Aşırı Yüksek Ping

Merhaba, yaklaşık 10 gün önce vdsl2’den fiber’e geçiş yaptım. Yalnız birkaç gün önce hızda bir yavaşlama farkettim. Speedtest’ten baktığımda 600-700 civarı ping gördüm ve indirme hızı da çok düşüktü. Fakat bu yavaşlık ve ping sorunu daimi değildi, ara sıra tekrarlar durumdaydı. Arıza kaydı verdim ve saha ekipleri evdeki kabloları yenilediler. İlk başta sorun ortadan kalmış görünüyordu ancak yine tekrar etti. Fakat bu sefer bir şey fark ettim, bu sorun herhangi bir şekilde upload yaparsam hemen ardından ortaya çıkıyordu.

Şu an rahatlıkla sorunu tekrar oluşturabiliyorum. İşin garip tarafı farklı bir router’a sahip olan İstanbul’daki kuzenimde de aynı sorunu birebir aynı şekilde tekrar üretebiliyoruz. O da TurkNet’li ve fiberde:

Bu normal zamandaki tracert sonucu:

Önce speedtest ya da başka bir hız ölçümünden hızı ölçüyoruz:

Her şey normal gibi fakat testten hemen sonra ikinci test böyle oluyor ve ikinci testin başlarında hız da 10’un altında çıkıyor ancak sonradan 60 civarına yükseliyor:

Upload testi biter bitmez aldığım tracert sonucu, bu süreçte herhangi bir upload durumu söz konusu değil:

Yalnız bu durumun bir istisnası var, Bursa’da belirli bir sunucuya bağlandığımda bu sorun bende yaşanmazken kuzenimde değişen bir şey olmuyor ve o yine yüksek ping-düşük hız sonucu alıyor.

Bunun sebebi ne olabilir? İki farklı router, iki ayrı şehir ancak aynı sonuç. ONT cihazları mı? Yoksa bufferbloat denen olay mı? Peki Bursa sunucusundaki istisnai durum nasıl gerçekleşiyor? En önemlisi ne yapmalı?

Merhaba fasoncan, hoş geldin.
Yüksek ms ile karşılaştığınız tracert testleriniz de Bursa 'dan direk çıkış yapmıyorsunuz sizin ping asya, doğu, batı gibi bölgelerde dolaşıyor ve bu sebeple rotasyon sorununuzun olduğunu düşünüyorum. Temsilciye tracert testlerini paylaşın ve “Tracert testlerim de farklı ülkelere özellikle farklı bölgelerden dolaşıyorum ve bu sebeple ms değerlerimin yüksek olduğunu düşünüyorum ve ağ rotasyonumun güncellenmesini ve bir süre izlenilmesini talep ediyorum” diye belirtin.
Şunları deneyin:

  • VPN kullanmayın, DNS 1.1.1.1 / 1.0.0.1 kullanmayı deneyin.
    Modeminizi resetleyin, tekrar kurulum yapın.

Tamamen bufferbloat denen olay.

Peki bu bufferbloat olayı niçin oluyor? Herkeste olan bir şey mi yoksa tesadüf eseri mi ortaya çıkıyor? Tek çaresi yazılım çalıştırabilen bir router mı almak? İncelediğim kadarıyla başka çözüm yok gibi sanki.

Teşekkür edeirm, dediğiniz gibi router reset ve dns işlemlerini yapıp yeni destek kaydı açtırdım. Bakalım inşallah bir çözüm bulabilirler.

Nokia’dan başka ONT cihazı veriyoru mu ki telekom?

Siz de peki benzer bir durum söz konusu mu? Eğer sizinki sorunsuzsa ben de telekom’dan huawei ont isterim.

Ben deneyimlerimden ONT’nin hiç bir şey fark etmediğini gözlemledim.

Evet. OLT ile ONT uymak zorunda. Yabancı forum sitelerinde de karşılaşmıştım. Ankaradayım. Benim bölgemde de Nokia takılıyor. Farklı ONT’ler de kullanılamıyor. Aynı model marka olsa bile çalışmayabiliyor. Çünkü TT ONT’nin seri numarasını sisteme tanımak zorunda. Ancak o şekilde ONT ile OLT başarılı bağlantı kuruyor. ONT değişikliğinde TT çalışanı tanıtana kadar ONT ışığı sabitlenmemişti.

Nokia tarafında evet hızı TT portlara tanımlıyor. Nokia ONT nedeniyle olmuyor. Mart 2021’den Ekim 2021’e kadar uğraştım. Ankara Ulus TT il bölge müdürlüğüne de gittim. Beni bağlı olduğum santrale yönlendirdiler. Oradakilerle konuştum. Sınır yok dediler. Fakat 95’e sabitlenmesi için port sınırını kesin uyguluyor. 95Mbps sorununu yaşayan bir çok kişi ben dahil Ekim 2021’de gelen düzeltme ile sınır kaldırıldı. 95’i geçemezken 110-112 arası hız almaya başladık. Ben bu sorunları yaşarken başka bir Nokia kullanıcısı 120 Mbps hız alıyordu. Hatta forumda Nokia ONT kullanıp 120 150 Mbps alan bir kişi de vardı. Tabi Ekim 2021 sonrası tanıdığım 95 Mbps sınırına takılan kişiler birden 110 Mbps almaya başladı.

Evet TurkNet’te bende upload yaparken internet gidiyordu. Yabancı forumlarda okuduğuma göre çoğu düşük upload hızına bağlıyordu. Upload tamamen kullanıldığından bir web sitesine girmek için gönderilen paketlerde gecikme oluyor ve internete girilemez hale geliyordu. Kısaca bufferbloat :smiley: Bakalım halen yaşıyor muyum merak ettim. Bir test yapacağım.

image
Google drive’a 5GB lik aynı dosyayı yüklerken TurkNet’te google da arama yapamıyordum. Şimdi aynı dosyayı yüklüyorum. Upload full kullanılıyor ve 4K videoyu sorunsuz izledim, web sitelerine eriştim ve hiç bir gecikme olmadı. Normalde önceden internet gitmişti.

TurkNet’te F üzerini görmedim. Şuan A-C arası çıkıyor. Kablolu test etme imkanım olmadı. Değişiyor.
Ortada bir sorun var ama düşük upload hızından mı ONT den mi bilemiyorum.



Bir yerde sorun var işte ama nerede. Ben Nokia kullanıyorum ama şimdi sorun yaşamıyorum. Belki de ONT de fakat benim bölgemde bir düzeltme oldu. Her şey olabilir. :rofl:

Aslında bu hız sınırındaki durum yaşanıyor. O zaman ben yavaşlığı çeken kısımdaydım. Şimdi ben sorunu yaşamayan kısımdayım. Tabi TurkNet’te yaşıyordum. Hız sınırına Nokia ONT ile takılmayan kişi de Comnet kullanıyordu. Fakat bu ISS tezini senin testlerin çürütüyor. Yine aynı konu. Bir kesim Nokia ONT de var bir kesimde muhtemelen yok.

Kesinlikle. Geçen ki gibi TT çözmedikçe de çözülmeyecek bir sorun. Sorun yaşayanlara bol sabır diliyorum. Mart - Ekim arası sinir hastası olmuştum. Ulus TT İl Bölge müdürlüğü TurkNet’i karalıyor. Ucuz diye ISS kullanırsanız böyle olur. Biz pahalıyız çünkü her an bize ulaşabilirsiniz. Saha ekibimiz hazır. Bizde yaşasanız saatler içinde çözerdik diyor. TurkNet sorunu TT’ye atıyor. (Haklı olarak altyapı onların.) Böyle böyle sinirlerim bozulmuştu.

1 Beğeni

Hmm belki de Nokia OLT cihazları sorunludur. Nokia sorunlu, bu kesin gibi de bu sefer @muhep istisnai bir durum oluşturuyor. Çok pişman oldum fibere geçtiğime, 75 mbps vdsl2 vardı onu çok özlüyorum :cry:

İndirme hızını sınırlamasına gerek yok. Tanımlı upload hızın kadar veya 1 Mbps altı kadar sınırlayabilirsin. O nedenle sadece uploadı 7 Mbps’ye sınırlasan yeterli.

Fiber her koşulda en iyisidir bakır altyapıdan.

Hız sınırlama işlemlerine baktım ama bulamadım. QoS denen şey sanırsam ama ZTE routerla ilgili bir kaynağa ulaşamadım. Yeni router mı almak lazım acaba?

Fiber ile tt nin verdiği zte de qos için root hesabını etkinleştirip root hesabıyla giriş yapmak gerekiyor. IPv6 dahil çoğu özellik root değilse gizleniyor.

Merhabalar, konu içerisinde değerleri üyelerimizin paylaştığı deneyim ve tavsiyeler işinize yaradı mı? Ping durumunuz nedir? Bilgi verirseniz sevinirim :raising_hand_man: