Yurtdışı çıkışları :(

valve’nin oyunlarını veya farklı bir yurtdışı serverli oyun oynayanlar beni çok iyi anlayacaktır. Yurtdışı çıkışlarda oldukça ilginç pingler alıyoruz. Başka İSSlerdeki kullanıcılarla, Türkiye Pingimiz aynı da olsa Yurtdışı çıkışlarımız aynı lokasyonda çok farklılık gösteriyor. Düzelir umuduyla bekledim fakat herhangi bir değişiklik görmedim.
TurkNet’in Yurtdışı çıkışlarında yapacağı her türlü iyileştirme, TurkNet’i kullanan oyunseverlere büyük bir katkı sağlayacaktır. Sadece TurkNet dahilinde değil bazı isslerde durum daha da kötü olduğu da görülebilir bir gerçek.
Ülkemizde, Yurtdışı çıkışlı serverlara yapılabilecek en ufak iyileştirme bizi mutlu edecektir. 1 ping dahi FPS oyunlarında oldukça önemlidir.

4 Beğeni

aynn 20ms.varken 50_70 ping.problem

Merhaba, bu sorun altyapı kaynaklı bir sıkıntı mı yoksa TurkNet kullanıcıları mı yaşıyor çözümüyle ilgili çalışma yapılıyor mu ben de merak ediyorum uzun zamandır süregelen bir problem çünkü. Forumda bilgili birisi varsa veya şirket içinden, açıklama yaparsa iyi olur.

2 Beğeni

Herkes yerel alt yapılara ve zamlara takılıyor ama sıradan internet kullanıcısının pek fark etmediği en büyük sorunlardan birisi bu aslında. Speedtest.net’e girip direk "go"ya basarsanız sizi Türkiye’deki en yakın server’a bağlayıp hız testi yapar. Sonuç çoğunlukla size vaat edilen ve alt yapınızın kaldırdığı maksimum hız olur. ping’iniz de düşük çıkar haliyle. Ancak, server değiştir diyip de avrupadaki serverları seçmeye başlarsanız hem ping’inizin oldukça yükseldiğini, hem de internet hızınızın bir anda düştüğünü görebilirsiniz. Ben mesela Fransa/İngiltere gibi ülkelerden server seçtiğim zaman ping değerleri bir anda 50/60ms’ye yükselirken, internet hızı en fazla 35mbitleri filan görmeye başlıyor (100mbit kullanıcısıyım). Hele bir de ABD’den bir server seçerseniz aman allahım, 200ms ping değerleri, 15mbit’lik internet hızları görmeye başlıyorum. Şimdi benim merak ettiğim husus şu. Bu sadece TurkNet’e mahsus bir durum mu? Yoksa yurt dışı çıkışları tüm ISS’lerin ortak kullandığı bir altyapı mı? Gigafiber kullanıcılarının da yurt dışı çıkışları böyle mi? Yani ülkede herkes bu şekilde bağlanıyorsa gerçekten çok vahim bir durum. İnternetin %99’unun yabancı kaynaklı olduğunu düşününce bize yurt içinde verilen yüksek hızların aslında hiç bir anlamı olmadığını daha iyi anlıyorsunuz. Türk internet kullanıcılarının bu konuya da önem vermesi gerektiği kanaatindeyim.

fast.com üzerinden test yaparsanız gerçek yurtdışı hızınızı ve Ping sürenizi görebilirsiniz. Her ISS ortak yurtdışı çıkışlarına ek olarak kendi yurtdışı çıkışlarını kullanır (Anlaştığı şirketlerin hizmeti vasıtasıyla). Gigafiber aboneleri de büyük ihtimalle aynı çıkışları kullanıyor.

Aslında çok über bir fark yok aralarında:

(Sanırım) Norveç’e yaptığım hız testi:

Istanbul’a yaptığım hız testi:

Bu ping sürelerinin sizin hızınızla doğrudan alakalı olduğunu söylemek yanlış olur. GigaFiber’de fiber neticesiyle bir miktar ping düşüşü gözlenebilse de bu maximum yüzde 10 dolaylarında olacaktır. Ancak stabilite anlamında fiber daha avantajlı. Misalen bahsettiğiniz İngiltere merkezli sunucuya xdsl’de 10 rtl paketi gönderseniz birinin 80 diğerinin 65 çıkma olasılığı bir hayli yüksek. Ancak fiberde bu fark 2-3 ms den fazla genellikle değildir. Ve de ayrıca belirteyim mesafeye bağlı olarak elimizdeki teknolojiler çerçevesinde bu ms değerleri genel geçer haldedir. Araya giren diğer network hubları ve backbone’lar bu ping değerini belirlerler. Büyük firmalar bu backbone’lardan geçerek ilerlemek yerine her birine hub gibi davranması adına sanal bellekleme ile lokal dağıtım yapar. Misalen Abd’de barınan bir sunucuya bu teknoloji ile bulgaristan üzerinden erişmeniz mümkün. Siz kısa sürede bu siteye ulaşsanız da aslında bu sitenin kopyasını gördüğünüzü unutmamalısınız.

Canlı hız testlerinde ise bu yol işlevsizdir. Anlık olarak sunucudan veri alışverişi yapması hasebiyle geçilen yolun uzunluğu size ping ve packet loss olarak yansır. Ancak değerler genellikle mesafeye göre normaldir. Bize en yakın ve peeringleri ile en makul uzak kapı Frankfurt’ta. Bu nedenle oraya 50 ms dolaylarında bağlanmanız gerekir ancak Zürihe bağlanmayı denediğinizde paketlerin Frankfurt’tan dönmesi nedeniyle 60-65 bandına çıkmaktadır.

XDSL 100 Mbps (75’e limitli hız’da sonuçlar)

nPerf-3371857313121394
nPerf-3371856934050902

Ben şahsen nperf denen sitenin sonuçlarına pek güvenmiyorum. Ne zaman speedtest ile karşılaştırsam speedtest hep daha doğru sonuç vermiştir bana. O bakımdan speedtest ile test yapıp o sonuçları paylaşabilirseniz ben de aynı serverlardan aynı testi yapıp sonuçları sizinki ile karşılaştırabilirim.

Evet bahsettiğin gibi Speedtest.net’te Download kısmı düşük çıktı.

Nperf.com’daki aynı sunucu: (Kristiansund NEAS)

Istanbul:

Bu sonuçlar belki de Speedtest ile Nperf’in kullandığı protokollere ve sınırlara göre de değişkenlik gösteriyor olabilir.

Farklı bir alternatif hız testi yapabileceğimiz yer varsa söyleyin oradan da kontrol edelim.

Netflix in sunucuları italya da olduğu için yurtdışı testi için önerdim.
Ben genelde hız testini buradan yapıyorum https://speed.cloudflare.com

fast.com’da testi yaptıktan sonra aşağıda hangi server olduğu yazıyor. istanbul olarak görüyorum ben. server seçemiyorsunuz.

image

Direk iss lerin kendi ping sürelerini de buradan görebilirsiniz
Superonline:http://lg.superonline.net/
Türk Telekom:TT LG
TurkNet:TurkNet (AS 12735) Looking Glass Vodafone Net:https://portal.vodafone.com/
Comnet:https://lg.comnet.com.tr/
Gibirnet:https://lg.gibir.net/

Bu ay sonu istanbula gidiyorum. gigafiber kullanan arkadaşımda kalacağım. oraya gittiğimde yurt içi - yurt dışı karşılaştırması yapacağım. sonuçlara göre eğer bi fark sezersem TurkNet’le direkt iletişime geçerim. bu başlığa da gigafiber kullanan arkadaşlar gelirse onlardan rica ediyorum lütfen speedtest.net ile önce yurt içi, sonra da muhtelif yurt dışı serverlardan test sonuçlarınızı burada paylaşın lütfen. Hadi biz 100 mbit’ten 35’e, 20’ye düşüyoruz eğer sizin 800 mbit’lik bağlantınız bu hızlara düşüyorsa yurt dışı için, ortada çok büyük bi sorun var demektir. Hadi diyelim onun yurt dışı çıkışları hızlı, bu sefer de TurkNet’in ya da türk telekomun kullanıcıları down-throttle (hız düşürme) ediyor olma ihtimali söz konusu olacaktır. Her iki türlü de ortada büyük bir problem olduğu kesin. Bu başlığın canlı tutulması ve farklı lokasyonlardaki kullanıcıların hız sonuçlarını paylaşması yerinde olacaktır bence. Lütfen yurt dışı serverlardan hız testpi yapıp paylaşın arkadaşlar.

Yani hocam değerlendirmeleriniz yanlış nezdimde. Hız testi yaptığınız sunucuyla aranıza giren ne kadar düğüm noktası varsa hızınız o kadar pozitif ya da negatif etkilenecektir. Şirketin throttling yapabileceği bazı noktalar olabilir Steam, Epic ya da Netflix gibi yüksek bant genişliği talep eden platformlar ancak TurkNet’in en iyi olduğunu iddia ettiği bu noktalarda bunu yapması absürd olacaktır.

Speedtest için testler ektedir.

Sizin test ettiğinzi Frankfurt sunucusunu seçince hemen hemen yurt içinde aldığım hıza yakın bir hız alıyorum. Ping sürem de sizinki ile aynı. Yani doğru sunucuyu seçince doğru sonucu alabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Ek olarak, henüz bi değerlendirme yapmadım. Böyle bir şeyin olasılığı üzerinde durdum sadece. Bu arada “düğüm” (node) konusunun hız testini illa ki etkileyeceğini ben de biliyorum. Ancak bu etki, hızımızı 20 mbitlere 10 mbitlere kadar düşürebilir mi? Öyle ise Türkiye’nin genel anlamda yurt dışı çıkışlarıdaki bir sorun olduğundan bahsedemez miyiz? Ben şu anda Türk Telekom altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyorum. Yani sanıyorum benim yurt dışı çıkışımı da Türk Telekom veriyor. TurkNet yalnızca Türk Telekomdan kiraladığı hattı bana kiralıyor anladığım kadarı ile. O zaman da Türk Telekom’un acaba kendi müşterileri ile başka bir sağlayıcının müşterileri arasında bir ayrım yapıp yapmadığını merak ediyorum. Ek olarak acaba bu seçtiğiniz Frankfurt sunucusu gibi “az node” ile bağlanabildiğimiz atıyorum İngiltere’de ya da Amerika’daki sunucular hangileridir bizimle paylaşabilir misiniz? Anladığım kadarı ile belirli lokasyonlar bu node sayısının azlığı fazlalığı üzerinde rol sahibi.

Bunu ben de tam olarak bilmiyorum bu server’lardan hangileri bahsettiğiniz gibi düşük ya da yüksek hız veriyor. Bu TurkNet’in anlaşmalı olduğu backbone firmalara göre değişiklik göstermekte misalen Congentco . Ben sadece deneyimlerim ışığında bu altyapıda sorun çıkarmayan hatları tercih ediyorum.

Çok uzağa gitmeye gerek yok MersaHost üzerinden aldığım sunucu hizmetine erişmek için - ki kendisi Radore merkezli idi sanırım- tüm paketlerim bulgaristanı dolaşıp geri geliyor bu da ping olarak karşıma çıkıyordu. Sonrasında bu durumu hem TurkNet 'e hem de Mersa’ya ilettim 3-4 ay içersinde sorun düzeltildi. Bazı hatların ana omurgaya nasıl ve nereden katıldığı ping sürelerini bir hayli etkiliyor. Bursa ya da Manisa merkezli sunucularda da bazen bu dolaşım olabiliyor. Yurtdışında da aynı senaryo geçerli. Comnet ve TurkNet altyapısındaki sunucularımda ise şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım ki Comnet bu işte oldukça iyi. Yurtdışına TurkNet’in kendi peeringleri üzerinden çıktığımda da Comnet’te de aynı yolu izlediğini fark ettim. Buna uygun uzak sunucuları seçmeye çalışıyorum. Misalen OVH’in sunucularından düşük hız alırsınız bazen de saçma sapan pinglerle karşılaşırsınız. Bu durum OVH’ye bir throttling olduğu göstermez. Omurgaya nasıl ve nereden kim üzerinden katıldığını bilmeden yorumlarımız yanlış olur. Looking glass panelleri üzerinden sorgulamak ve ara node’ların lokasyonlarıyla bağlı firmalarını çözümlemek gerekir.

Öyle ise hız testlerinde ki sunuculara bir standart getirsin test yapacak arkadaşlar. Mesela Kanada da ki bir sunucuya test yapılsın. Hep speedtest hem de nperf üzerinden. Veya direkt trafiğin olmadığı Çin gibi.

Bazı arkadaşlar bu video izlemiş galiba o yüzden atıyorum videoyu YOK BÖYLE HIZ TESTİ! #Shorts - YouTube

Vallahi nedendir bilemem ama TurkNet’e geçtim geçeli yurtdışı çıkışlarımın 1i bile normal değil. Hep Telekom’un İstanbul’daki merkezlerini kullanıyorlar benim bağlanmak istediğim serverlar için ve 45-80ms arası ping alıyorum. Normalde 20-22ms almam gerekiyor. Ne hikmetse TurkNet’e geçtiğim gün başladı bu sıkıntı. Diğer ISS nda en fazla 2 gün sürüyordu arızanın giderilmesi. Anlamış değilim…