Ankastreden daireye kablo çekmek

Selamlar

Türk Telekom ekipleri evimdeki sorun için kontrol sağladılar ve ankastrden modeme kablo çekmemin sorunu düzelteceğini söylediler. Kablolara isim etiketi takıp ankasteye bağladıkları kabloya ek yaparak dışarıya uç bıraktılar. Ben de CAT6 kablo aldım şimdi bunu aşağıdaki kablolara bağlamam lazım. Nasıl yapabilirim?

1 Beğeni

Merhaba @Ekrem

Bağlamak istediğiniz cat 6 kablonun sadece içindeki iki ince kabloyu kullanacaksınız ters bağlantı diye birşey yok (+ ve - bağlantısı yok) istediğiniz türlü içindeki iki kabloyu ankastreye bağlaya bilirisiniz. Etkitek bırakılan uçla cat 6 kablonun arasındaki bağlantıyı Yak 1 konnektör ile yapmanız daha iyi olacaktır dış temaslardan korumak için şuanlık bir birine temas ettire bilirsiniz kabloları ama zayıflama etkisi yak 1 konnektör bağlamadığınız için artacaktır. Ankastreden bağladığın cat6 kablosundaki iki ince ucu hangi renk bağladıysanız modeme gelen kablonun ucundaki o iki aynı renkli ince kabloyu RJ11 çakarak modeme bağlıya bilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı olacaktır.

2 Beğeni

Kablolar per olmalı. Yani biri maviyse diğeri mavi beyaz gibi. Diğer türlü sinyal kalitesi daha kötü olur.

1 Beğeni

Genellikle mavi-mavibeyaz kullanılıyor onu kullanmaya çalış.

1 Beğeni

Kabloya rj11 çakma işlemini yapamıyorsanız elektirikçiye bağlatabilirsiniz. Kablonun içindeki renkler çift çift yapılmıştır
10597288149042
mavi - mavi beyaz
yeşil - yeşil beyaz
turuncu- turuncu beyaz
kahverengi - kahverengi beyaz

Yazdığım renkteki kabloların bir çiftini kullanmanız daha iyi olacaktır.

2 Beğeni

Elimdeki CAT6 yı pense ile kestim kablolar cidden çok inceymiş YAK1 ile aşağıdaki uçlara bağlarım. RJ11 i nasıl yapabilirim çakma pensesi vs. elimde mevcut değil kablonun öteki ucu da RJ45 uçtan

Uçları kesip bağlata bilirsiniz.

1 Beğeni

Şimdi doğru anlayıp anlamadığımı sormak istiyorum.

Aşağıda bırakılan uçla kablonun ucunu aynı renk grubunu bağlamak şartıyla YAK1 ile bağlıyorum. Ardından RJ 45 olan ucu da söküp yerine RJ11 bağlatıyorum böylelikle işlem tamamlanmış oluyor doğru mu anlamışım :slight_smile:

3 Beğeni

Doğru söylediniz ve aynı renkte olan gruba rj11 çaktırınca işlem tamamdır.

2 Beğeni

Teşekkürler. YAK1 i bağlarken videolardan gördüğüm kadarıyla şu şekilde mi bağlıyoruz?

CAT6 daki Mavi Beyaz uç ile ankastrede bırakılan uçlardan herhangi birini aynı YAK1 e takıp penseyle sıkıyoruz
Ardından
CAT 6daki mavi ucu ankastredeki diğer uç ile 2. bir aynı YAK1’e takıp yine pense ile sıkıyoruz. Kısacası 2 tane YAK1 konnektörü kullanarak kabloları bağlamış oluyoruz.
Bu şekilde bağlanıyor sanırım doğru mu?

2 Beğeni

Evet doğrudur. Her hangi bir sorunuz olursa yaza bilirsiniz.

2 Beğeni

Bizim buranın esnafı biraz sorunlu. Hayatta ödünç vermez. Siz hangi sırayla taktınız?

1 Beğeni

Merhaba @frknl

Dsl hattımı kendim çekerken bunu denemiştim hiç bir sıkıntı yaratmadı. Kabloların birini takınca internet yine geliyor ama yarım hızla geliyor. İkinsinide takınca bir birini tamamlıyor ve tam hız gelmeye başlıyor.

1 Beğeni

Kablo iyileştirme ve değiştirme sonrası hat zayıflama deneyimlerim.

Yak 1 en sağlıklısı.
Kabloyu direk reglete çakmak veya TT kablosuna bağlamak bir iki zayıfalama düşürüyor okadar etkisi yok.
Yak 1 le bağlamanız daha iyi olacaktır.

1 Beğeni

Şimdi birkaç sorum daha olacak size kusura bakmayın.

Öncelikle TT ekibi ankastreye hattı çakıp çaktığı kablodan ek yapınca SNR değerim biraz düşmüştü (bina içi gelen hattan) O kabloyu da konnektör vs olmadan bağlamışlardı. Bu noktada genel hattı ankastreden çıkartıp direkt kabloya bağlamak mı daha sağlıklı olur yoksa şu anki haline kıyasla çok fark etmez mi?

  1. Olarak elektrikçi konnektörü çakamayacağını söyledi kabloya ben de şaşırdım. Benim elimde RJ11 girişli bir kablo var. Aşağıdakine yaptığım mantıkla RJ11 ucu olan kabloyu da CAT6 ya YAK1 ile bağlama gibi bir yolu denemem sağlıklı bir sonuç verir mi ya da yapılabilir bir yol mu? En yakındaki diğer bir elektrikçiye gitmek için araç kullanmam lazım şu an kısa yoldan çözüm arıyorum :slight_smile:
1 Beğeni

Kısa kablonun ucuna rj11 çakılı olan kablo takarsanız çok zayıflama etkisi yarata bilir busefer ekler çoğalmış olur.
Ben elektirikçiye gittim olmaz böyle şöyle diyip bana en kötü kablonun ucuna çaktı zayıflama artınca kendim yapmak istedim kimse gelip yapmaz kendi sorumluluğunuzda.

2 Beğeni

Eğer çakacak bir elektrikçi bulamazsam mecbur bu yöntemi denemem gerekecek o penseye o kadar para vermek akıl karı değil

Evet ek sayısı artacağı için zayıflama olabilir ilk başta elimdeki CAT6 ya RJ11 çaktırmayı deneyeceğim yapacak bir insan evladı çıkmazsa o zaman CAT 6 nın öteki ucuna RJ11 çakılı bir kabloyu YAK-1 ile bağlarım mecburiyetten

1 Beğeni