35B profili neden aktifleştirilmiyor?

Yurtdışında yaşıyorum ve yaşadığım yerde VDSL 35B profili kullanılıyor. Evim ile santral arasındaki mesafe 230 metre olmasına rağmen 250 mbps download ve 40 mbps upload alıyorum. Türkiye’de 51 metre mesafede 1 SNR de 90 zor alıyordum. Türkiye’de neden 35B profili aktifleştirilmiyor? Sizin yetkiniz yoksa da Türk Telekom neden yapmıyor bir bilgisi olan var mı?

Erişim Kabini (Saha Dolabı) üzerinden hizmet alınan durumlarda yalnızca Türk Telekom’a ait cihazlar bulunduğundan dolayı TurkNet’in ve diğer servis sağlayıcıların fiziksel müdahale yetkisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı standartlar Türk Telekom tarafından belirleniyor. Şu anda da daha çok FTTH altyapıya önem verildiğinden 35b profilli cihazlar tercih edilmiyor.

2 Beğeni

35b testlerinde yeterli performans alınamamış. Dolap veya kabinlerin ana santral bağlantıları hâlâ bir çok bölgede bakır kablolar ile sağlanması bunun nedenlerinden biri denmişti. Bu nedenle 35b profili uyumlu cihazlara yatırım yapmak yerine fiber altyapıyı geliştirmeyi tercih etmişler. Bir röportajda bu şekilde dinlemiştim

1 Beğeni

Fiberi her eve çekmek 35b tek cihaz almaktan daha mı ucuzmuş? Ya matematik bilmiyorlar ya dayak yememişler :slight_smile:

Ben TT ekiplerine 35b profilini ne zaman aktif edeceksiniz dediğimde 35 megabit alamıyor musunuz gibi bir cevap alınca peki diyip konuyu kapattım

9 Beğeni

TT ekibi dediğiniz kablo çakmayı ve modem kurmayı öğrenebilecek seviyede zekaya sahip bir tanıdık vasıtası ile iş bulan kişilerden oluşur. Ben 100’lük paketteyim TurkNet bu paketi açtı açalı hala bana “sizin burda 50 megülitlik pakedin üstüne çıkılamaz” diyen elemanlar var. Komik.

35b zaten bakır kabloyla çalışır. Bu amcalar 35b yi fiber mi sanıyor acaba hala :slight_smile:

Daha yeni bir teknolojiden daha kötü performans alabilen tek ülkeyiz, ilginç vallahi. Neyse en azından denemişler umarım fiberde de eski teknoloji kullanmıyorlardır. Fiberde bunun gibi altyapı profilleri var mı acaba? Mesela şu an kurulan fiber altyapılar üzerinden orada da 100 Gbit hıza ulaşabiliyor muyuz?

1 Beğeni

Aslında bunun farklı birçok sebebi var.

Birçok yerde karşılaştırma görmüştüm ama şu siteden sana örnek verebilirim:

Neden Fiber Optik Kablo?

Bunun sebebi bakır kabloların ömrünün 5 yıl olmasındandır. Fiber optik kabloların ömrü 50 yıl kadar dayanmakta olup bakır kablolara nazaran çok daha güvenlidir. Üstelik internetin de oldukça fazla kullanılması sebebi ile hız da önem arz ederken bakır kablolar ile bir dosya 1 saatte indirilirken artık fiber optik kablolar sayesinde aynı dosya 25-30 sn içerisinde indirilebilmektedir.

35b ile Adsl beraber verilemiyor. Bazı vdsl profilleri ilede frekans karmaşası sorunuda var. Ölü doğan yeni teknoloji. Artık fiber şart.

1 Beğeni

Hocam fiber kablo maliyetine aynı uzunluktaki bakır kabloyu 10 kere döşersin. Emin ol hiçbir fiber kablo 50 yıl dayanmaz. Mutlaka kepçenin biri gelir kökler bizim memlekette

1 Beğeni

yanlış mı anladım fiber kablo bakır kablodan pahalı mı demek istediniz?

Çalınma riski de çok yüksek ek olarak dinleme de yapılabilir, düz mantık kablo bağlama ile.

Haklısınız. Ankara Fatihe geçensene döşenen 90 yakın dolap var. 2012 model Nokia 5650 olması lazım. Dslamlar çoğu Çin, Avrupa çıkması. 35b desteği yok.

Bu süreden emin miyiz burada ki kablolar da nereden baksanız 20 yıllık var sadece benim 65-70 metrelik dağıtım kutusuna kadar olan kablom 3 yıllık falan.

Evet hocam. Fiber optik kablo metresi 100 TL üzeri şu an.

Yanlış bilgi. Fiber optik kablo maliyeti, bakır kablo tedarik ve bakım maliyetinin çok çok altında. Bakırın piyasada her geçen gün daha kıymetli hale gelmesi de cabası. Nette ufak bir araştırmayla 300 metre fiber optik indoor kablonun 3000-3500 lira bandından olduğunu görmek mümkün. Bu da metre başına 10 küsür liraya tekabül eder. Dev şirketlerin perakende fiyata bu ürünleri almayacağını düşünürsek 10 lira sana bana olan fiyattır. Outdoor lazım kardeş diyenlere de olsun fiyat iki katı yani 20 lira o da bir maaliyet değildir.Kaldı ki fiber üretiminde yerli ürünlerin de pazar payı büyük. Bu da maaliyetin daha da aşağı çekilebileceğini işaret etmekte. 35b aktivasyonu yerine fiber dönüşüm milli servetin daha verimli kullanılması adına en mantıklı adımdır. Ancak bunu her mesajımda tekrarlıyorum ve tekrarlayacağım, 16 mbpslik fiber paketi yapanları geçtim 25 mbpslik fiber paket yapan her firma benim gözümde leş ve sömürücü olmaya devam edecektir. Fiber çektim deyip tek porta zibilyon abone sokmaya çalışan bu ölücü firmaları değiştirmeye başlamak lazım. Ancak kartını önden açık oynadı diye yerin dibine sokulan alternatif ISS’leri burda sağda solda tokatlayıp koşa koşa geri köhne firmaların kapısına giden tüketiciler olduğu sürece bu değişimi hızlandırmak bir hayli güç. Tabi giden gitsin telefonla bi basma kalıp söz öbeği ezberleyici arkadaşa bağlansın oh desin derdini anlstsın. Ardındsn gelen ekibe de 35b ne olacak deyip 35mbps alıyonuz ya abim yanıtını alıp aylık sabit ücretini paşa paşa ödemeye devam etsin.

https://telecom.samm.com/fiber-optik-cable/indoor

Outdoor için genellikle tüm siteler fiyat danışılmasını talep etmekte.

2 Beğeni

Zaten bu yüzden birçok yerde halen ADSL hizmeti verilebiliyor ve bu yüzden kapasiteler arttırılamıyor. Zamanla çok zarar görüyor.

Yani randıman alabileceğimiz sürenin 5 yıl olduğu belirtiliyor.

1 Beğeni

Naptın hocam ya yok öyle bişey. Emin ol telekom falan bakır ucuz olsa gene bakır çeker fiber kablolar çok ucuz şirketler toplu alım yaptıkları için daha da ucuza geliyor.

Ana hat kablosunun metre fiyatını bulamadım bulsam onu da atardım. Sarı olan bina içinden modeme kadar olan kablonun metre fiyatı o bile pahalı aslında… Turuncu olan sokaklara dağıtılan ara hat kablo fiyatı. O turuncunun 2-3 katı olan ana hat kablosu var bide… Eşimin kardeşi bi sitede teknik personel telekomcular villalara ftth getirmişler işleri bitince kalan 1000 metre tek kıl kablo bobinini kayınçoma bırakmışlar senin olsun demişler düşün bakır olsa bırakırlar mı? :slight_smile:

Bakır daha pahalı bir ürün