Zyxel modemler için Telnet üzerinden internet özelliklerini yönetme, iyileştirme

Eğer internet servis sağlayıcı verdiği ZYXEL modeme ya da satın alarak ZYXEL modeme sahip olduysanız anlatacağım şekilde modem web arayüzünde olmayan ayarları telnet kullanarak ayarlayabiliriz. Bu ayarlar sayesinde xDSL hattınızı (Kablo bağlantılarının yani iç tesisatın iyi yapıldığı varsayıyorum.) daha iyi hale getirebilirsiniz. Anlatım yapacağım modem arayüzü ZYXEL VGM3312-B10B modeli. Hadi başlayalım!

Önce modemimize telnet üzerinden erişim yapabilmek için modem üzerinden telnet erişiminin açık olduğun emin olmamız gerekir. Modem arayüzüne girelim daha sonra en alt menüden Bakım > Uzaktan MGMT adımlarını izleyelim.

Bu aşamada karşımıza yukarıdaki sayfa gelecektir. Modemi internet servis sağlayıcı vermişse bendeki gibi etkin kısmı kapalı ve gri şekilde gözükecektir. Şimdi bu kilidi nasıl kaldıracağınızı göstereceğim. Etkin yazan kutunun (checkbox) üstüne gelip sağ tıklayarak öğeyi denetleyi seçin ardından bu sayfa gelecektir.

id=telnetLan olan yanında disable yazısını silip enable yazın ve enter’layın. Artık gri olan alan açılmış oldu etkin kutusunu işaretleyip uygulayın.

Telneti açtık şimdi windows komut satırından (Powersell de olabilir) telnet’e bağlanma zamanı.

Windows komut satırına telnet yazın ve enterlayın.

komut_satırı0

daha sonra o ya da open yazın sonra modem arayüz ip’sini yani 192.168.1.1 yazın enterlayın.

komut_satırı1

Sonra modemin arayüzüne girerken kullandığımız kullanıcı adı ve şifresini soracak onu da girin. Şifreyi yazarken ekrana hiç bir şey yazmayacak bu yüzden endişelenmeyin.

komut_satırı3

Telnet’le modeme erişim sağladık tüm komutları görmek için ? yazabilirsiniz. Bizim kullanacağımız komut xdslctl. xdslctl yazıp enterladıktan sonra xdslctl komutuyla kullanılabilen komutları göreceksiniz.

xdslctl profile --show komutuyla modeminizde hangi ayarların açık hangileri kapalı görebilirsiniz.

xdslctl configure --bitswap on bu komut bitswap özelliğini açar.
xdslctl configure --bitswap off bu komut bitswap özelliğini kapatır. Bu ayar açık geliyor CRC hatalarını azalmak için kullanılan bir ayar ama hattınızı kararlığını arttıdığı gibi hattınız kapasitesini düşürebilir.

xdslctl configure --sra on bu komut sra özelliğini açar.
xdslctl configure --sra off bu komut sra özelliğini kapatır. SRA ayarını internetinizde kopmalar oluyorsa kesinlikle açmanızı öneririm.

dynamicD ve dynamicF de internetinizi düzelten ayarlar. bunları yukarıdaki komutların yerine --sra yerine dynamicD ya da dynamicF yazarak açıp kapatabilirsiniz. Komutları yazdıktan sonra xdslctl profile --show komutuyla tekrardan ayarların açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayarları kaydetmek için xdslctl profile --save komutunu kullanın. bu komutu kullanmazsanız modem açılıp kapandığında yatığınız değişikler gider.

xdslctl info --webstats komutu ile internet değerlerinizi görebilirsiniz.

komut_satırı7

Editleyerek devam ettireceğim iyi forumlar.

2 Beğeni

Süper konu, emeğinize sağlık :pray:

1 Beğeni

sanırımı dediğiniz sadece broadcom işlemcili modemlerde işe yarıyor.