 Beğeni

eski kafalı elektrikçi çekti kabloyu hocam. tabi bende o zaman bilmediğim için bişey demedim. bana daha iyi olur böyle demişti. :smiley:

1 Beğeni

Ben kendi hattımı turuncu ve beyaz olana bağladım neredeyse 2 yıl olacak kullanıyorum sorunum yok.Şimdi o duvardaki buatlardan ve boruların içinden sadece cat 6 kablo geçiyorsa sorun olmaz ama elektrik kablosuyla yan yana gidiyorsa sıkıntı çıkartabilir.

1 Beğeni

yok hocam bina dışından geliyor kablo evin içine

hocam kutu erişebileceğim bir yerde değil. merdiven ile çıkmam lazım ama merdiven bulma imkanım biraz zor. bu yüzden şimdilik böyle kullanıcam mecbur.

1 Beğeni

Kablo ve priz normal şekilde bağlanacak durumdayken neden farklı bir icat çıkarıp sinyali de bozarlar anlamak mümkün değil.

1 Beğeni

2 tel tek kroneye sığmaz. Buda telin birsinin tam temaz etmesini engelleyebilir. O kadar ankastreden kablo çekildiyse eksiz direk modeme takmaya çalışın. Bazı durumlarda her ek 4-5 mpbs hızı etkiliyor. Eğer böyle sorun olmazsa kullanmaya devam edin. Sorun devam ediyorsa teli teke düşürüp denemeniz gerekiyor.

1 Beğeni

Şuanlık bir sorun yok hocam. Normalde uptime süresi 5-6 saat olduğunda 10-20 arası crc basıyordu. Şuan uptime süresi 16 saat, 2 tane bastı. O da sorun teşkil etmeyecektir.

2 Beğeni