Zayıflama yüksek. Düşerse alabileceğim hız artar mı?

Merhabalar,

Geçtiğimiz günlerde VDSL’e geçiş yaptım. İlk etapta 50 megabit tanımlanan hattıma, modem değerlerinin karşılamasıyla beraber TurkNet 75’lik pakete yükseltti. İşte o konu:

Şimdi aslında ben bağlantımdan gayet memnunum. Herhangi bir kopma yaşamadım. GeForce Now da oynayabiliyorum, hiç sıkıntı yok.

image

Ancak hat değerlerimi paylaştığım mecralarda hep hat zayıflamamın yüksek olduğu söylendi. Şimdi merak ediyorum, bu değeri düşürebilirsem alabileceğim hız 100 megabit ve üzerine çıkabilir mi?

Hat zayıflamasını düşürmekten kasıt, aşağıdaki görseldeki gibi eve gelen ekli telefon kablosunu CAT kablo ile değiştirmek.

Sanırım en verimli bu şekilde düşürebilirim, doğru mudur? Veya başka hangi şekilde düşürebilirim?

Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

En önemlisi, alabileceğim hız artar mı? Artmazsa hiç bu tufaya girmeyeceğim çünkü bağlantım bu şekilde stabil zaten.

İlginiz için teşekkürler.

As önce şu gönderiyi okudum.

Sanıyorum bende de bu kadar fark eder.

1 Beğeni

Bu ek nerede tam olarak? sadece o eki sağlama alarak da zayıflamayı düşürebilirsiniz. O dağıtım kutusuna bildiğim kadarıyla sadece TT saha ekipleri müdahale ederler.

Dışarda var bir tane, YAK ile bağlanmış. Bir tane de evin içinde DSL kablosuna ek. Bantlı.

Direk den geliyor ise kablo buna siz ne yazık ki müdehale sağlayamıyorsunuz. TT ancak. Dışarı dan cat6 çekmek kısa vadede iyi de olsa, yaz, kış, yağmur, kar, çamur gördükce verim düşebilir. Bunun yerine cat7 kablo önerebilirim. Aslında ev kullanıcısı için ben cat7 kabloyu gereksiz görüyorum ama söz konusu dışarıdan geliyorsa kablo, işler biraz değişebiliyor. Fakat şöyle de bir durum var. Kablo çözüm olmayadabilir. Dışarıda ki ankastre kutusun da bağlantı noktaların da paslanma vb bir durum varsa buda zayıflamaya neden olabilir. Kalitesiz kablo da mesafenin uzaması da malasef bunlara neden olabiliyor. Bence siz ilk önce içeride ki eki boncuk klemens yak1 ile bir birleştirin bakalım bir fayda sağlayacak mı ? Bunun dışında size profesyonel olmayan bir önerim de şudur; TT saha ekibi geldiğin de veya yakaladığınız da rica ederek direk den bir ölçüm aldırmanız. Direk den alınan ölçüme göre işleri halletmeniz. Boşu boşuna masrafa da gerek yok. Şuan hat değerlerinize baktığım da sinyal zayıflamanız düşürülebilirse tahmini 92 94 civarların da hız belki alabilirsiniz.

1 Beğeni

O ekleri kesip tekrar yak konnektör (boncuk klemens ile birleştirip hizmetinizi kullanabilirsiniz. Çekeceğiniz herhangi bir kablo Telekom un bakır yoğunluğu fazla kablosundan daha iyi olmayacaktır. Bunu da belirtmek isterim.

1 Beğeni

Evet o kablolar iyi. Kırsaldaki evime ilk geldiklerinde TT ekipleri evin dışından ek yapıp bağlamışlardı kablo kısa diye ama 1.5 sene sonra bozulmuştu. Komşu aboneliği kapatınca nedense o siyah kablo fazla çıkmıştı bana vermişti bende kendim güzelce ek yapıp evin içine kadar çektiğimde efsane bir fark vardı aralarında.

Ekleri iyileştirmek iş yapar ama kabloya dokunmayın derim.

Edit1: Yazmayı unuttum komik bir durum daha var, dışarıdan kendileri ek yapıp bağladıklarında ileri yıllarda arıza kaydı açtığınızda iç tesisatta sorun var demişlerdi iyi gülmüştüm.

3 Beğeni

O halde ben evdeki eki YAK-1 ile değiştirerek başlayayım bu işe. Nemsiz ortamda aslında ve TT ekibi bağlamıştı. Çok fark ettireceğini sanmıyorum ama yapacağım.

Cat7 de çok pahalı galiba.

1 Beğeni

Merhaba
Daha önceden aldığım kablo (CAT7) m. si 13,90 TL olmuş.
cat 6 : 7.49 TL
Dış ortamlar için olanlardır.

reçber kablo

1 Beğeni

Cat 6 veya Cat 7 kablo. Hangisini kullanırsanız kullanın hız çok fark eder. Yalnız kilit nokta şu:
Kablolar single core olmalı. Yani kablo içindeki 8 perden birini açıp bakın. Saç teli gibi ise almayın. Tek kablo ise öyle alın. Ayrıca dış kısmı yalıtımlı kablo alacaksanız MUTLAKA dış kısımdaki alüminyum folyoyu topraklayın. Topraklama yapamayacaksanız topraklamalı Cat kablo almayın. Bu hususlara dikkat etmezseniz şu ankinden daha kötü bile olabilir.

1 Beğeni

Bugün fırsatım olmayınca yak-1 alamadım. Yarın alıp evdeki eki yak-1 yapacağım.

Yüksek ihtimal bu da olabilir. Yılların ankastresi. İlk takılan ankastrelerden bile olabilir.

@Letmax Spesifik bir kablo öneriniz var mı? Teşekkürler…

1 Beğeni

Üzerinde cad6 yazan her kablo bu niteliği taşımıyor ne yazık ki. Ucuz olanlar ağırlıklı olarak alüminyum alaşımlı oluyor. Katile olanlar ise Bakır ve damarlar kalın olur. Bir çok hava ortamına göre dayanıklı olan Rençber ve lengrand marka kablolar var tavsiye ederim. Resimi kurumların işlerinde bt genelde bu markaları ister

1 Beğeni

images (81)
Kablo perleri bu şekilde olmalı. Bu resimdeki topraklamalı olanı. Bunun topraklama olmayanından alabilirsiniz. Topraklamalı alıp topraklama yapmazsanız dış kısımda elektrik yükü oluşur ve perlerdeki sinyali bozar

2 Beğeni

Topraklama konusunu açtınız madem topraklama nasıl yapılır bunu da anlatabilir misiniz? Son kullanıcının yapabileceği bir şey mi?

1 Beğeni

Ben kutudan yere en kısa mesafe olacak şekilde kalın bakır kablo çekip toprağa tuzlu su döktükten sonra bir ucunu yaklaşık 50 cm. Derine gömdüm. Kutu tarafındaki ucu da cat6 nın toprak ucuna bağladım. Bunu yapmadan önce çok crc oluyordu.kablodaki folyonun bu şekilde datayı bozabileceğini bilmiyordum. Epey bir araştırma yaptım ve birisi bunu önermiş deneyeyim dedim ve crc birden kesildi. Normalde bu dış kısım, toprak destekli rj45 uçlar içinmiş. Rj45 teki dış metal bölüm network cihazının toprak çıkışına bağlı imiş. Üstüne basarak belirttim çünkü Cat6 dediler yaptık daha kötü oldu demesin :grinning:
Ben inat ettim öyle öğrendim. Umarım faydalı olur.


Topraklı rj45 resimdeki gibi

Bir hususu belirteyim. Benim Cat6 kablom mecburen yaklaşık 5 metre elektrik hattına paralel olarak 5 cm. Mesafede idi. Bu nedenle bu yöntemi kullandım. Elektrik hattı yakınından geçmiyorsa toprağa gerek yok

2 Beğeni

Bilgilendirme için teşekkürler. Sizin cevabınızın ilk satırlarını okurken bu aklıma geldi fakat evde herhangi bir kaç olması durumunda evin toprak hattı zayıf ise bu sefer elektrik yükü daha fazla parazit yaratabilir diye düşündüm. Sizin yönteminiz diğerine nazaran sağlıklı geldi. Toprağa gömdüğünüz kabloyu bakır veya galvaniz bir boru ile çakar iseniz sorun kalmaz. İyi günlerde kullanın hizmetinizi :pray:

1 Beğeni

elektrik hattı yer altında olanlar içinde gerek yok dimi hocam.

Muhtemelen toprak paraziti emecektir diye düşünüyorum ama tam bilgi sahibi değilim

Üste yazdım eğer binanın (elektrik hattı değil) topraklama hattı iyi ise elektrik prizinin topraklama ucundan bir parça alarak kısa şekilde yapabilirsiniz. Ama topraklamasi gelişi güzel ise daha da berbat bir hâl alabilir. Deneme yanılma ile izlenebilir.

Arkadaşlar evdeki eki komple iptal edip, gelen telefon kablosuna direk telefon jakı çakıp modeme taktım.

Sonuç: Daha kötü :sweat_smile:


Yukarı yöndeki zayıflamaya aldanmayın. Hala 25-26 civarı. Yanlış gösteriyor modem.

Karşılaştırma açısından ilk DSL tanısı:

Böylelikle sorunun iç tesisatta olmadığı anlaşıldı.