Asus dsl-ac51 CRC birikmesi

Merhaba, yaklaşık olarak 4 senedir TurkNet üyesiyim ve 2021’e kadar stabil bir internet bağlantısı elde ettim. Zamanında abone olurken turknetten satın aldığım asus dsl-ac51 modeme sahibim. 2021de 35mbps kullanmam ile 75mbps kullanmam arasında fiyat farkı olmadığından 75mbps kullanmayı tercih ettim. Bu tercihimle birlikte sorunlar başladı.
Stabil bir internet bağlantısı almıyordum, sürekli modemi yeniden başlatıyordum. O zamanlar TurkNet müşteri hizmetleri modemi bana sıfırlatmak haricinde çözüm sunmadı. Bir süre internet hattımın lokasyonunda bulunmadım daha sonra döndüğümde durum iyice kötüleşmişti. Modem sadece 30dk içerisinde 1milyon crc gösterebiliyor. Yabancı forumlar dahil birçok forum gezdim, modeme beta yazılım attım, geçmiş yazılımları denedim ama nafile. Bir çok ayar kombinasyonu denedim dsl ayarlarında ama hiçbir türlü crc birikmesine engel olamıyorum. Modem 7 8 milyon crc biriktirdiği zaman hızım 4mbps civarlarına düşüyor.
Bugün belki sorun altyapıdadır şüphemden ötürü turknetten destek talebim üzerine servis elemanı geldi. Tüm bağlantı uclarımı (rj11 soketlerimi) yenilettim. Modemi apartmandaki kutudan gelen dsl’e doğrudan bağlamama rağmen crc birikmeye devam ediyor. Normalde spilitter ile kullanıyorum onu da değiştirdim ama zaten bu da çözüm değil. SNR değerim 8 de olsa 15 de olsa crc modemin 10dk çalışması ardından milyonlara rahatça ulaşıyor.
Denemediğim çözüm kalmadı fakat belki sizler yardımcı olursunuz.

1 Beğeni

Aynı sorunla bende karşılaşmıştım. En güncel versiyonu yüklediyseniz kararlı bir sürüme düşürünce düzeliyor.

Şuan hangi sürümde? Modem yazılım sürümünü 790 a indirip tekrar deneyin. @tsunami yardımcı olacaktır. Asus modemler ilgi alanı.

1 Beğeni

@semihaydogan @Chris23 Cevaplarınız için teşekkür ederim 790 sürümünü denememiştim 790 sürümünü atıp fabrika ayarlarına döndürdüm modemi. Evet dsl ışığı tüm sürümlere nazaran anında bağlanıyor fakat crc birikmesi sorununa çözüm olamadı.

1 Beğeni

İncelemenizi öneririm.

https://forum.turk.net/t/asus-dsl-ac51-ac750-ana-konu/20315?u=hahamyan

Farklı modemleri aynı hatta denediniz mi? Donanımsal bir sorun olabilir

1 Beğeni

hocam çok değişik. Hat zayıflamanız çok iyi ama enteresan bi şekilde snr değeriniz sınırda. Anlayamadım.

@hahamyan hayır farklı bir modem denemedim. Asus ile görüştüğümde bu modemin bir sorunu varsa garantisi bittiği için ücretsiz işlem yapılamayacağını ve bu modemin tamir edilemediğinden kaynaklı olarak değişim ücreti alınabileceğini söylediler. Bu ücret modemi yeniden alma ücretine neredeyse eşdeğer keza modem şu an aldığım ücretin 2 - 2,5 katı kadar pahalı. Bu attığınız konudaki 959 beta sürümünü de denedim o sürüm nedense bende daha kötü bir performansa sebep oluyor. Dsl’in bağlanması 5-10dk’yı bulabiliyor. Fakat attığınız konudaki bitswap hariç her şeyi kapatma mevzusunu denemedim hemen test edeceğim, düzelme olursa yazarım.

1 Beğeni

Asus bir yakalayamadı şu stabiliteyi. En sorunsuzu 959 şu an için hatta herkesin bu sürüm arşivinde bulunmalı bence. CRC yine oluyor ama daha az. Bende dakikada ortalama 1-2 CRC artıyor SNR ellemezsem (12.5) 20 yaparsam da 10 dk da bir artıyor. Prizi iptal edeceğim bakalım değişecek mi.

Maalesef 959 sürümünde dsl’i bağlamamın tek yolu snr değerini 11 ve üstü olarak kullanmam öyle yaptığım zaman hızım 60mbps civarlarında oluyor ve en az dakikada 10bin crc ile karşılaşıyorum. Önce alttaki tüm ayarları kapattım 10dk kadar bekledim dsl gelmedi üsttekileri de kapattım konu sahibi tamamamının kapatılmasını istediği için bir 10dk da onları kapatınca bekledim ama dsl bir türlü bağlanmadı. 790 sürümüne geri döndüm hiç yoktan internet bağlantım var.

Önerim geçici bir süreliğine bir modem temin ederek hatta mı cihazda mı sorun var bunu değerlendirebilmeniz. Ancak tahminimce cihazda problem var gibi

bu sorun telekomun dslam cihazlarına yaptığı yazılım güncellemesiyle alakalı galiba. Bende aynı şekilde 2 ay önce asus kullanıyordum hiç bir sıkıntı yoktu, son 2 haftadır saniyede 10 bin crc almaya başladım. Öfkeyle gittim keenetic extra dsl aldım. Şuan hiçbir sıkıntım yok.

1 Beğeni

Merhabalar, gün içerisinde Turknetten konu hakkında bilgili biriyle görüştüm. Kullanım geçmişimi izlediğinde modemimden kaynaklı bir arıza olabileceğini ve hızımı bir alt paket olan 50mbps hıza sınırlarsa sorunun çözülebileceğinden bahsetti. Dediği gibi de oldu saatte milyonlarca crc’den saatte 10-12 crc hatasına döndü. SNR değeriyle oynayıp 50mbps hıza kendim sabitlediğimde bile crc değeri kolayca milyonları görüyordu. Hızın onlar tarafından sınırlandırılmasının modemin elektriksel olarak sınırlandırmasından farklı olduğundan bahsetmişti. Sonuç olarak 50mbps hıza razıyım. Şu anlık benim tek çözümüm bu gibi duruyor, dolayısıyla sorunum çözüldü diyebilirim. Herkese teşekkürler.

4 Beğeni

Sorununuzun çözülmesine sevindim. İyi kullanımlar.

1 Beğeni