ZYXEL VMG3625-T50B ile mesh çalışacak router arıyorum

Merhaba, Turknetin gigafiberin bina ve sokak kurulumları tamamlandı. Çok kısa süre sonra aktivasyon işlemlerinin tamamlanacağını öğrendim. Turknetin vereceği modemi kullanacağım ama evimin arka odası hiç bir şekilde düzgün sinyal almıyor oraya ethernet kablosu ile router koymak istiyorum ama sistemin tek bir ağ gibi çalışması için mesh olmasını zırt pırt odalar arasında geçerken kopma yapmasını istemiyorum. Bu modem ile mesh kullanabileceğim router tavsiyesi verebilir misiniz?

1 Beğeni

Merhaba yıllardır üzerinde çalışılan wifi roaming konusuna hoşgeldiniz :slight_smile:
Çok geniş bir konu ancak sisteminizi kurup sonrasında karşılaştığınız sorunlarla ilgili konuşmaya zamanımız yeter. Alttaki konuları araştırarak başlayabilirsiniz.

wifi roaming
Intra Controller Roaming
L2, L3 roaming
IEEE 802.11k, 802.11r ve 802.11v
Kullandığınız cihazların roming topolojileri
Erişim noktası yayın güçleri
Anten kazancının faydaları
Data rate ve roaming etkisi
Tkip ccmp şifrelemenin roaming üzerine etkileri
erişim noktalarının yerleştirilecekleri noktaları belirleme kriterleri
ölçüm ve ayarlama

1 Beğeni

ZYXEL MULTY U AC2100 Tri-Band Mesh WiFi Sistemi (3 lü) | ITOPYA şu anda uygun fiyatlı bakabilirsiniz. Eğer fiyatı fazla geldiyse huawei ax3 alıp mesh olarak kullanabilirsiniz diye biliyorum.

3 Beğeni

Mesh olarak kullanılıyorsa Elimde 1 hafta önce alınma Xiaomi Router 4A Gigabit Version vardır. Faturalı, Garantili.

Multy cidden fiyatı güzelmiş cezbetmedi değil ama benim için fazla. Huawei mesh için uygunsa direk onu alırım bir araştıracağım.

Mesh sistemi aynı markanın ürünleri arasında olur. Farklı markalar arası mesh olmaz.

1 Beğeni

Madem konunun meraklısı çok biraz daha açalım konuyu.
İki çeşit dolaşım mevcuttur.
İlki istemcide gerçekleşir. İstemci kendisi erişim noktası değiştirmeyi seçer ve kopma düşme olmadan erişim noktası değiştirilir. Kullanıcı bunu farkedemez bile. Bu istenen dolaşımdır ve bunun anahtarı yukarıda yazdığım konular.

İkincisi çoğu mesh vs sistemde göreceğiniz roaming asistanı veya başka isimlerle adlandırılan, belli bir sinyal seviyesinin altına inen kullanıcıyı at ve o sinyal seviyesinin altında istemci kaydetme. Bu iki şeye neden olur. Dolaşımdayken 2 saniye bağlantınız kopar (fiziksel olarak) ikincisi ise telefon gibi istemciler ekran kapalıyken enerji tasarrufu moduna geçtiğinde yayın gücünü düşürür ve erişim noktası bu telefonu da atar. Telefon ya siz onu elinize alana kadar bağlantısız kalır yada gücü arttırıp tekrar bağlanır yine kısar kopar yine gücü arttırır bağlanır yine kısar kopar… kısır döngü ve pilim neden çabuk bitiyor olayı başlar veya anlık bildirimler 5 dakikada bir gelir.

ZYXEL markasının roaming testini bulamadım ama diğer markalarla ilgili bir videolar linki ekliyorum roaming testi kısmında kopmaları görebilirsiniz.

asus

Testing my Asus AiMesh System [Speed Test, Roaming & more] - YouTube
Testing ASUS [AiMesh] [Repeater] [Access Point] Whole-home WiFi - YouTube

tplink

Testing the TP-Link OneMesh Network [Speed] [Roaming] & more - YouTube

Buda benim kullandığım ağımda roaming yapan cihazların logları

Benim ağ görseli

Bu modem ile ilgili forumda birçok wifi sorunu yaşayan arkadaş mevcut. Özellikle son sürüm güncellemesinden sonra dahi ancak mesh özelliğini kapatarak wifi sorunlarının önüne geçtiklerine dair yorumlara denk gelmiştim.

Özellikle gigafiber için bu modem ile mesh oluşturmak yerine, 2’li veya 3’lü ayrık ekipmanları kullanmak daha sağlıklı olabilir. Ekonomik ve performanslı çözüm için ise 2 adet Xiaomi Mi Router AX1800/Redmi AX5 (toplam 900TL civarında) alarak 600mbit+ mesh kurabilirsiniz diye düşünüyorum.

kablo ile bağlı cihazı kablosuz yayına açacaksınız onun adı mesh olmuyor.
Mesh sistemi kablo çekilmek istenilmeyen durumlarda sadece enerji kablosu ile olayı çözmeye yarıyor.
sizin istediğiniz mesh olmayan sistemde temel prensip iki veya daha çok routerı birbiri ile çakışmayan kanallarda manuel ayarlamaktır.
2.4ghz frekansı üzerinde 20mhz genişlik ile sadece üç router çakışmadan çalışır.
dördüncü ve daha sonraki tüm routerlar ilk üçlü içerisinde kendisi ile aynı bandı kullanan yani çakışma potansiyeli olan routerı duymayacak miktarda sağırlaştırılır. eğer sağırlaştırılmazsa ilk üçlü içindeki sinyal ile karışma yaşanır. çakışma dediğimiz budur.
ev ortamında bu sağırlaştırma yazılım sebepli pek mümkün olmaz bu yüzden tabiri caizse sağırlaştırma yerine diğerini daha az ses çıkarması, iletim gücünün kısılması sağlanır.
sözün özü siz iki cihaz ile bunlara pek takılmayacaksınız. Bir cihaz 6. diğeri 11. kanalda çalışmalı.
evin ortasında olayı tek cihaz ile çözemiyorsanız iki cihazın da -60 ile -64 db arasında -farklı kanallar bile olsa bu gerekir - güçlerini kısmaya çalışın.
Evin ortasında iken ikisi de bu güç aralığında olmalı telefondan bakınca.

Ben bu modemde hiç bir şekilde sağlıklı mesh kuramadım. Vmg8623 ile denedim. Ax3 ile yeğenim denedi yapamadı. Zaten kablosuzu sorunlu bir cihaz. Yazılımda da sorunlar var. Zyxel 3 lü cihazı fiyatı uygun. Ama test yapılmış, uzun dönem kullanmış birilerinin yorumlarını görmeden almayın. Vmg3625-t50a da vmg8625 te çık çektim. Hala çekiyorum.

1 Beğeni

Mesh temel mantığı merkezi kontrol ile tüm tekrarlayıcı/erişim noktalarına (kablolu/kablosuz) sahip ağ oluşturmaktır.
Ana kontrolcü tüm noktaları yönetir ve ne ayar varsa bu cihazlara iletir.

Merhaba
altta alıntıladığım sağırlaştırma olarak bahsettiğiniz şeyi ben hiç bilmiyorum. İngilizce adını ve çalışma prensibini biraz açabilirmisiniz? Bu sistemi kullanan bir markada paylaşırsanız araştırayım ilgimi çekti

beyefendi CCNP adama network anlatmayın lütfen.
Mesh gerek kurumsal gerek tüketici segmentinde kablosuz alıp kablosuz yayan topolojiler için kullanılır.
merkezi yönetim kontrolör bazlı kurumsal kablosu ağlarda mevcuttur.
Evlerdeki küçük zımbırtılar 802.11 ile kontrollü sağlar CAPWAP ile değil.

onun da ustası olmadığım için tam link veremiyorum. Profesyonel wirelessçı birisinin konuşmasından duymuştum. Mesleki olarak bunu yapmadığım için de aklımda yer edinmiş değil ilgili AP ayarı.

Eğitimini ve yaşını öne sunarak konuşanla da çok muhattap olmam zaten. Sadece şunu ekleyeyim.

Network anlatılmadı. Mesh için sadece kablosuz etiketini yapıştırarak anlatım yapmışsınız sadece bilgi verdim.

Bu mesh tapolojisi dahil değil mi şimdi? Kablolu ve kablosuz olarak… Hepsini ekleyebilirsin ana kontrolcümden de yönetirim.

Ben kablolu erişim noktası cihazımı mesh sistemime ister eklerim ister eklemem. Eklemediğim durumda aynı ssid/şifreleme türü/şifre ve roaming (kvr) ayarlarımı yaparım, yine kesintisiz dolaşım sağlarım. (Aynı yazılım olan cihazlar arasında, farklı yazılımda dolaşım kesintili olması yüksek olacaktır.)

28’li Mesh sistemim olması, CCNP sertifikasını duvarıma astırmıyor ama en az senin kadar yaşanmışlığım olmasına neden oluyor. Ha sektörünüz içerisinde bir arkadaşımının söylediği şu cümleyi de eklerim; “Bizim şirkettte ne sertifikalı arkadaşlar çalışıyor inan Windows’ta cihaza nereden/nasıl IP atanır bilmiyor.” demişti. Ama gel gelelim sektörde iyi yer alabiliyorlar.

2 Beğeni

Wi-Fi sistemde, ana kontrolcü dahil 5’ten fazla kablosuz tekrarlayıcı önerilmiyor. Araya erişim noktası (kablolu) olarak eklenen de ana kontrolcü gibi davranabileceği için örümcek ağı gibi genişletme yapabiliyorsunuz.

Her tekrarlama bir kayıp olarak düşünebilirsiniz. Bu nedenle mesh sistemimde bağlantı yapılan kanal genişlikleri için tüm cihazlarda otomatik sinyal aralığı ve bölgesel olarak bazı cihazlarda sinyal güçlerini manuel ayarlayarak kullanırım. Minimum çakışma ve sinyal paraziti.

Basit anlatımlar ile Keenetic makalesi Mesh sistemleri için herkesin anlayacağı şekilde bilgiler içermektedir.

Ağ cihazları içersindeki teknolojiler, istemciyi zorlamıyor. Dolaşım kabiliyeti daha büyük miktarda istemci cihazındaki özelliklere bağlıdır.

Extended service set kavramı ile mesh kavramını karıştırıyorsunuz.
Kimseyi tanımadan kişisel tartışma açacak cümleler de kurmayın ayrıca.
Nereye giderseniz gidin mesh terimi anlattığımı ifade eder.
Keenetic, Asus TPL gibi markalar bu ESSID işini 802.11’in ilgili roaming yazılımları ile yapar.
Kurumsal anlamda mesh ise AP’nin, omurgaya kablo ile bağlanan farklı bir AP ile link kurup CAPWAP konuşmasını ifade eder.
İşin doğası gereği elbette bir noktada kablo ile bağlanmış AP olacak sonuçta olay zaten bant genişliğini öldürmeden bunu becermek.